Exploració espacial

La Xina aconsegueix que una llavor de cotó broti a la Lluna

És el primer miniexperiment de biosfera realitzat amb èxit per la sonda 'Chang'e 4'

abertran46552783 190115095233

abertran46552783 190115095233

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina va aconseguir que una llavor de cotó brotés a la Lluna per primera vegada. Això suposa l’èxit d’un dels experiments de la sonda ‘Chang'e 4', la primera a allunar a la cara oculta del satèl·lit en la història de l’exploració espacial, segons informa l’agència estatal de notícies Xinhua.

Segons un equip de científics de la Universitat de Chongqing (sud-est de la Xina), aquesta troballa suposa el primer "miniexperiment" de biosfera realitzat amb èxit al satèl·lit.

La sonda 'Chang'e 4', que el 3 de gener va allunar amb èxit a la cara oculta de la Lluna per primera vegada en la història, va portar llavors de cotó, colza, patates i Arabidopsis, així com ous de mosca de la fruita i alguns llevats, amb l’objecte de poder crear una "minibiosfera simple", segons Xinhua.

En aquest sentit, les imatges enviades per la 'Chang'e 4' han mostrat avui un brot de cotó que havia crescut amb èxit, l’única llavor que ha aconseguit germinar fins ara.

L’esmentat cultiu, no obstant, no és fàcil: les temperatures sobre la superfície lunar poden superar els 100 graus centígrads de dia i baixar als 100 negatius a la nit, a més de rebre una radiació solar més gran i de presentar una menor gravetat que a la Terra.

Xie Gengxin, un científic encarregat de l’experiment amb plantes a la Lluna, va assenyalar que el seu equip havia dissenyat un recipient que mantindria la temperatura entre 1 i 30 graus, permetent l’entrada de llum natural i el subministrament d’aigua i nutrients per a les plantes, va assenyalar el rotatiu hongkonguès 'South China Morning Post’.

Segons aquest diari, l’esmentat dispositiu, un cilindre d’alumini de 18 centímetres d’alt i 16 de diàmetre, pesa 3 quilos i va tenir un cost de més de 10 milions de iuans (1,47 milions de dòlars, 1,29 milions d’euros).

Notícies relacionades

En qualsevol cas, aquestes plantes no han sigut les primeres a créixer a l’espai: un equip de la NASA ja va desenvolupar un sistema de zínnies –un tipus de flor– a l’Estació Espacial Internacional el 2016.

La Xina va anunciar ahir la seva intenció de continuar ampliant el seu programa d’exploració espacial, amb una missió de recollida de mostres a la Lluna aquest any i una altra el 2020, l’objectiu del qual serà Mart, segons el subdirector de l’Agència Nacional Espacial de la Xina (ANEC), Wu Yanhua.