Cau una banda formada per la 'Ndrangheta italiana i el clan de Los Castañas

L'operació policial se salda amb l'arrest, entre d'altres, d'un funcionari de presons que col·laborava amb els narcos italians empresonats

Traslladaven la droga a Itàlia oculta en camions d'empreses de transport de mercaderies peribles o mobiliari

9bd7c813-2e39-4828-9041-84c6c38eb682-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’última gran operació policial contra el narcotràfic a Cadis i Màlaga ha tret a la llum els poderosos vinclesque van permetre al clan de Los Castañas convertir-se en la principal organització de trànsit d’haixix a Espanya i una de les més importants d’Europa. La seva aliança amb la‘Ndrangheta calabresa era la porta que facilitava el pas de la droga a Itàlia. El cop policial s’ha saldat amb la detenció de 44 persones, membres de les dues trames, i entre les quals es troba un funcionari de presons que haurien subornat per intentar aconseguir la fuga d’un dels mafiosos italians empresonats al nostre país.

Als arrestats se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, suborn, blanqueig de capitals, contra la salut pública, tinença il·lícita d’armes, i falsificació de document públic. A més, s’han executat tres ordres europees de detenció i entrega (OEDE) i altres ordres de recerca, detenció i personació relacionades amb el cas.

La investigació, denominada ‘Aliança’ i duta a terme per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, es va iniciar el març del 2016, quan els investigadors van detectar contactes a la província de Màlaga entre ciutadans italians i els capitostos del clan de Los Castañas, Antonio i Francisco, que encara estaven en llibertat i buscats per les forces de seguretat fins que van ser capturats en la segona meitat de l’any passat. La col·laboració amb els Carabinieri italians va determinar que es tractava d’un conegut grup criminal assentat al país transalpí, els ‘Ndrangheta de Calàbria.

Droga oculta en camions

L’organització estava dirigida per un membre de la ‘Ndrangheta amb domicili a Sotogrande (Cadis). Suposadament era la persona que exercia de mitjancer entre el subministrador de la droga, Los Castañas, i la resta de membres de l’organització a Itàlia. Segons han informat fonts policials, una vegada que l’haixix arribava a Espanya després de creuar l’Estret de Gibraltar, era trasllat fins a diferents països d’Europa, principalment a Itàlia, ocult a l’interior de camions d’empreses de transport. La investigació policial ha pogut concretar que la droga es camuflava entre mercaderies peribles o fins i tot entre mobiliari.

La primera fase de l’operació es va precipitar després de la fuga de Samuel, el lloctinent de Los Castañas que va protagonitzar una tumultuosa fuga de l’hospital tumultuosa fuga de l’hospitalon es trobava sent atès gràcies a l’ajuda d’una vintena de companys encaputxats, que es van presentar armats amb pals al centre sanitari el febrer del 2018. Quatre mesos després, el narco era localitzat juntament amb un dels seus homes quan s’ocultaven en un hotel rural de Jimena de la Frontera (Cadis) pel qual pagaven més de 8.000 euros mensuals.

Després d’aquestes detencions, els investigadors van detectar que l’organització delictiva tramava la fuga de presó d’un dels màxims dirigents de màfia calabresa. Segons fonts de la investigació, l’organització comptava amb l’ajuda d’un funcionari de presons del Centre Penitenciari d’Alhaurín de la Torre (Màlaga), a qui havien subornat per aconseguir recolzament logístic. La detenció d’aquest funcionari va ser possible per la col·laboració amb la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

Notícies relacionades

El mes d’abril passat es va dur a terme la segona fase de l’operatiu. Els agents van detenir nou persones a les localitats de Los Barrios, Algesires, Guadiaro (Cadis), Marbella, Torremolinos i Màlaga, mentre que unes altres quatre persones van ser arrestades a Itàlia en una operació coordinada pel Jutjat núm. 3 de Màlaga, la Fiscalia Delegada Antidroga de Màlaga i la Direcció del Districte Antimàfia de Milà de la Fiscalia de la República d’Itàlia. Els 34 escorcolls fets a Espanya i Itàlia han permès la intervenció de 2.744 quilograms d’haixix, 2,5 quilograms de marihuana, 72.525 euros en metàl·lic, 12 armes de foc i 14 vehicles, entre altres efectes.

No és la primera vegada que els agents detectaven al sud d’Espanya líders dels clans mafiosos italians. El desembre del 2017 va ser arrestat a Benalmádena (Màlaga) un dels principals líders de la màfia calabresa, un pròfug de 69 anys que ocultava els seus vincles criminals sota una pizzeria de la localitat, i el febrer d’aquest mateix any va ser desarticulada una cèl·lula que, des d’Alcalá la Real (Jaén), pretenia constituir un grup estable al sud d’Espanya a fi de transportar i distribuir drogues entre els dos països.