TRACTA DE PERSONES

La sentència que condemna a 20 anys de presó el guru que va captar i va explotar sexualment Patricia Aguilar

Manrique va enganyar l'espanyola per internet quan tenia 16 anys "amb idees místiques" i després la "va sotmetre sexualment i laboralment, i la va aïllar de la seva família"

El tribunal peruà denuncia que "el processat no ha tingut el més mínim respecte per la dignitat" de les seves víctimes: sis dones i els seus fills

patricia2

patricia2
patricia

/

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

"Es troba acreditat que Félix Steven Manrique va captar Patricia Aguilar quan aquesta tenia 16 anys a través d’internet, la va enganyar utilitzant la persuasió per generar atracció, embolicant-la en idees de contingut místic i fent-la partícip d’una visió polígama, aprofitant-se de la seva vulnerabilitat, per després explotar-la laboralment i sexualment, aïllar-la de la seva família i exercir control sobre ella". EL PERIÓDICO ha accedit a la sentència que ha condemnat a 20 anys de presó el supòsit guru que va mantenir retinguda al Perú, en deplorables condicions, l’espanyola Patricia Aguilar, durant un any i mig, fins que el seu pare i la policia la van rescatar a la selva juntament amb la filla que havia tingut amb el seu capturador. 

Patricia Aguilar, amb la seva filla i una altra de les víctimes, a la selva peruana on van ser rescatades per la policia, amb desnutrició crònica. / EL PERIÓDICO

El tribunal peruà ha declarat culpable Manrique d’un delicte de tràfic de persones comès contra la noia il·licitana i quatre dones peruanes més, que tenien 22, 18, 19 i 18 anys quan van ser captades pel suposat líder espiritual, que també ha sigut condemnat per un altre delicte contra la llibertat en grau de temptativa contra una nena de 6 anys. La justícia considera provat que el líder sectari "va atreure la Patricia, la va conquistar i la va captivar tractant temes de meditació, treball espiritual i parlant sobre temes de gnosi. Li va fer  creure que era el Príncep Gurdjieff, el salvador del món, i estant amb ell, seguint-lo, podria salvar-se. També li va requerir diners, que ella va enviar des d’Espanya", abans d’abandonar la seva casa familiar a Elx (Alacant) quan va complir 18 anys per seguir-lo.

Abusos sexuals

La resolució judicial conclou que una vegada al Perú, Manrique va explotar sexualment la Patricia i la resta de dones "en benefici propi, fent-los creure que en la mesura que tinguessin més relacions sexuals amb ell, podien arribar a aconseguir un estat il·luminat, convertir-se en éssers superiors, tot això en un context de matrimoni servil". Així, la noia espanyola va mantenir relacions sexuals amb el líder sectari des de la primera nit que va arribar a Lima, ja que "segons el que ha disposat Manrique, era necessària la trobada carnal per a la salvació, per això era obligada a mantenir relacions sexuals malgrat les seves súpliques perquè es detingués", recull la sentència. 

Els magistrats han tingut en compte la declaració de les víctimes, així com les pericials psicològiques a les quals es van sotmetre, però sobretot, la situació en la qual totes van ser rescatades junt amb els fills que havien engendrat amb Manrique. El que els investigadors van trobar va ser "una situació de submissió de les víctimes –que presentaven desnutrició crònica— i de domini per part del processat", prou motiu per acreditar el delicte de tràfic, segons el codi penal peruà, que més enllà de la manifestació del tractant o de la víctima, té en compte com a mitjà de prova "la situació objectiva d’explotació en la qual es troba la víctima". 

La sentència tomba un per un tots els arguments utilitzats aquests mesos per Manrique, que no només no s’ha penedit en cap moment dels seus delictes, sinó que al contrari, continua afirmant que és innocent i que la Patricia i les altres víctimes "van acceptar la relació polígama per les seves creences religioses que correspon a l’àmbit de la seva intimitat i a la seva lliure elecció". El tribunal que l’ha sentenciat li recorda que "els càrrecs imputats de cap manera estan referits a qüestionar les creences religioses ni de les agreujades ni del processat, tampoc sobre el tipus de relació sentimental que tenien, sinó que el processat hauria captat, així com preparat actes de recepció, trasllat i retenció amb finalitats d’explotació anàloga –matrimoni servil".

"Amb els meus poders convenceré"

La decisió judicial sí que atribueix a Manrique un modus operandi típic al utilitzat habitualment per líders de sectes i grups coercitius, ja que "el contacte inicial amb les seves víctimes sempre és amb el pretext de temes místics" i la religió sempre té una presència rellevant durant la captació. Així ho acrediten diverses converses entre la Patricia i el guru, abans que ella abandonés Espanya, que els magistrats reflecteixen en la seva sentència: "Es pot advertir contingut amorós entre tots dos, es diuen 'amor', ‘t’estimo, nena, descansa i resa’, així com altres missatges referits a 'arribarà la lògia blanca, desterri el mal del planeta terra i del cosmos', 'jo soc l’alpha i l’omega, el principi i el final’, 'no necessito creients, ja que aviat amb els meus poders i miracles convenceré els sobrevivents’".

Converses l’autenticitat de les quals ha posat en dubte la defensa de Manrique al llarg del procés judicial, però que el tribunal ha validat gràcies que el guru les va reconèixer com a seves de forma implícita: "La defensa del processat en els seus al·legats indica que no existeix una sola conversa en la qual el seu patrocinat hagi influït perquè ella deixi casa seva, és a dir, no qüestiona que aquella conversa sigui de l’encausat i l’agreujada". 

Notícies relacionades

El testimoni de la mateixa església gnòstica, a la qual Manrique pertanyia, ha servit com una prova més per condemnar-lo: "Encara que el processat nega fer-se anomenar Príncep ni salvador del món ni que hagi comunicat a les víctimes tenir poders paranormals o especials i que descendeix d’una monarquia ni que es fa anomenar Príncep Gurdjieff, això és descartat per les versions de les agreujades, a més d’un comunicat emès el 12 de setembre del 2012 per la Santa Església Gnòstica Cristinana Universal Samael Aun Weor del Perú, pel qual s’informa que el processat va ser retirat d’aquesta institució per haver-se declarat així mateix cos físic del mestre Gurjieff i missatger de la lògia blanca", afegeix la sentència.

Els detalls dels delictes comesos per Manrique són tan greus que el tribunal que l’ha condemnat sentencia en el seu escrit: "El processat no ha tingut el més mínim respecte per la dignitat de les agreujades".