25 detinguts

Decomissades prop de tres tones de marihuana a Catalunya, la partida més gran trobada a Espanya

La droga era transportada en camions, camuflada en objectes diversos com ara recipients de vi i palets de verdura amb destinació al Regne Unit i Holanda

fcasals46500603 graf7003  madrid  11 01 2019   combo de fotograf as facilita190111104247

fcasals46500603 graf7003 madrid 11 01 2019 combo de fotograf as facilita190111104247

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha intervingut a Catalunya un total de 2.700 quilos de marihuana ja processada, la confiscació més gran feta a Espanya d’aquest tipus de droga, la destinació de la qual era el Regne Unit i Holanda, en una operació que s’ha saldat amb 25 detinguts a Barcelona, Tarragona, Girona i també a Biscaia.

Es tracta de l’operació Heyho, en la qual han sigut arrestats 25 membres d’una organització que tenia com a màxims responsables britànics i holandesos, i integrants d’altres nacionalitats –espanyola, romanesa, moldava, lituana i brasilera– que vivien a les localitats barcelonines de Mataró i Castelldefels i a la tarragonina de Calafell, segons informa la Guàrdia Civil.

Els agents han desmantellat dues plantacions de marihuana a Cabrera de Mar (Barcelona) i Calafell (Tarragona) i han interceptat transports en camions de droga camuflada en objectes decoratius, bales d’alfals, recipients de vi i cervesa, i en palets de verdura i hortalisses.

L’organització utilitzava un entramat d’empreses fictícies per donar aparença legal a l’activitat i s’estima que podrien haver assolit uns guanys d’uns 30 milions d’euros. 

Mesos d’investigació

La investigació es va iniciar el mes d’abril passat després de la confiscació de 400 quilos de marihuana i 20 d’haixix, camuflats en un camió de palets de verdures i hortalisses a la Jonquera (Girona), quan intentava sortir del país amb destinació a Holanda.

Es va descobrir llavors l’existència d’una organització criminal dedicada al cultiu, preparació i distribució de marihuana i haixix amb diverses cèl·lules actives i relacionades entre si, l’activitat de les quals es localitzava, en diferents punts de Catalunya i el País Basc

Mètode

Aquesta estructura criminal funcionava amb una cèl·lula central que, sota fortes mesures de seguretat, era encarregada de recollir diàriament grans quantitats de marihuana, bé de plantacions o bé de mitjancers i, posteriorment, les posava a disposició d’altres cèl·lules que materialitzaven l’exportació.

Distribuïen la droga a Holanda i el Regne Unit en camions, camuflada en objectes diversos com ara material esportiu (sacs de boxa) i pufs de decoració, o oculta rere bales d’alfals per a consum animal, recipients de vi i cervesa o palets de verdura i hortalisses.

L’entramat criminal es componia de cinc cèl·lules i utilitzaven un entramat d’empreses fictícies, amb alguna registrada legalment però sense activitat lícita comercial, per donar aparença legal a les activitats que realitzaven.

Notícies relacionades

S’han portat a terme registres a 17 domicilis i naus industrials dels integrants de la banda, on s’han intervingut 160.000 euros en metàl·lic (75.000 dels quals estaven enterrats al terra del garatge d’un dels líders de l’organització), efectes relacionats amb la preparació de la droga per a la seva venda i una arma de foc modificada i en perfecte estat per ser utilitzada.

Als detinguts se’ls imputen els presumptes delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut pública, tinença il·lícita d’armes, falsedat documental i una defraudació de fluid elèctric estimada en 85.000 euros.

Temes:

Cànnabis