VA ASSETJAR LES DONES DURANT UN ANY I MIG

Així va ser l'infern de dues periodistes perseguides per un assetjador : «Et violaran i cremaran viva. Estàs morta»

L'home va acudir a la sortida d'on treballaven i les va amenaçar de tallar-los el coll. Fins i tot va seguir i fotografiar en un restaurant la filla d'una d'elles

La Policia el va detenir després d'investigar més de 1.000 adreces IP i 53 perfils de Twitter. El jutge el va condemnar a 18 mesos de presó, que complirà en un psiquiàtric

FILE PHOTO: An illustration picture shows a projection of binary code on a man holding a laptop computer, in an office in Warsaw June 24, 2013. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo

FILE PHOTO: An illustration picture shows a projection of binary code on a man holding a laptop computer, in an office in Warsaw June 24, 2013. REUTERS/Kacper Pempel/Illustration/File Photo / Kacper Pempel (REUTERS)

6
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Són dues dones, són periodistes i són conegudes. Han treballat en ràdio i en televisió. Almenys durant un any i mig, des d’agost del 2017, tant elles com els seus familiars més directes van patirl’assetjament, la persecució i les amenaces primer en xarxes i després físiquesd’un home de 36 anys. Després d’una llarga i complexa investigació, la Policia Nacional el va detenir el 15 de gener i el jutjat número 31 del Jutjat Penal de Madrid l’ha condemnat a un any i mig de presó, que passarà en un centre psiquiàtric, segons la sentència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que és una de les més dures dictades a Espanya contra un assetjador de famosos.

Tot va començar a través de les xarxes socials. Una popular periodista, presentadora d’un programa d’èxit, va acudir a la comissaria de Chamberí, a Madrid, el 8 d’agost de 2017. Allà va explicar que algú l’havia amenaçat greument per Twitter. A ella i a la seva filla, segons consta en la documentació en poder d’EL PERIÓDICO. El primer missatge anònim deia així: «Estàs morta. La primera vegada et van avisar, la segona t’hi vas topar i no hi haurà una tercera, creu-me que no n’hi haurà una tercera. Tu moriràs, et mataré a tu i a la teva filla».

Les víctimes, dones

En principi es tractava d’un ‘hater’, un assetjador de dones famoses: periodistes, actrius, presentadores... Els han patit i denunciat públicament Paula Echevarría, Ana Pastor, Paula Vázquez, Eva Hache, Marta Fernández, Lara Síscar, Jaime Cantizano...  L’inspector en cap de la Secció de Xarxes de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional, Roberto Fernández, explica que els assetjadors solen ser «persones que s’obsessionen amb algú conegut, algú que veuen a la televisió o que escolten a la ràdio. La major part dels assetjadors són homes i la major part de les víctimes són dones. En la major part dels casos, les amenaces no passen del món virtual al real, al físic».

En l’últim cas de les dues periodistes, les amenaces van continuar. El 13 de setembre, la periodista va rebre un altre missatge per Twitter: «No pararé fins veure’t penjada d’un arbre cremada viva. Juro per Déu que et faré desaparèixer d’aquest món». El seu assetjador li va fer arribar també la imatge d’una làpida amb el text: «RIP, estàs morta, et mataré». «Gallega de merda. Estàs morta».

Una nota al comerç de la seva mare

El gener del 2018, l’assetjador va fer un pas més, es va presentar en el món físic de la presentadora. Podia tocar-la. Una nit es va acostar al comerç que té la mare de la periodista en un barri de Madrid i va deixar una nota sota el tancament metàl·lic de l’establiment: «Estàs morta».

Les amenaces es van repetir el maig, a través de Facebook i Twitter. «Mataré la teva filla i el teu marit. La mentida es paga amb la mort. La teva filla morirà». Al juny, una altra periodista, coneguda pel seu treball en televisió i ràdio i companya de l’anterior, denuncia davant de la policia que rep noves i greus amenaces, aquesta vegada per Instagram:  «Meuca malparida, bastarda, rebuig social... No mereixes viure. Periodista, no tens dret a la vida, estàs morta».

