OPERAVA DES DE BARCELONA

Cau una banda que explotava vietnamites en centres de manicura

Detingudes 37 persones que introduïen les víctimes a Espanya fingint que eren menors no acompanyats

La banda tancava els immigrants en 'zulos' i els sotmetia a jornades maratonianes

20181205 417525 opmekongnanyue 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha detingut 37 persones en una operació, amb la participacióde l’Europol, en què ha desarticulat una organització que introduïa a Espanyaciutadans vietnamites per després ser explotats en centres de manicura de tot Espanya.

La xarxa, que tenia la infraestructura principal a Barcelona i va introduir a Espanya 730 vietnamites, ha caigut en un dispositiu en què s’han dut a terme més de 100 inspeccions en centres de manicura de la capital catalana, Girona, Lleida, Tarragona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Múrcia, Almeria, Cadis, Màlaga, Huelva, Còrdova, Sant Sebastià i Lleó.

El mètode utilitzat pel grup eral’ús fraudulent dels procediments de protecció internacional i de menors estrangers no acompanyats iniciats en zones frontereres aèries, com els aeroportsd’Adolfo Suárez Madrid-Barajas i Barcelona-el Prat, i, de fet, les investigacions van ser iniciades a començaments d’aquest any després de detectar-se un augment de sol·licitadors d’aquests.

Quan els ciutadans vietnamites obtenien l’accés a Espanya, si sol·licitaven protecció internacional rebutjaven l’aprofitament dels recursos assistencials i si era iniciat el protocol per a menors estrangers no acompanyats s’escapaven dels centres en què eren ingressats per després, en les dues situacions, traslladar-se en transport públic, normalment amb taxi, fins a Barcelona.

L’organització formava grups de 6 a 12 persones i cada un comptava, en cada ocasió, amb un líder que exercia de guia i els acompanyava en tot el trajecte.

Passaports destruïts

Durant el vol a Espanya se’ls destruïen els passaports perquè no fossin identificats i facilitar així la utilització fraudulenta dels procediments esmentats.

L’organització cobrava a cada immigrant 18.000 euros i va establir diferents mètodes de pagament: en efectiu en el lloc d’origen per evitar el rastreig dels diners, generant deutes a abonar mitjançant feina sense remunerar a Europa o fins i tot amb la cessió de terres i propietats al seu país, amb el que s’estima que des del gener va recaptar més de tretze milions d’euros.

La xarxa tenia una infraestructura al Vietnam per a la captació, l’organització del viatge i la gestió de pagaments, i d’altres en països sud-americans, per a la recepció i acolliment durant diversos dies dels immigrants per simular la seva estada per turisme, així com a Espanya, lloc de recepció, explotació i derivació a diferents províncies i a altres països europeus, com França i Alemanya.

Entre els arrestats hi ha els màxims responsables de l’organització a Europa i en l’operació s’han practicat les referides inspeccions per tot Espanya i deu registres a Barcelona, que han possibilitat la intervenció de 60.000 euros, quatre vehicles, dispositius d’emmagatzematge massiu d’informació i diversa documentació.

Un funcionari detingut

Entre els detinguts destaca un funcionari de l’Oficina Única d’Estrangers de Huelva, que aportava els documents necessaris per justificar els requisits exigits per a la consecució fraudulenta d’una autorització de residència i treball per arrelament social, com resolucions de concessió amb la firma falsificada de la subdelegada del Govern a Huelva.

Aquest funcionari estava en connivència amb un empresari vietnamita, que tenia contacte amb altres implicats.

Notícies relacionades

Els investigadors han comprovat el tracte humiliant a les víctimes per les condicions del seu allotjament en les vivendes de l’organització, on els mantenien tancats de vegades en ‘zulos’, als quals s’accedia a través d’una trapa.

Els immigrant eren traslladats diàriament des dels centres de treball fins a aquests pisos després de jornades laborals de 12 hores sense llibertat de moviment.