CINQUÈ DIA

La Guàrdia Civil descarta que la desaparició de la professora de Huelva sigui voluntària

La Guàrdia Civil, que confia a trobar-la amb vida, assegura que encara «no hi ha sospitosos concrets»

El rastre de Laura Luelmo, nouvinguda a El Campillo, es va perdre dimecres quan va sortir a córrer

zentauroepp46279237 graf8183  campofrio  huelva   16 12 2018   efectivos del gea181216164441

zentauroepp46279237 graf8183 campofrio huelva 16 12 2018 efectivos del gea181216164441 / Julian Perez

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les desenes de voluntaris d’El Campillo (Huelva) i els pobles limítrofs que aquest diumenge havien reprès les tasques de rastreig per esbrinar el parador de Laura Luelmo, la jove mestra de 26 anys oriünda de Zamora a qui es va perdre la pista quan va sortir a córrer dimecres passat, s’han retirat ja de la recerca. La Guàrdia Civil i altres professionals dels serveis d’emergències seguiran aquest dilluns sobre el terreny on es manté l’esperança de trobar-la encara amb vida, malgrat que les possibilitats en aquest tipus de desaparicions disminueixen amb el pas de les hores. De moment, les línies d’investigació se centren en un accident o una desaparició forçada, però fonts policials confirmen que encara “no hi ha sospitosos concrets”.

Sense descartar altres vies, fonts de la investigació donen prioritat a la tesi d’una desaparició no voluntària en les indagacions, que han portat el cos a desplaçar a la zona agents de la Unitat Central Operativa (UCO), els destinats als casos més complicats.

La Guàrdia Civil ha ampliat el perímetre de recerca en diversos quilòmetres, ja que els repetidors de telefonia situaven el mòbil de la noia encara operatiu a les 20 hores de dimecres passat a nou quilòmetres del poble. Segons ha detallat el comandament al capdavant del dispositiu, el coronel Ezequiel Romero, al ser una zona muntanyosa “la probabilitat de localitzar exactament on era és una mica menor”. Per aquesta raó, aquest matí el rastreig ja no es fa a peu o en bici, sinó amb motocicletes i vehicles tot terreny dels veïns voluntaris.

Motoristes voluntaris recorren la serra a la recerca de la professora desapareguda a El Campillo (Huelva) Laura Luelmo / JULIÁN pÉREZ (EFE)

Mentides a les xarxes socials

El comandament policial ha reconegut que no hi ha “una línia clara d’investigació” i que totes les hipòtesis es mantenen obertes, tot i que se centren en dues opcions: un accident o la retenció il·legal per part d’una segona persona. No obstant, en aquest sentit, el coronel de l’institut armat ha provat de concloure els rumors que corren per El Campillo i fins i tot a les xarxes socials, que apunten a la implicació d’un home condemnat ja per homicidi i que seria veí de Laura. “No tenim a ningú en concret que sigui sospitós número 1”, va dir, “però sí sabem que s’estan dient moltes coses a les xarxes socials que són falses”.

En aquest sentit, el responsable del dispositiu va insistir que la prioritat és “trobar el cos de Laura”. Una afirmació que deixa clar que les perspectives de localitzar-la encara amb vida són cada vegada més exigües ja que fa més de 80 hores que la jove està desapareguda. No obstant, va provar de mantenir-se optimista i va assegurar que “encara hi ha esperança de trobar-la viva, que hagi tingut un accident i estigui en algun lloc refugiada”. “Tant de bo sigui així”, va manifestar.

Un equip de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil desplaçat des de Madrid ja es troba treballant a la zona des d’aquest dissabte, i se suma a la resta d’unitats de les diferents especialitats que participen en el rastreig de la zona, com agents del Seprona, del grup d’activitats subaquàtiques (GEAS), agents forestals o membres de Protecció Civil.

Fins al lloc també han acudit gossos especialitzatsa seguir el rastre de persones de les bases de Cadis i Santiponce (Sevilla). Als voluntaris s’ha incorporat a més una associació de caçadors que volia fer una munteria aquest diumenge i l’han suspès per participar en la recerca. “La nostra tasca és coordinar-los a tots perquè cap zona quedi sense mirar i que recullin qualsevol cosa que puguin veure en aquest trajecte”, van indicar fonts policials, “les nostres unitats, mentrestant, continuen analitzant qualsevol vestigi que pugui donar llum per esbrinar el seu parador”.

Notícies relacionades

La jove, de 26 anys, va arribar a El Campillo tot just un parell de dies abans de la seva desaparició, segons han detallat companys seus en l’institut d’educació secundària del proper municipi de Nerva, on des del dia 4 d’aquest mes estava fent una substitució d’una companya de baixa. Els primers dies, Laura Luelmo s’havia instal·lat en un allotjament de Nerva, però des del dia 10 vivia a la casa d’una altra mestra a El Campillo. Dimecres passat, a l’acabar les classes, va decidir sortir a practicar una mica d’esport pels afores del poble, segons li va explicar a la seva parella per telèfon mòbil.

Eren les 16 hores, i a partir d’aquell moment, se li perd la pista. Els seus pares van posar la denúncia dijous al no saber-ne res. Al seu domicili, que es manté precintat, només es va trobar a faltar la roba esportiva, el telèfon, les claus i un petit moneder.

Temes:

Andalusia