INVESTIGAT PER ABUSOS SEXUAL i PROSTITUCIÓ DE MENORS

Noves proves acorralen a Espanya el líder de la secta que va captar Patricia Aguilar

Un informe encarregat per un jutjat d'Elx constata que la jove té seqüeles derivades d'"una violència psicològica i física prolongada i abús sexual"

Espanya urgeix al Perú, on Félix Steven Manrique ha sigut condemnat a 20 anys de presó, perquè enviï documentació per tal de concloure la seva investigació

flix-steven-manrique

flix-steven-manrique
patricia

/

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

És la primera prova pericial realitzada per la justícia espanyola a Patricia Aguilar, nou mesos després que la jove il·licitana fos rescatada de la selva peruana on estava retinguda pel guru sectari Félix Steven Manrique. I els resultats, als quals ha accedit EL PERIÓDICO, són contundents: "Es constata que Patricia ha sigut víctima d’una prolongada violència, psicològica i física i presenta conductes compatibles amb l’abús sexual". El seu capturador va utilitzar amb ella "un programa de reforma del pensament per assegurar-se el control" de la seva víctima. "Un control basat en la dependència utilitzant una relació íntima per manipular-la i controlar-la fent-li creure que la part dominant té un coneixement i un poder especials".

L’informe elaborat pels psicòlegs forenses Laura Asensi i Miguel Díez, designats pel Jutjat número 1 d’Elx per avaluar l’estat de Patricia i el grau de credibilitat de la seva declaració, impulsa la investigació judicial oberta al nostre país contra Manrique pels delictes d’abús sexual, prostitució i corrupció de menors, tràfic d’éssers humans, coaccions i un delicte contra els drets i deures familiars.

Deu anys més de presó

La jutge Inmaculada Gabarrón ha enviat una comissió rogatòria urgent al Perú, en la qual detalla els fets que s’imputen al presumpte guru a Espanya, per demanar que enviïn la sentència que acaba de condemnar allà Manrique a vint anys de presó per tràfic de persones. Aquesta diligència és necessària per concloure la instrucció i processar Manrique, que no podrà tornar a ser jutjat per tràfic, però sí que haurà de respondre per la resta de delictes, que podrien sumar fins a deu anys més a la pena imposada al seu país, explica Maite Rojas, advocada de Patricia Aguilar.

Patricia Aguilar, amb la seva filla, a la selva peruana on va ser rescatada.

A més de la condemna al Perú i la declaració de Patricia, ara també pesa contra Manrique la prova psicosocial practicada pels dos experts, que conclouen que el relat de la víctima sobre el que ha sofert durant l’any i mig que va viure amb el seu capturador, no només és "creïble", sinó que presenta "detalls característics del tipus d’abús sofert i les alteracions emocionals que presenta són congruents amb una situació d’abús continuat".

La vida de Patricia, amb seqüeles

Els psicòlegs han diagnosticat a Patricia un "sofriment psicològic global". Les seqüeles que li ha deixat Manrique són perceptibles mesos després de començar la seva teràpia, malgrat que s’ha comprovat que està "ben adaptada" amb la seva família. Presenta "excés d’autoobservació, sentiments de vergonya i cohibició davant d’altres persones. Se sent incompresa, susceptible i ferida per comentaris dels altres, i se sent inferior", apunta l’informe.

Després de nou mesos de teràpia, Patricia continua patint "ansietat, sentiments de vergonya i inferioritat i percep el futur com una amenaça"

Els pèrits li detecten una "simptomatologia significativa en obsessions i dubtes continus. També estats d’ansietat, sensacions de por, nerviosisme, inquietud, intrusió de pensaments que l’espanten, evitació de determinades situacions i anticipació que li passarà alguna cosa dolenta ". I, el que és més preocupant: amb 20 anys, Patricia "percep el futur com a amenaçador, té tendència a viure amb alarma i tensió".

Els seus símptomes són propis d’una víctima que ha patit un "trencament psicològic de la mateixa voluntat". Els psicòlegs enumeren algunes de les tècniques de "control" i vexacions que Manrique va fer servir contra Patricia: "Aïllament, instauració d’un sentiment de terror i por, alternança de severitat i indulgència en un context de disciplina, amenaces, mètodes subtils de persuasió i engany, maltractaments, control dels recursos financers, inducció a la dissociació, privació del son i aliments, llargues sessions d’adoctrinament, renúncia al jo, a la família i als valors anteriors i degradació de la salut física".

Víctima potencial

Notícies relacionades

Els experts destaquen que Manrique, que va contactar i va adoctrinar Patricia per internet des que ella tenia 16 anys, va trobar en la noia una víctima "amb característiques psicològiques i de vulnerabilitat que propiciaven una relació de dependència": "A més de la seva edat, que es considera un factor de risc fonamental, Patricia mostrava en el moment que va començar una relació amb el denunciat una falta de confiança en si mateixa, incapacitat per dir no, credulitat, poca capacitat per qüestionar críticament el que es diu, s’observa o es pensa, necessitat de resposta als seus dubtes personals, necessitat de transcendència espiritual, insatisfacció en el seu status quo, susceptibilitat en els estats de tràngol i ignorància de com es poden manipular les persones".

L’informe recull que "les vivències de les quals s’ha sentit objecte Patricia s’han convertit en traumàtiques i altament estressants, humiliants i degradants, agressives i violentes i han produït estats psicològics alterats i temor per la mateixa vida i la dels altres". Conclou que el que ha viscut la noia "no es considera habitual en la vida d’una persona i ha suposat una amenaça per a la seva integritat física i psicològica".