LES PROVES QUE EL VAN DELATAR

Els Mossos van trobar tres pals de fregar amb sang de Janet Jumillas a les escombraries del seu presumpte assassí

També els vidres d'unes ulleres del mateix model i graduació que les de la víctima; una corda amb cabells del seu color i uns guants de làtex

Els agents vigilaven els dos detinguts quan es van desfer de proves en un contenidor. El cadàver de la dona, mare de dos fills, no ha sigut trobat

a

a

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Va ser el detonador per detenir-lo. Diversos Mossos d’Esquadra vigilaven de prop els passosd’Aitor G., el detingut per matar Janet Jumillas i ocultar el seu cos, i el seu amic Cristian K., acusat d’encobrir el crim, quan el matí del 21 de març, vuit dies després de la desaparició de la dona, de 39 anys i mare de dos fills petits, tots dos van sortir mostrant “un comportament estrany” de la casa de Cornellà on els investigadors creuen que va ser assassinada. Van caminar pel carrer fins a un contenidor pròxim i hi van llençar diverses bosses d’escombraries, segons ha sabut EL PERIÓDICO després que el jutge hagi acordat aixecar el secret de sumari.

El primer en sortir del portal va ser el Cristian, segons les fonts consultades per aquest diari. Els policies es van fixar que portava diverses bosses a les mans. El va seguir, en “actitud vigilant”, l’Aitor, que abans de fer el mateix camí que el seu amic “va seguir amb la mirada des de la porta cap als dos costats del carrer, com fent comprovacions”.

Els agents, que observaven de forma discreta tots els moviments dels dos homes, van percebre que, a l’arribar al contenidor, l’Aitor va obrir una de les bosses i en va treure part del contingut, que va llençar directament al bidó. Aquest gest no va passar inadvertit per als investigadors, que van procedir a recuperar el que ja intuïen que podrien ser les proves del crim de la Janet de les bosses d’escombraries on l’Aitor va deixar, per cert, les seves empremtes impregnades.

Tres “pals de fregar” amb una substància vermella

Tenien raó. Segons consta en el sumari de la causa, els Mossos van trobar en una de les bosses “tres baietes” de pal de fregar “tacades per una substància vermella” que ha sigut analitzada al laboratori. Es tracta de la sang de la Janet, desapareguda des del 13 de març passat, quan la dona, que s’encarregava de cuidar la seva mare, malalta de diabetis i amb un alt grau de dependència, va sortir de casa seva a Viladecans i va acudir a fer unes gestions a una oficina d’Hisenda de Cornellà.

En una altra de les bosses, barrejat amb les restes de diversos documents a nom de la nòvia de l’Aitor, hi van trobar el “vidre” d’unes ulleres “de tipus orgànic i antireflector, del mateix model i graduació que les que portava la víctima quan se’n va perdre el rastre. Després de múltiples gestions en diverses òptiques i consultes amb especialistes, els investigadors han pogut esbrinar que coincideixen amb les que va comprar la dona en un d’aquests establiments.

Entre la brossa llençada pels acusats, la policia es va apoderar d’una corda amb cabells“del mateix tipus i color” que els de la Janet. Els agents també en van extreure “uns guants de làtex”.

Manipulador i violent

Aquestes troballes van impulsar les indagacions dels agents de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d’Esquadra i van motivar que el jutge ordenés l’entrada i registre de la vivenda d’Aitor, a Cornellà, on finalment els investigadors van descobrir múltiples indicis del crim. Un crim que Aitor, ara a la presó acusat de l’assassinat, no va confessar després de la seva detenció el 7 de maig ni més tard davant del jutge.

Fonts pròximes a la investigació el descriuen com una persona “freda, manipuladora, amb rampells violents i un concepte elevat de si mateix”. Durant les seves declaracions sempre va estar lluny de reconèixer la seva autoria i revelar on era el cadàver, potser perquè encara confiava que en sortiria airós, tot i la contundència de les proves que pesen contra ell. Només va assegurar que la Janet era amiga seva.

Un mosso trasllada al cotxe policial un dels dos detinguts després del registre del seu pis. / MARTÍ FRADERA / Efe

Quant a l’altre acusat, el Cristian, que va ser detingut i després posat en llibertat, està sent investigat per un delicte d’encobriment per la seva “col·laboració directa” en els fets posteriors al crim, tot i que encara falta determinar si va ajudar el seu amic sabent el que havia fet o si ho ignorava.

Notícies relacionades

Els investigadors se centren ara a localitzar el cadàver de la Janet. Fonts consultades per EL PERIÓDICO confien que la informació que s’extregui de la geolocalització del telèfon mòbil del presumpte assassí permeti fet un “mapatge” detallat dels llocs en què va estar ubicat el terminal tant el dia del crim com els dies posteriors. D’aquesta manera, podran delimitar zones concretes on buscar.

Han donat respostes als familiars de Janet, que a més de patir el que ha passat amb la dona, han hagut d’afrontardues morts inesperadesmés l’últim any: una germana més gran que la Janet, de 51 anys, va morir fa un any com a conseqüència d’una malaltia. Un altre dels seus germans, de 43 anys, va perdre la vida accidentalment el 16 d’abril després d’ennuegar-se mentre menjava. Els Mossos han resolt la investigació de Janet amb èxit, però no donaran el cas per tancat fins que aconsegueixin entregar el seu cos a la família.