procés descartat

Angie, l'autora del 'crim perfecte', es deslliura del judici per la mort del seu marit

Mari Ángeles Molina, a presó per matar una amiga per cobrar les seves assegurances de vida, està sent investigada per enverinar la seva parella fa 22 anys

L'acusació ha recorregut l'arxiu dictat pel jutge, que el 2017 havia vist «indicis incriminatoris» contra ella

asset-2596553angeles-molina alta

asset-2596553angeles-molina alta

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Compleix condemna de 18 anys a la presó de Brians (Barcelona) per un dels crims més perversos dels últims anys. Amb una perruca i un DNI, Mari Ángeles Molina, àlies Angie, es va fer passar per la seva amiga, Ana Páez, per firmar en nom seu préstecs i assegurances de vida per gairebé un milió d’euros a Barcelona. Després, el 19 de febrer de2008, la va asfixiar amb una bossa de plàstic en un pis llogat per hores i va simular un crim sexual: va pagar dos gigolós perquè ejaculessin en un recipient i després va introduir aquest semen al cos sense vida de la seva amiga. Ara, Angie podria deslliurar-se d’una altra mort estranya, la del seu marit, Juan Antonio Álvarez, ocorreguda el 1996 a les Canàries. Després de noves proves, la justícia havia reobert la investigació sobre aquell esdeveniment i havia imputat Angie l’any passat.

Ara, el jutjat número 3 de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària) ha arxivat provisionalment la causa. L’acusació ha recorregut la decisió perquè ni tan sols “s’han practicat totes les diligències necessàries per a l’esclariment dels fets”.

Declaració des de la presó

L’any passat, la policia i el jutge sí que van veure múltiples “indicis incriminatoris per part d’Angie” en la mort de l’empresari després que un informe presentat pelcriminòleg Félix Ríos, president de l’associació Laxshmi per a la lluita contra el crim i la prevenció, que exerceix l’acusació popular, aconseguís reactivar el cas. De fet, el mes de novembre passat, Angie va haver de declarar com a investigada des de la presó.

Juan Antonio Álvarez, un hoteler argentí de 41 anys, va morir a la seva casa de Maspalomas (Gran Canària) el 22 de novembre de 1996 després de jugar un partit de pàdel. Va ser Angie, la seva esposa llavors, que va descobrir el cadàver l’endemà, després de tornar amb l’única filla del matrimoni d’un dels seus viatges a Barcelona. El cadàver de l’home va ser trobat nu, al costat d’una tovallola humida, com tot just sortit de la dutxa. L’autòpsia va revelar que va morir enverinat amb ió fosfat, un tòxic present en productes de neteja i fertilitzants. La mort es va tancar llavors com un suïcidi.

Li van robar la cartera

La família i els amics de l’empresari ja van dubtar llavors que s’hagués tret la vida i van apuntar Angie, la seva vídua, que va especular davant de la policia amb la possibilitat que la seva parella hagués patit un robatori a casa o fins i tot un rocambolesc accident: “Quan prenia un medicament, ho feia de cop i volta. A casa meva hi havia ‘calgón’ [un producte que elimina la calç de les rentadores]. Si en quedava poc, es traspassava a un pot de vidre. Ell no ho sabia i, pot ser que al ser al costat de la torradora, es confongués [i el prengués] pensant que era sal de fruites”.

Vint anys després de l’esdeveniment, amb Angie ja condemnada per l’assassinat de la seva amiga a Barcelona, l’informe forense presentat pel criminòleg Ríos va fer que el jutjat es replantegés el cas. El seu treball apuntava que Angie “va poder omplir almenys una de les càpsules vitamíniques que prenia el seu marit per fer esport”.

La policia va prendre declaració de nou al que llavors era l’entorn de la parella i va descobrir que, dos mesos abans de la mort del seu marit, Angie ja havia matriculat la seva filla en una escola de la capital catalana. Totes dues s’hi van traslladar poc després que l’home morís. També, que l’empresari havia decidit separar-se, segons la declaració d’una amiga del matrimoni: “Juan em va comentar que ella era una compradora compulsiva i es gastava els diners al casino. Discutien cada dia. Poc abans de morir, ell va contractar un detectiu perquè investigués Angie i va descobrir que tenia trobades amb altres homes i que es prostituïa. Em va dir que tenia pensat anar a veure un advocat i que l’arruïnaria per haver-li sigut infidel”.

Aquesta mateixa dona va declarar que Angie havia conegut un altre home a Barcelona, un enginyer químic amb qui mantenia “una relació esporàdica durant el seu matrimoni amb Juan”. La policia el va localitzar i li va prendre declaració. Aquest home va arribar a afirmar que Angie “es va quedar embarassada de mi, però va avortar, tot i que no sé on ho va fer perquè va voler anar sola”. L’associació Laxshmi critica en el seu recurs que el jutjat canari no hagi citat el presumpte amant d’Angie perquè aporti més dades, ja que “el seu testimoni podria ser fonamental per ser una persona amb coneixements més que suficients per emmascarar una substància, que mantenia una estreta relació amb l’acusada”.

La vídua va cobrar 40 milions

Notícies relacionades

Després de l’estranya mort de l’empresari, Angie, la seva vídua, es va embutxacar més de 40 milions de pessetes per l’herència i la venda de propietats i accions. El que no va poder cobrar, segons els investigadors, va ser l’assegurança de vida que l’argentí tenia al seu nom i que excloïa el pagament en casos de suïcidi. Però ho va intentar. Després de l’esdeveniment, Angie va atribuir l’ocorregut al fet que el seu marit va poder patir un robatori i va assegurar que la cartera negra de l’home, un rellotge Rolex i una mascota de la família, havien desaparegut de casa seva. La cartera de l’home va aparèixer, dotze anys després, al pis d’Angie a Barcelona quan va ser detinguda per l’altre crim. “Aquest indici és prou contundent com per inculpar la investigada”, afirma l’acusació en el seu recurs presentat al jutjat. Fonts de l’acusació lamenten també el “retard” en l’emissió d’un documental sobre el cas rodat per a TVE en el qual, diuen, s’aportaven “dades inèdites” que avalaven que l’home havia sigut assassinat.

L’associació també critica que el jutge, malgrat acceptar l’informe sobre com hauria comès Angie el suposat enverinament del seu marit, “no hagi permès que el nostre perit mèdic forense pogués donar la seva interpretació de la mort, coincident amb la de la policia i la del nostre perit criminòleg”. També, que el jutjat autoritzés destruir els llençols de l’habitació en la qual va morir l’empresari, ja que “ara es podria analitzar el vòmit del mort” i trobar dades sobre les restes o “crostes” que els forenses hi van trobar al seu dia. L’acusació entén que aquestes restes procedirien de la càpsula amb què presumptament va ser enverinat l’home.

Temes:

Assassinats