Des de les 14.00 d'ahir

L'aeroport d'Alacant torna a estar operatiu després de l'incendi

A les 14.00 hores ha reobert, tot i que alguns vols s'han programat en altres instal·lacions

20200115 469525 aeropuertoincendiomo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’aeroport d’Alacant ha reobert a les 14.00 hores d’aquest dijous, tot i que hi ha retards i alguns vols s’han programat en altres aeroports fins a recuperar la normalitat. L’incendi «està absolutament controlat» i «tenim garanties de seguretat per poder començar a operar» de nou, han afirmat fonts aeroportuàries després de la reunió del comitè de crisi, en el qual participen tots els organismes implicats.

Les esmentades fonts han recomanat als passatgers que consultin les companyies aèries, perquè algunes d’elles han reprogramat els vols a Múrcia o en altres aeroports alternatius o els han cancel·lat i operaran un altre dia.

L’incendi «no està extingit, però ja no progressa ni progressarà, i ens han garantit que la zona que obrirem» per reprendre el trànsit aeri de manera gradual és absolutament «segura», han indicat.

«Tenim garanties de seguretat per poder començar a operar», tot i que «hi haurà zones de l’aeroport que no es puguin utilitzar, però es reorganitzarà l’operativa perquè a les 14.00 hores ja comencem a admetre trànsit», han explicat.

Les companyies estan reorganitzant la seva operativa partint de la reobertura del trànsit a les 14.00 hores i dels 160 vols que estaven programats per a aquest dijous a l’aeroport alacantí, 39 ja havien sigut reprogramats a Múrcia i 14 a València, han afegit. 

Aquest dijous passades les 7 del matí el foc seguia actiu tot i que delimitat en una de les cobertes de la zona d’embarcament de l’aeroport d’Alacant-Elx, el cinquè d’Espanya en número de passatgers i que està desallotjat i tancat al trànsit aeri des d’aquest dimecres a les 14.30 hores. 

Aquest matí fonts d’Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) han informat a Efe que els bombers han treballat durant tota la nit i que s’ha avançat en el control del foc, tot i que «encara no està apagat».

Les tasques han sigut molt complexes pel lloc on van començar les flames, una zona d’accés difícil, i també per la composició dels materials de la coberta (llana de roca, tela asfàltica, fusta i plaques metàl·liques, entre altres components), cosa que ha fet que l’espuma no fos del tot efectiva.

La combustió d’aquests materials va generar des d’un principi una gran quantitat de fum, visible des de diversos quilòmetres al voltant.

Vols cancel·lats i desviacions

Fins al moment, les flames han afectat més de 1.200 metres quadrats de sostre i la zona VIP de l’aeroport, i han obligat a cancel·lar o desviar als aeroports de València i Múrcia diverses desenes de vols.

Uns 30 bombers, dels 50 que han treballat durant la nit, pertanyen als parcs d’Elx i Sant Vicent del Raspeig del Consorci Provincial de la Diputació d’Alacant, 18 provenen de la ciutat d’Alacant i la resta són del cos d’emergències situat a l’aeròdrom.

Notícies relacionades

S’ha format un gabinet de crisi constituït per la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador; el president de la Diputació, Carlos Mazón; i els alcaldes d’Alacant, Luis Barcala, i Elx, Carlos González, a més de la directora del recinte, Laura Navarro, entre d’altres, que es van reunir ahir a la nit i que tenen previst tornar a citar-se a les 8.00 hores.

El d’Alacant-Elx és, amb més de 15 milions de passatgers el 2019, el cinquè aeroport en volum de viatgers d’Espanya, per darrere de l’Adolfo Suárez-Madrid Barajas, amb 61 milions d’usuaris; Barcelona-el Prat (52 milions); Palma de Mallorca (29 milions) i Màlaga-Costa del Sol (19 milions), i per davant dels de Gran Canària (13 milions), Tenerife Sud (11 milions) i València i Eivissa (8 milions). 

Temes:

Aeroports