JUDICI A FLORIDA

Pablo Ibar, declarat culpable

El jurat popular considera per unanimitat que el pres hispanoamericà va cometre un triple assassinat el 1994

El 25 de febrer es decidirà si es ratifica la pena de mort o s'imposa la cadena perpètua, tot i que l'acusat té previst recórrer

rjulve46602236 ame9318  fort lauderdale  estados unidos   18 01 2019   el h190119161458

rjulve46602236 ame9318 fort lauderdale estados unidos 18 01 2019 el h190119161458 / Giorgio Viera

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Pablo Ibar, culpable. Els 12 membres del jurat popular del tribunal del comtat de Broward, a Fort Laurade, Florida (EUA), han dictat aquest dissabte per unanimitat que el reu hispanoamericà de 46 anys va cometre un triple assassinat el 27 de juny de 1994. No serà fins al 25 de febrer quan la justícia dirimeixi si Ibar és condemnat a la pena de mort o a cadena perpètua. No obstant, l’entorn del reclús de pare basc i mare cubana ja va afirmar en jornades anteriors querecorreran contra qualsevol sentència de culpabilitat.

Ibar, que ja es va passar 16 anys al corredor de la mort fins que el 2016 va aconseguir que revoquessin el judici anterior per la inconsistència de les proves inculpatòries, s’ha trobat al davant un fiscal, Chuck Morton, que s’ha esforçat de valent perquè li imposin la més condemna més dura. El representant de l’acusació pública, que estava jubilat i va tornar al treball únicament per combatre una possible excarceració del pres hispanoamericà, ha aconseguit convèncer els membres del jurat.

Malgrat la unanimitat del jurat després de tres dies de deliberacions la veritat és que entre alguns dels seus membres es devien escampar alguns dubtes. Tants que es va demanar que tornessin a comparèixer alguns testimonis i que es tornessin a presentar algunes proves per acabar de prendre una decisió. Pel que sembla, el focus de polèmica més gran ha apuntat a la samarreta que l’assassí de l’empresari de la nit Casimir Sucharski i de dues ballarines del municipi de Miramar va fer servir per tapar-se la cara i evitar ser reconegut.

Notícies relacionades

El fiscal va esgrimir com a principal carta que l’esmentada peça contenia rastres de l’ADN d’Ibar, argument que la defensa va provar de desmuntar al·legant que aquests eren ínfims i que la prova no s’havia custodiat correctament i podria estar contaminada. També jugava aparentment a favor de l’acusat que aquella evidència per al fiscal va ser presentada per la mateixa defensa anys enrere en un judici anterior (aquest era el quart que afrontava Ibar), però tampoc això va acabar de convèncer els vuit homes i quatre dones del tribunal popular.

Un vídeo d’ínfima qualitat

Ni tan sols va servir de res que un dels pèrits cridats a declarar per l’acusació pública aigualís les intencions de Morton. Aquest últim va mostrar (diverses vegades en el seu al·legat final) un vídeo gravat per les càmeres de seguretat de la casa de la víctima en el qual apareix una imatge de l’assassí de Sucharski. En aquests fotogrames es veu un rostre que pot guardar semblança amb Ibar, però són de molt baixa qualitat (n’hi ha prou amb recordar que són de fa un quart de segle) i és impossible identificar del cert una persona. De fet, l’especialista va expressar els seus dubtes que fos el reclús hispanoestatunidenc.

Temes:

Estats Units