DRAMÀTICA OPERACIÓ A TOTALÁN

La brigada minera de rescat no podrà arribar a Julen abans de dimarts

Una mola rocosa retarda novament els treballs de perforació del túnel vertical a Màlaga

«Anem de materials durs a més durs», lamenten des del dispositiu de rescat

zentauroepp46635922 totalan llegada de la cabina por la que bajar n los mineros 190120214710

zentauroepp46635922 totalan llegada de la cabina por la que bajar n los mineros 190120214710 / lex Zea

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

“Anem de materials durs a materials més durs”. Amb un pòsit de resignació, el portaveu de l’Escola d’Enginyers de Màlaga que participa en eldispositiu de rescatdel petitJulen, Ángel García, va explicar ahir a la nit que els treballs marxen molt méslentsdel previst.

Les dificultats al terreny han obligat a aturar la perforadora aquest dilluns al matí, quan el túnel vertical paral·lel al pou en què va caure el nen de dos anys fa ja més d’una setmanava caure nen dos anys ha arribat als 52 metres de profunditat. Ara els tècnics analitzen com afrontar els últims 8 metres de perforació d’aquesta galeria. [Segueix les últimes notícies del rescat del Julen a Totalán (Màlaga) en directe.]

Quan estigui llest el túnel vertical entrarà en acció la brigada de salvament miner, que excavarà de forma manual una galeria horitzontal per arribar fins al punt on és el nen. Vist el terreny, s’estima que la brigada tardarà fins a 24 hores en la seva tasca.

Muntanya destrossada per les excavadores

Les hores van passant, però el desànim no fa efecte en els prop de300 efectius, entre voluntaris i professionals, desplegats sobre elCerro de la Corona, a Totalán (Màlaga). La muntanya lluu completament destrossada per les màquines excavadores que prèviament han rebaixat la seva cota uns 25 metres per obrir pas a la tuneladora. Segons va detallar García, a primera hora de la nit de diumenge les tasques d’excavació havien completat la meitat del túnel. Van començar a bon ritme, però la geologia els va col·locar aviat al seu lloc.

“La velocitat de perforació està supeditada alsmaterials geològicsque trobem”, va apuntar, “i estem sobre una unitat geològica molt complexa formada perpiritesi materials de composicióquarsítica”. Aquest és el motiu pel qual, va explicar, en determinats moments la velocitat deperforacióés més lenta, i això alenteix tota l’operació de la galeria. De fet, a causa d’aquest massís rocós que estan trobant, el dispositiu de rescat ha sol·licitat una novabrocao corona, que ahir a la nit estava en camí des de Guadalajara,més resistenti dura que l’actual i que permeti a la perforadora obrir-se pas.  

Cinc hores per posar tubs al túnel vertical

Notícies relacionades

Una vegada conclosa la perforació del pou vertical, caldràposar-hi tubs, cosa que suposarà entre cinc i sis hores més. Així mateix, l’equip de rescat que baixarà pel túnel en unagàbia d’acer, construïda en temps rècord, ha demanat uns treballs auxiliars per garantir la seva seguretat, que portaran unes altres dues o tres hores.

Serà llavors quan la Brigada de Salvament d’Hunosa, desplaçada fins a Totalán la setmana passada en un avió de l’Exèrcit, pugui començar a cavar manualment amb martells pneumàtics i pistoles una galeria que els connecti amb el punt on es creu que està atrapat el nen. Obriran una finestra un metre per sobre i un altre per sota d’aquest punt. “Segons la seva opinió i la tremenda experiència que tenen en rescats i execució de treballs semblants, la durada d’aquestes tasques podria prolongar-se fins a les 24 hores”,va precisar García.