VIOLÈNCIA MASCLISTA

El Chicle, culpable de l'assassinat de Diana Quer

El jurat popular considera provats l'assassinat, el rapte i l'agressió sexual, però no ha pogut determinar la violació

El veredicte obre la porta a la presó permanent revisable tot i que el tribunal veu un atenuant per la confessió

20191130 463828 veredictoelchiclee 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Penúltim dia del judici per la mort de Diana Quer. El jurat va determinar ahir que José Enrique Abuín, àlies el Chicle, l’home que va matar la jove madrilenya el 22 d’agost del 2016 a A Pobra do Caramiñal (la Corunya), va cometre tres delictes. Detenció il·legal, agressió sexual i assassinat amb traïdoria. Queda ara pendent l’epíleg, que el jutge en determini la condemna. La fiscalia i l’acusació particular reclamen com a inapel·lable unacadena perpètua revisable, la condemna més gran possible del Codi Penal espanyol. La defensa, després que el seu client reconegués el crim i que fins i tot col·laborés al final per trobar el cadàver, rebutja aquesta opció.

Onze dies va durar el judici i tres va necessitar el jurat, format per cinc homes i quatre dones, per arribar aquest dissabte a una conclusió final. Va ser, a més, una deliberació amb suspens. La primera solució que van presentar al jutge Ángel Pantín, de la Secció Sisena de l’Audiència de la Corunya,no va ser acceptadaperquè contenia llacunes i no responia a totes les preguntes que se li van plantejar al jurat.

Es van tornar a reunir i d’aquesta segona ronda de deliberació ha sortit al final un veredicte de culpabilitat, tot i que amb una nota en principi dissonant. Així com els membres del jurat interpreten que la mort de Quer no va ser un simple homicidi, sinó un assassinat amb traïdoria,no s’han vist capaços de concloure que, a més, l’acusat va cometre un delicte de violació. El veredicte deixa en agressió sexual el que va passar aquella nit del 22 d’agost, quan la jove tornava sola a casa després d’anar a la fira de les festes patronals d’A Pobra do Caramiñal.

Agressió sexual

Notícies relacionades

El jurat descarta la violació senzillament per falta suficient de proves. El cadàver va romandre 496 dies submergit en un pou. La troballa de restes de l’ADN que havien de certificar la violació, si n’hi va haver, va ser impossible. No obstant, de cara a la condemna que ara ha de dictaminar el jutge, aquesta no és la qüestió central. El condemnat podria evitar la cadena perpètua revisable perquè el Codi Penal considera un atenuant la confessió. Va arribar, tot i que tard, i això obre la porta que el Chicle es beneficiï d’un grau menys en la condemna, que pot ser, per tant, de 30 anys de presó.

Després de la lectura del veredicte, 12 minuts durant els quals el portaveu del jurat ha realitzat un relat detallat dels fets acreditats en el judici, el pare de la jove s’ha declarat satisfet, sempre que el jutge es decanti per la presó permanent revisable com a solució. «Avui la dona ha fet un pas endavant. Avui la llibertat sexual i els drets de les dones han fet un salt de veritat rellevant i, per això, la meva filla somriu des del cel avui», ha dit Juan Carlos Quer, visiblement emocionat. «Un altre individu podrà assassinar, violar i tirar a un pou una nena, però no serà aquest», ha reamarcat, donant així per fet que el jutge no tindrà en compte l’atenuant de la confessió.