COMENÇA EL JUDICI

L'últim informe sobre l'assassí de Pioz: "Va triar matar amb plena voluntat"

El criminòleg Vicente Garrido assegura que Patrick Nogueira va matar els seus oncles i els seus cosins amb violència "premeditada, planificada i instrumental"

La defensa de l'assassí al·legarà que el seu cervell "no és normal" i presenta "anomalies" que van afectar la seva conducta

rjulve45593206 graf3735  guadalajara  24 10 2018   el juicio por el crimen 181024135000

rjulve45593206 graf3735 guadalajara 24 10 2018 el juicio por el crimen 181024135000 / Pepe Zamora

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

"La seva conducta criminal va ser clarament triada, va obrar amb plena voluntat i un desig manifest de portar a terme els homicidis". És la conclusió del doctor en psicologia Vicente Garrido, especialista en psicòpates i autor de l’últim informe pericial fet sobre l’assassí Patrick Nogueira, a petició de l’acusació. El jove serà jutjat a l’Audiència de Guadalajara des d’aquest dimecres per haver matar brutalment els seus oncles, Marcos i Janaina, i els seus cosins, David i Carolina el 17 d’agost del 2016 a la seva casa de Pioz (Guadalajara).

Entre les proves que haurà de valorar el jurat, les més controvertides són les que versen sobre el cervell de l’acusat. Els estudis neurològics practicats per la defensa a l’assassí, un TAC (imatges construïdes per un ordinador a partir de les obtingudes per llamps x sobre el cervell de l’assassí) i un PET (injecció de substàncies radioactives per després analitzar com funciona la seva ment), van detectar una "marcada disminució de l’activitat neuronal" a diverses zones del lòbul temporal dret del seu cervell.

Els membres del tribunal decidiran si el jove, que tenia 19 anys quan va portar a terme els crims, va actuar com a conseqüència que el seu cervell no s’ajusta als criteris de normalitat" i això va afectar irremeiablement la seva conducta, com assegura la defensa, o, al contrari, Patrick és "un clar exemple de violència premeditada, planificada i instrumental", com afirma l’especialista proposat per la família de les víctimes.

L’origen de la psicopatia

El dossier aportat per l’acusació, representada per l’advocat Alberto Martín, interpreta de forma molt diferent els resultats de l’examen cerebral amb què Nogueira intentarà exculpar-se durant el judicil’examen cerebral amb què Nogueira intentarà exculpar-se durant el judici i resta valor a la importància de la pericial, a l’afirmar que "l’origen de la psicopatia continua sent una incògnita. No tots els psicòpates criminals mostren les mateixes alteracions neurològiques" . Per tant, afegeix l’informe: “És lluny de demostrar-se que les alteracions cerebrals tals com les ressenyades a l’informe causen o condicionen greument l’aparició de conductes criminals que estiguin darrere del desenvolupament de la psicopatia criminal". 

El doctor Garrido contempla en el seu peritatge altres factors que afecten la conducta criminal, com "la interacció de l’ambient amb els gens, que exerceix un paper fonamental". Afegeix que "no podem afirmar que en Nogueira no hi estiguessin operant altres aspectes que fossin els realment influents en la comissió del crim". El psicòleg cita l’exemple fet servir per altres autors per argumentar la seva afirmació: "Imaginem que es provés que existeix una associació entre la presència de lluna plena i la comissió d’homicidis i que estem jutjat un subjecte que va matar en lluna plena. Això no significa que aquest individu en particular cometés el crim per la presència d’aquesta presència lunar".

Científics amb "cervell del psicòpata"

A més, l’especialista recorda que "els escàners cerebrals l’únic que mostra són imatges, no afirmen que aquestes imatges puguin ser considerades proves o evidències de comportaments". És més, recorda que hi ha "persones honrades i fins i tot científics eminents que presenten cervells anormals o l’anomenat cervell del psicòpata" i mai comentin actes delictius.  

Finalment, l’informe de Garrido contradiu al de la defensa al concloure que l’assassí de Pioz no va actuar d’una manera "explosiva" o "no reflexiva" i sí que distingia el bé del mal: "Va reconèixer que havia planejat els crims amb dies d’antelació, va preparar tots els estris en els dies previs, va fer fotos, es va fer ‘selfies’ amb els cossos, va menjar i va dormir, van passar diverses hores des dels tres primers assassinats fins al quart, va preparar i va dissenyar la fugida i coartada, va escriure que sabia que si l’enxampaven passaria 80 anys a la presó, però preferia Espanya al Brasil". Per tant, assegura el doctor, "tampoc es pot afirmar que la seva acció homicida fos el resultat d’una incapacitat per controlar la seva impulsivitat".

Notícies relacionades

El 17 d’agost del 2016, Patrick Nogueira, el menor de tres germans, sense professió coneguda, es va desplaçar amb autobús fins a la localitat de Pioz. Allà s’havien traslladat el seu oncle Marcos Campos, la seva dona d’aquest, Janaina, i els seus dos fills, Carolina i David. Havien deixat de viure amb ell després de diferents episodis incòmodes ocorreguts a la llar familiar. Aquella tarda, Patrick, de 19 anys, va agafar unes pizzes, unes bosses d’escombraries, cinta americana i un ganivet, i es va presentar a la casa. Primer va apunyalar la seva tieta Janaina. Després va matar els dos nens, de quatre anys i catorze mesos. Va trossejar el cadàver de la dona i va enviar vint fotografies i desenes de missatges de Whatsapp al seu amic Marvin, que era al Brasil, mentre esperava l’arribada del cap de família, Marcos, per matar-lo també.

La fiscalia i les acusacions demanen per a Nogueira presó permanent revisable pels quatre assassinats. A l’espera que el tribunal decideixi si el seu cervell "anòmal" es pot tenir en compte a l’hora de deteminar la seva responsabilitat en els crims, els pèrits de l’institut de medicina legal d’Albacete, Conca i Guadalajara tenen clar que: "Nogueira presenta un perfil de personalitat psicopàtic, caracteritzat per falta de remordiments i empatia, caràcter manipulador, insensibilitat, afecte superficial i egocentrisme". Els experts adverteixen al jutge en el seu informe: "La psicopatia no té un bon pronòstic i presenta una alta reincidència delictiva".