El 6 de juny del 2018, l’assetjador es presenta a la sortida d’on treballen les dues comunicadores, a Madrid. Elles denuncien que un «home, de 30 o 35 anys, que vesteix caçadora fosca i té barba de pocs dies» els crida: «Calla la punyetera boca» i els avisa amb un gest que els «tallarà el coll». La Policia Nacional va col·locar durant un temps un cotxe patrulla perquè les dones poguessin anar i sortir segures del seu treball.

A la feina, escortades

Durant molts mesos, les dues dones van acudir a treballar amenaçades i protegides per la Policia. Van continuar rebent missatges: «Et violaran, et matarem, i també a la teva filla, davant teu. Considera’t per morta. Et tallaran el coll, et calaran foc»«rebràs 57 punyalades». La investigació del Grup de Xarxes de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia va ser molt laboriosa i complexa. No era un assetjador normal, sabia com esborrar les seves empremtes. Els agents van descobrir que s’amagava darrere de perfils falsos de Twitter, Instagram i Facebook (en va arribar a elaborar 53 amb diferents noms) i enviava els missatges des de diferents llocs de Madrid.

Els agents van realitzar també un estudi horari i van determinar que escrivia molts missatges sobre el migdia i també a partir de les set de la tarda. Policies de paisà van acudir a aquelles hores a alguns dels locals des d’on s’enviaven els missatges i van fer guàrdies a la recerca de l’assetjador. Sense sort. En la seva recerca van arribar a investigar més de mil adreces IP des de les quals s’havien enviat els missatges amenaçadors a les periodistes i les seves famílies.

La jutge va arxivar el cas

Malgrat la gravetat de les denúncies, la jutge encarregada d’investigar el cas va decidir arxivar-lo provisionalment el 6 de novembre del 2018, ja que no hi havia un «autor conegut» perquè l’home «no acudia de forma fixa i contínua» als locals des d’on enviava els missatges.

La policia va continuar investigant. Les dues periodistes van continuar rebent amenaces. El 9 de gener del 2019, qui sembla ser el mateix home acudeix a la porta de la feina de les periodistes.  Els crida: «Et mataré». El 13 de gener, l’exmarit i la filla d’una de les periodistes sopaven en un restaurant italià a Madrid. A través dels vidres, van veure un home que els fotografiava des del carrer. El pare va sortir a demanar-li explicacions i l’individu va marxar corrent.

Dos dies després, l’altra periodista amenaçada estava fent esport en un gimnàs del barri de Salamanca. Des de la vidriera que dona al carrer va veure que un home que li feia gestos. S’hi va acostar i l’home li diu: «Et tallaré el coll».  La dona demana ajuda al professor de boxa, que surt, i amb l’ajuda d’un veí, captura l’home. El monitor sent com li diu a la periodista: «Estàs morta».

«Es reien de mi»

Notícies relacionades

Les víctimes i testimonis després el van identificar com l’assetjador. I també l’identificaran trs tres amos d’altres locals des d’on enviava els missatges amenaçadors. L’home es nega a declarar, però sí comenta que de molt jove va tenir una malaltia venèria i que molts es reien d’ell. També assegura que les dues periodistes es reien d’ell. El 2013 ja havia sigut detingut per amenaçar dones anònimes del seu barri de la mateixa manera que a les periodistes. La jutge denega el registre a casa seva i el seu ordinador. Un altre magistrat l’envia a presó, on estarà fins al judici.

El Jutjat número 31 de Penal el va condemnar el 26 de juny a un any i mig de presó que de moment passa intern en un centre psiquiàtric. La sentència afirma que «pateix un quadre psicòtic amb un deliri ben estructurat del perjudici entorn de determinats programes» que «afecta les bases biològiques de la imputabilitat». El jutge estableix que l’home haurà de seguir tractament mèdic almenys durant quatre anys més i li prohibeix acostar-se a menys de 500 metres de les dues periodistes i les seves famílies. Si incompleix algunes d’aquestes condicions, tornarà a la presó.