Rescat agònic

Els miners ja han obert 1,5 metres de la galeria que ha de donar accés al Julen

La duresa de les tasques obliga a recórrer a les microvoladures per trencar la pedra

zentauroepp46688665 totalan 24 1 2019 efectivos de la brigada de salvamento mine190124221947

zentauroepp46688665 totalan 24 1 2019 efectivos de la brigada de salvamento mine190124221947

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’excavació de la galeria horitzontal que ha de conduir cap al Julen arriba ja a un metre i mig després de 14 hores de feina de la Brigada de Rescat Miner, segons han confirmat fonts del dispositiu.  Una vegada més, les complexes condicions del terreny han posat a prova la resistència de les tasques i han obligat a l’ús de microvoladures en dues ocasions. Unes microvoladures, per trencar la pedra i facilitar les tasques, que han requerit la intervenció dels efectius Tedax de la Guàrdia Civil. El punt més crític serà l’enllaç amb l’estret pou on va caure el nen. Per aquesta raó, està previst que abans d’arribar a aquest punt, s’introdueixi una sonda amb una petita càmera. [Segueix aquí les últimes notícies de les tasques de rescat del nen Julen]

Un portaveu del dispositiu va explicar dijous a la nit que els vuit integrants de la brigada de rescat, que fa més d’una setmana que són a Totalán (Màlaga) desplaçats des d’Astúries, afronten aquestes tasques “amb molta energia i optimisme”. La primera parella de miners van iniciar l’obertura de la galeria dijous a les 17.33 hores, una vegada van comprovar que l’orientació de la finestra realitzada al tub d’encamisat era la correcta i que la gàbia ascensor per la qual han de descendir al llarg del pou paral·lel funcionava sense problemes.

Les previsions, unes 24 hores

Els miners estan treballant en les pitjors condicions possibles. En torns de dues persones, que es canvien cada 30 o 40 minuts en funció de les condicions de les tasques, i carregats amb un pesat equip de respiració que regenera l’aire que consumeixen, han d’anar excavant una galeria de poc més d’un metre de diàmetre i quatre de longitud. Per les dimensions de l’espai on estan confinats i la delicadesa d’aquestes tasques, que pot afectar el pou on es troba el nen de 2 anys, només poden fer servir martells pneumàtics, pales i destrals. La duresa extrema d’alguns trams de peça que han trobat va obligar finalment a recórrer a petits explosius per ajudar-los a trencar la roca.

Notícies relacionades

La galeria que excaven els miners servirà per accedir al punt on es creu que està atrapat el petit: sota el tap de terra trobat a 71 metres de profunditat. Fa dies ja van advertir que les tasques es podrien prolongar fins a 24 hores, i les previsions sembla que s’estan complint.

Amb els treballs dels miners ja en marxa, amics i veïns de Totalán es van congregar aquest dijous al Cerro de la Corona per recolzar amb una vetlla la família i els treballadors del dispositiu de rescat. Visiblement emocionats, els progenitors del Julen han tingut el suport de Juan José Cortés, el pare de la nena Mariluz assassinada fa uns anys.