Ajuts polèmics

El líder de 'La manada', José Ángel Prenda, cobrarà un subsidi públic de 430 euros al mes

Ángel Boza, ara a presó després de robar unes ulleres de sol, el rebrà quan surti en llibertat

Jesús Escudero, el perruquer, també ho havia demanat, però només cobrarà l'atur

zentauroepp44367157 graf2388  sevilla  espa a   18 07 2018   jos   ngel prenda  180816202230

zentauroepp44367157 graf2388 sevilla espa a 18 07 2018 jos ngel prenda 180816202230 / Raul Caro

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

José Ángel Prenda, considerat el líder de ‘La manada’ i que va ser condemnat a nou anys de presó per l’atac a una jove a Sanfermines el 2016, rebrà aquest dilluns el primer ingrés de 430,27 euros al mes. El Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social li ha concedit el subsidi per als alliberats de presó que Prenda havia sol·licitat després de quedar en llibertat provisional el 22 de juny passat.

Prenda, com els altres quatre integrants de ‘La manada’, va estar gairebé dos anys a la presó de Pamplona i ara espera en llibertat la decisió final sobre el cas. L’advocat de quatre d’ells, Agustín Martínez Becerra, ha demanat la seva absolució; les acusacions reclamen que siguin condemnats per agressió sexual (violació) i no per abusos.

A partir d’ara, Prenda cobrarà aquesta ajuda legal per als qui han passat més de sis mesos a presó durant 540 dies (any i mig, el màxim legal). No té feina ni la tenia abans de cometre el delicte (sí que havia realitzat un curs de frigorista) i ha tornat a viure amb els seus pares a Sevilla.

El perruquer recorre

Menys sort ha tingut un altre integrant de ‘La manada’, Jesús Escudero, perruquer de professió i també condemnat a nou anys de presó. Després de la seva sortida de la presó, Escudero havia sol·licitat cobrar el subsidi, però Treball l’hi ha denegat. L’argument és que Escudero sí que havia treballat fora i dins de la presó com a perruquer i ha de cobrar l’atur, no el subsidi per a expresidiaris.

El perruquer, que ha sigut acomiadat del negoci familiar al barri de Triana per la “pressió social”, segons fonts pròximes a ell, ha recorregut aquesta decisió perquè “perd diners. Ha estat treballant de perruquer també a la presó, cobrant el mínim i l’atur que li queda és molt poc”, remarquen fonts pròximes a ell, que expliquen que pretén “cobrar primer el subsidi d’excarceració i després l’atur o, si ha d’escollir, fer-ho pel que menys el perjudiqui”.

Un tercer integrant de ‘La manada’, Ángel Boza, àlies ‘El Cachorro’, també va sol·licitar cobrar l’ajuda per a excarcerats. Però mentre Treball la tramitava, l’1 d’agost passat va entrar en un centre comercial de Sevilla, va robar unes ulleres de sol i va sortir fugint amb cotxe, lesionant un vigilant jurat que provava de detenir-lo. Des d’aleshores, Boza està de nou a la presó fins que se celebri el judici. Fonts de Treball indiquen que, si recupera la llibertat, aquest subsidi li serà concedit perquè no va tenir ni té feina coneguda.

Gairebé tots els presos

Notícies relacionades

El Govern va intentar que els membres de ‘La manada’ no cobressin el subsidi d’excarceració amb l’argument que eren presos preventius i no condemnats, però la decisió final és que l’ajuda per a la reinserció d’exreclusos és aplicable a tots ells. Tots els presos que surten de la presó després de més de mig any poden cobrar aquesta ajuda tret dels condemnats per terrorisme o per agressió sexual a menors de 13 anys. Aquests delinqüents han d’haver  pagat a més les quantitats de diners com a responsabilitat civil o indemnització que haguessin sigut establertes per la justícia. Els terroristes, a més, han d’haver demanat perdó a les seves víctimes.

Els altres dos homes de ‘La manada’, el guàrdia civil Antonio Guerrero i el soldat de la Unitat Militar d’Emergències, Alfonso Cabezuelo, estan a casa seva i sense destinació en les seves institucions per decisió dels ministeris d’Interior i Defensa, respectivament. Tots dos cobren gairebé el 75 per cent del sou, a l’espera de la decisió final dels tribunals. El guàrdia civil ha sigut pare d’una nena, concebuda amb la seva parella durant un vis a vis a la presó.