A Banyoles

Sis mesos de presó per haver interromput una missa per defensar l'avortament

Segons recull la sentència que ha confirmat el Suprem, el condemnat es va extralimitar en l'exercici de la llibertat d'expressió

misa

misa

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a sis mesos de presó per un delicte contra els sentiments religiosos que va imposar l’Audiència de Girona a un activista que va interrompre amb crits i repartiment de pamflets a favor de l’avortament una missa que se celebrava el 2014 a Banyoles (Girona).

Segons recull la sentència, el processat, que va exhibir a més una pancarta amb la frase 'Fora rosaris dels nostres ovaris’, es va extralimitar en l’exercici de la llibertat d’expressió i va vulnerar el dret fonamental a la llibertat religiosa i de culte.

La sala que ha atès el recurs que va presentar l’activista recorda la legislació vigent i cita sentències que inclouen al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per respondre els drets fonamentals a què apel·la el recurs no són absoluts i poden col·lidir amb altres com el que motiva la condemna.

El text del Tribunal Suprem assenyala que la reivindicació del processat es va haver de dur a terme "a través de mitjans necessaris i idonis i, per tant, no lesius per a altres drets i valors constitucionals".

La confirmació de la pena es basa a negar, com afirmava el recurs, que s’havia vulnerat la llibertat d’expressió de l’activista, ja que "la seva condemna penal no es fonamenta en la seva ideologia a favor de l’avortament o en la crítica realitzada davant l’Església Catòlica per la seva actitud davant de la reforma de la Llei de l’avortament".

Drets a la llibertat religiosa

El delicte es produeix per la "manera, temps i lloc" que es va produir la manifestació, "extralimitant-se a l’exercici de la llibertat d’expressió i vulnerant sense cap necessitat social imperiosa, en paraules del TEDH, el dret fonamental a la llibertat religiosa i de culte".

Notícies relacionades

La sentència constata que l’acusat va interrompre "uns minuts la cerimònia religiosa, pertorbant l’acte i, amb això, el sentiment dels feligresos que es trobava en aquell moment congregats celebrat un acte important per a la seva confessió".

El processat haurà d’abonar a més les costes ocasionades amb motiu del recurs formulat, segons recull una resolució contra la qual no es poden presentar noves apel·lacions. 

Temes:

Avortament