CREU DE SANT RAMON DE PENYAFORT

Delgado concedeix a títol pòstum la 'Raimunda' a la periodista Margarita Batallas pel seu "rigor" i professionalitat

L'acte ha comptat amb la presència de la magistrada del Suprem Ana Ferrer, els jutges de l'Audiència Nacional De Prada, Pedraz i Andreu, i l'exjutge Baltasar Garzón

zentauroepp48698260 batallas 1190619134806

zentauroepp48698260 batallas 1190619134806 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha presidit aquest dimecres l’acte de concessió de la Creu de l’Orde de Sant Ramon de Penyafort, a títol pòstum, a la periodista Margarita Batallas en reconeixement als seus 32 anys d’exercici periodístic. "No es premia només aquesta llarga trajectòria, sinó la seva meritòria forma d’exercir un tipus de periodisme que contribueix al desenvolupament de la societat", ha remarcat Delgado.

A l’acte, celebrat a la seu del Ministeri al Palau de Parcent, hi han acudit nombrosos membres de la judicatura com la magistrada del Tribunal Suprem Ana Ferrer; els jutges de l’Audiència Nacional José Ricardo de Prada, Santiago Pedraz i Fernando Andreu; el jutge que va instruir el 'cas Gürtel', Pablo Ruz; i l’exjutge del mateix òrgan Baltasar Garzón, així com nombrosos companys d’informació de tribunals que van compartir anys de professió amb Batallas.

Justícia ha concedit aquesta distinció "en consideració als mèrits" que ha acumulat la periodista morta el passat 24 d’abril periodista morta el passat 24 d’abril al llarg de tres dècades com a redactora especialitzada en diversos mitjans de comunicació com la revista 'Época’, Antena 3 Radio, ‘El Periódico de Catalunya’ i ‘El Independiente’.

Professional compromesa

La Creu de Sant Ramon de Penyafort és la principal distinció civil pública concedida pel Ministeri de Justícia. El premi l’han recollit el germà i la neboda de l’homenatjada, Juan i Ana Batallas, profundament emocionats. Els assistents han escoltat la 'laudatio' feta per un dels seus companys de professió, el cap de Tribunals de la SER, Javier Álvarez, que ha destacat el "compromís" de Batallas tant amb la seva professió com amb la seva família i els seus amics, així com els seus ferms valors i el seu "caràcter endimoniat", que també formava part de la seva traça periodística a l’imprimir tenacitat i rigor a la seva tasca diària en els òrgans judicials.

Segons ha explicat la ministra, amb el guardó a Batallas s’ha buscat premiar els que contribueixen a "donar transparència a la justícia" des de la seva tasca de periodista "buscant la veritat". "Margarita observava la veritat des de tots els punts de vista i es passava hores i hores al’Audiència Nacional  repassant papers i interlocutòries", va recordar.

D’entre tots els qualificatius que s’han escrit en la premsa sobre Batallas arran de la seva mort, Delgado es queda amb el de "mestra del periodisme de tribunals". "Això diu molt del seu valor i rigor professional i de la seva defensa d’un periodisme objectiu, honest i transparent", va advertir.

"En plena era dels tuits,  necessitem lafeina de periodistes com Margarita per combatre les notícies falses", va reblar la ministra abans de sentenciar: "El club de la ‘Raimunda’ (nom amb què es coneix popularment la Creu de Sant Ramon), que és un club exclusiu, s’ha fet encara més exclusiu amb ella".

Trajectòria dilatada

Notícies relacionades

Margarita Batallas va néixer a Madrid el 1963. Llicenciada en Ciències de la Informació, branca de Periodisme, per la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, el 1985 va iniciar la seva etapa professional amb una beca de la revista 'Época'. Aquell mateix any va començar a exercir com a redactora d’informació juridicojudicial a la desapareguda cadena Antena 3 Radio.

Entre el 1990 i el 2016 va exercir aquestes mateixes funcions a la delegació de Madrid d’'El Periódico de Catalunya', tasques que va continuar després al diari digital ‘El Independiente’. Des del 2018, i fins al moment de la seva mort, va ser responsable de Premsa de l’Àrea d’Equitat, Drets Socials i Ocupació del’Ajuntament de Madrid.