LI DEMANAVEN DOS ANYS DE PRESÓ

Arxivat el cas contra l''àvia kamikaze' de Barcelona

Va conduir en sentit contrari per l'A-27 cap a Valls durant 1.400 metres fins que va xocar de cara contra un altre cotxe

Els Mossos i la fiscalia l'havien acusat de "conducció temerària", però l'Audiència de Tarragona creu que la dona es va despistar

anciana3

anciana3

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Ana, una empresària de Barcelona, tenia 79 anys i sis mesos quan va conduir gairebé un quilòmetre i mig en direcció contrària per l’autovia A-27 en sentit Valls (Tarragona) "fent cas omís dels senyals", segons l’informe elaborat pels Mossos d’Esquadra. L’àvia va acabar provocant un accident amb dos vehicles que sí que anaven en el sentit correcte. Van resultar ferits lleus un adult i la seva filla, que anaven al cotxe contra el qual va xocar l’‘àvia kamikaze’ i van sortir il·lesos els quatre ocupants d’un altre vehicle (un matrimoni i els seus dos fills, un d’ells un nadó) que també es va veure implicat en l’accident.

La fiscalia i el Jutjat número 3 de Tarragona van acusar l’àvia d’un delicte de conducció temerària, però l’Audiència Provincial, acollint els arguments de l’advocat de la defensaSergi Mercé, ha arxivat el cas per entendre que la dona, tot i que va poder produir "un perill per a la vida o la integritat" d’altres persones, no ho va fer de forma conscient i amb voluntat, sinó per error o badada. És a dir, va ser una kamikaze involuntària.

Davant del port de Tarragona

Tot va passar el 4 de juny del 2017 cap a un quart d’una del migdia. L’empresària, segons la seva declaració davant del jutge, es va posar al volant del seu Lexus blanc per anar a trobar-se amb el seu fill a la Pineda. Durant el trajecte, la dona es va perdre i es va veure dins d’"un polígon industrial". Era dissabte, tot estava tancat i va acabar en una carretera que tenia una barrera (les del port de Tarragona); llavors, "va girar cua i va tornar pel camí que havia vingut pensant que era una carretera amb dos carrils d’anada i tornada". De sobte, va assegurar: "Vaig veure un cotxe en sentit contrari i que anava a avançar un altre. Com que no hi havia espai, em vaig apartar cap a la dreta i va ser quan vaig xocar amb l’altre cotxe".

Tram de la carretera pel qual l’àvia va circular contra direcció.

La diligència dels Mossos d’Esquadra sobre l’accident recull que l’àvia els va explicar poc després que "havia fet el canvi de sentit a les cabines de control del port de Tarragona perquè estaven tancades", que llavors va girar cua i va començar a circular en direcció a Valls "sense adonar-se que ho feia en sentit contrari".

Senyals i sortides

Els Mossos van entendre que la dona podia haver comès un delicte de conducció temerària perquè hi havia prou senyals a la carretera i va tenir oportunitat d’agafar diverses sortides de l’autovia, però no ho va fer i va acabar xocant frontalment contra un altre cotxe. Al seu informe de l’accident inclouen fotografies que mostren detalladament tots els senyals, també horitzontals sobre la via, a les quals la veterana conductora, amb carnet de conduir des de fa més de cinquanta anys, no va fer cas.

Notícies relacionades

Les víctimes van tenir "sensació real de perill per a la seva vida i la dels altres usuaris de la via". Un dels ferits va estar 45 dies de baixa per policontusions i la seva filla va patir una cervicàlgia. La dona va assegurar als Mossos que no havia pres alcohol ni drogues. No li van fer les proves per detectar-ho.

Estat en el qual va quedar el vehicle. / EL PERIÓDICO

Els jutges entenen que la dona, "que condueix de forma ocasional per la seva ciutat (Barcelona) desconeixia la zona per on circulava, ja que venia de Barcelona amb la intenció de trobar-se amb el seu fill a la Pineda”, es va perdre i va arribar al final de l’autovia A-27, que acaba en l’accés al port de Tarragona, que no va ser conscient del seu error, i que per tant, no pot continuar sent acusada d’un delicte castigat amb fins a dos anys de presó.