OPERACIÓ DELS MOSSOS

Cau una banda de lladres contorsionistes

El grup entrava en locals per petits orificis gràcies a les seves habilitats físiques

La policia els atribueix una vintena de robatoris, 15 d'aquests a Barcelona

ladrones / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força en establiments comercials pel mètode del butró i han detingut quatre persones que accedien als locals a través de petits forats gràcies a les seves habilitats contorsionistes.

Els detinguts són dos homes espanyols de 26 i 46 anys, un romanès de 55 i una veneçolana de 24 als quals se’ls atribueixen una vintena de robatoris, 15 d’aquests comesos a Barcelona, ha informat la policia catalana aquest dilluns en un comunicat.

La investigació es va iniciar el 14 d’octubre quan es va tenir coneixement d’un robatori en un bar del districte barceloní de Nou Barris, al qual els autors havien accedit fent un forat des de la porteria contigua.

Els agents van identificar el vehicle que havien utilitzat els autors del robatori, que va resultar ser un tot terreny de grans dimensions de color vermell, i el conductor del vehicle, un home a qui li constaven diversos antecedents per robatoris amb força comesos a València, juntament amb un altre ciutadà.

A més, els Mossos van constatar que a partir del març s’havien denunciat diversos robatoris amb força a Barelona, tots comeses amb el mateix modus operandi.

La investigació va concloure que els robatoris havien sigut comesos per un grup organitzat, liderat per un ciutadà d’origen romanès.

El grup seleccionava els bars i accedia fent un forat des de l’escala, sense ser descoberts pels veïns, i vigilaven la zona per saberl’horari i el recorregut del propietari i treballadors.

Consultaven el zodíac

Abans d’organitzar el robatori, el cap del grup consultava el zodíac per escollir el millor dia per actuar, i una vegada elegit, es desplaçava als locals amb altres membres de la banda en dos tot terrenys.

Quan iniciaven el robatori es distribuïen les feines: en un dels cotxes es quedava un membre vigilant la zona amb un gos, un dels nois entrava a l’escala per avisar si sortia algun veí i el cap del grup entrava i feia un petit forat per on accedir a l’interior.

Es dona la circumstància que el cap del grup va ser identificat el 2010 fent espectacles de contorsionisme a la via pública, una habilitat que utilitzava per accedir als bars, entrant per forats petits fets en llocs inversemblants.

Un dels forats el va fer des de l’habitacle de l’ascensor, just a la part inferior i amb l’aparell en funcionament, mentre els veïns anaven pujant i baixant, fet que posava en risc la seva integritat física.

Vivia en una cabana

El líder del grup era una persona solitària que vivia en una petita cabana al mig del bosc de Guanta, a Sentmenat (Vallès Occidental).

En el registre de casa seva es va localitzar un dietari on anotava totes les gestions que feia per cometre els robatoris: plans dels locals i de les porteries adjacents, els punts on s’havien d’ubicar els altres membres, rutines dels propietaris i tota una sèrie de detalls que denotaven el seu caràcter metòdic.

Notícies relacionades

El jutge d’instrucció va autoritzar dos registres, un a la seva cabana i un altre a Castellar del Vallès, on es va poder detenir l’altre responsable del grup i on els agents van localitzar el gos que acompanyava el grup.

Els dos principals membres de la banda van ingressar a la presó després de declarar davant del jutge, mentre que els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs.

Temes:

Robatoris