A NOU BARRIS

Un apunyalament mortal tanca una setmana tràgica a Barcelona

Els Mossos han identificat l'autor de l'últim assassinat a Nou Barris, d'un home mort a ganivetades

Dues baralles més del mateix tipus la nit passada eleven a dos morts i vuit ferits el balanç dels últims set dies

whatsapp-video-2019-08-16-at-100747 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En set dies, des de la matinada de dissabte passat fins a la d’aquest divendres, Barcelona ha sigut escenari de dos homicidis i de set apunyalaments. Dues víctimes mortals i vuit ferits per arma blanca en una setmana negra que agreuja les xifres preocupants a què s’ha arribat a partir de l’1 de juliol: vuit persones han sigut assassinades a la ciutat en un mes i mig. Particularment inquietant ha sigut l’última nit: mentre la capital catalana dormia hi ha hagut tres apunyalaments. Un d’ells, mortal. 

La víctima de l’últim assassinat és un home de 47 anys d’origen dominicà i nacionalitzat espanyol que no ha sobreviscut a una baralla. Va ser acoltellat a prop del número 37 del carrer de Vilapicina, al districte de Nou Barris. Els fets van passar poc abans de les tres del matí, a les 2.45 hores, quan dos homes van començar a barallar-se, per causes que investiguen els Mossos, i un d’ells va acabar clavant una punyalada fatal al ciutadà d’origen dominicà. 

Un veí del número 22 es va alertar al sentir els crits de dues dones al voltant de les tres de la matinada. Al sortir al balcó, va veure el forcejament de dos homes que “semblava que estaven abraçats”. En aquell moment un d’ells “es va desplomar al terra” i a l’instant es va formar “un bassal de sang” mentre l’agressor fugia corrents pel carrer de Santa Matilde. 

Diversos clients del Bar Fashion, situat just al costat de l’escena del crim, van presenciar l’ocorregut i van trucar al 112. Alguns testimonis que eren al local van poder presenciar tota l’escena, que sense resultat de mort tampoc era excessivament infreqüent allà. “Sempre hi ha crits i baralles durant la matinada en aquesta zona”, es van queixar alguns residents. Molts d’ells fins i tot van sentir els crits, però no hi van donar importància. “Hi estem acostumats”.

Mort a l’ambulància

Minuts després de l’apunyalament, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va acudir a atendre la víctima, que va morir a l’ambulància mentre era traslladada a l’hospital. Un altre testimoni va explicar als Mossos que s’havia creuat amb el presumpte agressor fugit, i que aquest era un jove amb el cap rapat i el va veure com tirava la funda del ganivet. Els Mossos estudien la hipòtesi d’una possible venjança relacionada amb el tràfic de drogues.

Aquest crim eleva a 12 el nombre de víctimes d’homicidis a Barcelona en aquest 2018, vuit a l’estiu. El 6 de juliol va morir el marit d’una perruquera al passeig de Manuel Girona. Un encaputxat va irrompre a l’hora del tancament a l’establiment i va disparar contra la víctima, que havia anat a recollir la seva dona al final de la seva jornada laboral. Això va ser a Sarrià-Sant Gervasi. L’11 de juliol, en un locutori de la cantonada d’Entença amb Consell de Cent, una discussió entre dos nois va acabar a ganivetades, la víctima va rebre una ganivetada a l’abdomen i va ser traslladada a l’Hospital Clínic, on va morir.

Les pistoles van tornar a ser l’arma homicida el 12 de juliol, a l’extrem contrari de la ciutat, al Poblenou. Un altre encaputxat va disparar una altra persona i va escapar en un patinet elèctric. El 26 de juliol, un home va morir apunyalat a la plaça de Folch i Torres del barri del Raval. La matinada del 28 de juliol, un noi xinès de 25 anys va rebre una pallissa mortal en un bar del Port Olímpic. El 8 d’agost, una baralla entre toxicòmans va acabar amb un cop d’ampolla mortal a la placeta del Comerç, al costat de l’Arc de Triomf. I el dilluns 12 d’agost, la policia va trobar el cadàver d’una dona sueca de 47 anys seminua i amb signes de violència sota el remolc d’un camió al passeig de Can Tunis. 

No es compten en aquest balanç tràgic barceloní els recents assassinats de Nicole, una veïna peruana de 21 anys de l’Hospitalet de Llobregat colpejada fins a matar-la per la seva parella divendres 2 d’agost, ni la pallissa mortal que un toxicòman georgià va rebre al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs) dilluns passat.

Més ferits per arma blanca

La matinada de dijous a divendres també es van registrar  dos apunyalaments més –sense víctimes mortals– a Barcelona. Un va passar després d’un robatori violent a Sant Pere Més Baix, a prop de la Via Laietana, al districte de Ciutat Vella. La víctima va rebre una ganivetada que li ha causat lesions greus, si bé no es tem per la seva vida. El segon ha sigut al districte d’Horta-Guinardó, a l’interior d’un pis. La baralla entre dues persones, companys de pis, va acabar amb una d’elles ferida al ronyó. 

Des de dissabte passat a Barcelona vuit víctimes han sobreviscut a apunyalaments en sis episodis de violència sempre durant la nit. El primer, dissabte, va deixar dues víctimes de nacionalitat romanesa en un assentament de barraques instal·lat a l’avinguda del Paral·lel. Els altres dos van tenir lloc durant la nit de dilluns a dimarts a Pla de Palau i al Pou de la Figuera (barri de la Ribera). Als dos d’aquesta matinada, que deixen tres ferits, fa falta sumar-hi el de la nit de dimecres, que va deixar greument ferit un home africà resident en una nau industrial abandonada del districte de Sant Martí. 

Colau: "problemes específics"

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en les seves primeres declaracions després dels fets, i en resposta a les declaracions d’Albert Batlle en les quals parlava de "crisi de seguretat" a la ciutat, ha defensat que Barcelona és "una ciutat segura en termes generals, però té problemes específics" de seguretat, que ha centrat en els robatoris i en els furts, davant dels quals demana canviar la resposta judicial per combatre la reincidència. 

Arran d’acusacions d’altres partits d’haver estat absent davant la situació, ha replicat que qualsevol persona treballadora té dret a fer vacances amb els seus fills i ha garantit que ha estat connectada a tota hora amb l’equip de govern, que ha estat plenament actiu, segons ella.