Durant un mes

El despropòsit que va enviar a la presó un figurant d'una roda de reconeixement

L'Audiència de Girona conclou que la prova que acredita que l'acusat no va participar en una baralla ni en una suposada agressió sexual és «aclaparadora»

1221526 42

1221526 42

2
Es llegeix en minuts
ACN

«Un despropòsit difícil d’explicar». Així qualifica una sentència de l’Audiència de Girona el periple que ha viscut un home que va estar un mes a la presó després que l’identifiquessin en una roda de reconeixement en què va fer voluntàriament de figurant i que, tot i la prova «aclaparadora» que acreditava que no va participar en una baralla i en una suposada agressió sexual a la sortida d’una discoteca de Girona el 2018, va acabar anant a judici i enfrontant-se a 14 anys de presó.

El tribunal de la secció quarta remarca que la situació «pot qualificar-se de kafkiana» i apunta que l’absolen perquè s’ha demostrat «positivament» que aquella nit ni tan sols va sortir de casa. L’advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha anunciat que estudia la possible vulneració de drets de l’encausat per si es pot reclamar algun tipus de responsabilitat.

Els fets es remunten a la matinada del 19 d’agost. Cap a dos quarts de sis, els Mossos van rebre l’avís d’una baralla a l’exterior d’una discoteca del centre de Girona.

Quan els agents van arribar al lloc, van interceptar i van arrestar tres sospitosos, tots germans. Segons fonts policials, els detinguts haurien fet tocaments a una noia i, després, haurien colpejat un jove que s’havia interposat per defensar-la. Les mateixes fonts indiquen que l’agredit va resultar ferit i el van haver de traslladar a l’hospital Josep Trueta de Girona. Els Mossos atribueixen als arrestats els delictes de lesions i agressió sexual.

Voluntari

L’endemà els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció 2 de Girona en funcions de guàrdia. Un altre germà dels detinguts va anar fins als jutjats per interessar-se per la situació dels sospitosos. Allà, segons recull la interlocutòria, els Mossos li van proposar que participés com a figurant en una roda de reconeixement i el jove va acceptar.

Notícies relacionades

El problema va arribar quan tant la noia com el seu germà el van reconèixer «sense cap gènere de dubte» com un dels agressors. Llavors, els Mossos el van detenir. Malgrat que a la seu judicial el detingut va assegurar que aquella nit no havia sortit de festa amb els seus germans i que s’havia quedat a casa amb la seva dona, la titular del jutjat el va enviar a presó.

La defensa va interposar recurs i l’Audiència de Girona va ordenar deixar-lo en llibertat. A més, l’Audiència de Girona va remarcar llavors, el setembre del 2018, que una roda de reconeixement d’un sospitós s’ha de fer en presència d’advocat, un fet que no es va produir en el cas d’aquest jove perquè va participar voluntàriament com a figurant. «No només no estava assistit per cap advocat, sinó que el procediment ni tan sols es dirigia contra ell», afirma l’Audiència.