DESAPAREGUDA EL 2015

La família de Caroline del Valle buscarà el cadàver pel seu compte

El jutge torna a arxivar el cas de la jove desapareguda a Sabadell i la família demanarà que es faci un rastreig a «zones calentes»

L'equip del criminòleg Félix Ríos explorarà la zona amb ajuda d'experts en tecnologies com el georadar i drons

caroline

caroline

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Tot just vuit mesos després que el jutjat número 2 de Barcelona reobrís el cas deCaroline del Valle, l’adolescent de 14 anys queva desaparèixer el 14 de març del 2015davant ladiscoteca Bora Bora de la Zona Hermètica de Sabadell, el magistrat instructor ha tornat a arxivar-lo. En una interlocutòria, a la qual ha accedit EL PERIÓDICO, el jutge decreta elsobreseïment provisionalal no haver-hi avenços significatius en la investigació.

La família, que en un primer moment va presentar recurs de reforma contra la decisió, acatarà la resolució judicial amb la finalitat de no esgotar la pròrroga de 18 mesos que l’instructor va concedir el gener passatpròrroga de 18 mesos. “L’objectiu és que no corri el temps mentre no hi hagi diligències o noves proves per practicar. Ara, per exemple, esperem que l’audiència provincial resolgui sobre les últimes testificals que vam demanar que s’acordessin”, explica el seu advocat, Manuel Navarrete.

Homicidi amb ocultació de cadàver

Els esforços de la família de Caroline se centren ara en un nou informeque aportaran el novembre al jutjat i que podria impulsar una altra recerca de la noia. Fa sis mesos que es van posar en mans del criminòleg Félix Ríos i el seu equip per revisar els punts febles de la investigació i intentar explorar noves vies. El resultat és un dossier delimitant “noves zones calentes”, és a dir, llocs on hi ha més possibilitats de trobar la noia, per sol·licitar al jutjat i els Mossos que reprenguin la recerca.

Aquesta nova iniciativa de l’acusació passa per acceptar que lahipòtesi més probablede la desaparició de Caroline és que fos víctima d’un homicidi amb ocultació de cadàver, la mateixa tesi que defensen els Mossos d’Esquadra. “És difícil d’assumir que Caroline sigui morta, però si és necessari pensar en aquesta possibilitat perquè la trobin, doncs ho farem, tot i que no es deixin de contemplar altres raons”, afirma la mare de la noia, Isabel Movilla, a través del seu advocat.

L’informe de l’equip de Ríos també definirà les eines tecnològiques que s’han demostrat més útils per rastrejar cada zona. Proposen sondejar el terreny amb georadar, gradiòmetre de protons (dispositiu similar al georadar, que permet més mobilitat i agilitat, tot i que amb menor definició) i drons aeris. “La investigació feta pels Mossos va ser bastant completa, però hi ha un moment en què arriba a un punt mort. Quan van admetre que podria ser útil buscar Caroline amb un determinat tipus de tecnologia, però delimitant primer molt el terreny. Desgraciadament, aquest acotament mai es va fer”, apunta el criminòleg.

Expert a la recerca de cadàvers

La intenció de la família de la noia és que, partint de la contundència del nou informe, el jutge consideri acreditada la necessitat d’emprendre aquesta recerca. Però si no fos així, asseguren que prendran “les regnes” i buscaran la jove pel seu compte: “El mes d’agost passat vam mantenir diverses entrevistes amb el millor expert en recerca de cadàvers i ja tenim llum verda i un mètode. Si la justícia o els mossos no ho fan, buscarem la Caroline amb els recursos de voluntaris i professionals que ja han contactat aquests mesos amb nosaltres i que ens han ofert ajuda”, detalla Félix Ríos. 

Notícies relacionades

La mare de la Caroline fa tres anys i mig que no veu la seva filla. El rastre de la noia es va perdre el 14 de març del 2015 al sortir d’una discoteca amb un grup d’amics. Alguns, segons la família de la jove, eren “mala companyia”. Alguns també eren vells coneguts de la policia. Aquella nit, a la sortida del local, el grup va sortir corrents al veure una patrulla dels Mossos a la porta. En aquell moment es va perdre el rastre de Caroline.

Per als Mossos, en Justin, un dels nois que acompanyava la jove, ha sigut des d’aleshores el “principal sospitós”. En Justin i la Caroline van ser els únics del grup que no van aparèixer a l’estació de Sabadell després que es dispersessin; en Justin va arribar unes dues hores després sol i tacat de fang i va dir que havia estat amagat de la policia. D’altra banda, durant aquelles dues hores, no va utilitzar el seu mòbil per comunicar-se amb els seus amics. No obstant, no hi ha prou proves per incriminar-lo i, molt menys, per acusar-lo d’homicidi.