INTERLOCUTÒRIA JUDICIAL

Mort del Julen: la jutge imputa per homicidi imprudent l'amo del pou

La instructora considera que David Serrano, propietari del terreny, va deixar obert el forat pel qual va caure el nen

La Conselleria d'Hisenda andalusa ha obert dos expedients sancionadors contra l'amo de la finca i contra l'empresa perforada del pou

zentauroepp47066580 grafand3563  m laga  22 02 2019   david serrano  c   due o d190222190640

zentauroepp47066580 grafand3563 m laga 22 02 2019 david serrano c due o d190222190640 / Daniel Perez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 La titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Màlaga, encarregada de determinar les causes que envolten la mort del Julen, el nen de 2 anys que van caure a un pou el 13 de gener a Totalán (Màlaga), considera que l’amo del terreny

Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, la magistrada ha disposat que les actuacions segueixen pel tràmit de procediment abreujat contra l’amo del terreny, David Serrano, perquè hi ha indicis de criminalitat després que deixés obert el pou pel qual va caure el petit Julen.

La jutge dona un termini de 10 dies perquè les acusacions personades en el procediment sol·licitin l’obertura de judici oral i formulin els escrits d’acusació o el sobreseïment de la causa.

Expedient a l’amo

D’altra banda, la Conselleria d’Hisenda de la Junta d’Andalusia ha obert dos expedients sancionadors contra el propietari de la finca i contra l’empresa perforadora del pou en concepte de "presumptes autors per infracció molt greu en matèria de seguretat minera". Els dos casos comporten una sanció dins d’una forquilla que oscil·laria entre els 300.001 euros i el milió d’euros.

En el cas de l’empresa autora de la perforació del pou se li atribueix "la realització de sondejos o prospeccions sense l’aprovació del projecte corresponent i sense el director facultatiu", mentre que al propietari de la finca els fets que se li imputen des d’un punt de vista administratiu serien que els treballs es van emprendre “sense direcció facultativa”, a més de "l’omissió de l’aprovació prèvia dels treballs de prospecció d’aigües subterrànies i del projecte corresponent", així com "l’abandonament dels treballs sense la preceptiva autorització i sense adoptar les mesures necessàries per garantir la seguretat de persones i béns".

Els procediments sancionadors oberts per la Secretaria General d’Indústria, Energia i Mines de la Conselleria d’Hisenda es fonamenten en la llei de mines, així com en el reglament general de normes bàsiques de seguretat minera.

Notícies relacionades

La Secretaria General d’Indústria, Energia i Mines ha notificat a les parts l’inici de la tramitació dels dos expedients sancionadors per infracció molt greu en matèria de seguretat minera, així com al Jutjat d’Instrucció número 9, que ha assumit la instrucció dels possibles delictes associats a la mort de Julen.

La Conselleria d’Hisenda espera el pronunciament del Jutjat per determinar si s’aplica la resolució judicial amb la qualificació penal dels fets en lloc de la sanció administrativa amb la finalitat d’evitar, en aplicació del principi legal 'non bis in idem', una doble sanció des d’àmbits diferents, el judicial i l’administratiu, per a uns mateixos fets.