CONVIVÈNCIA DIFÍCIL

El Govern prepara l'extracció de l'os Goiat de la Vall d'Aran

El conseller Calvet anuncia l'elaboració d'un protocol nou que justificarà l'operació

zentauroepp34184495 goiat180825192428

zentauroepp34184495 goiat180825192428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Territori i Solidaritat, Damià Calvet, va assegurar aquest dissabte que està treballant en el protocol que haurà de servir per justificar l’extracció de l’os Goiat dels boscos del Vall d’Aran a l’os Goiat, després de les queixes dels ramaders de la zona pels repetits atacs de l’animal als seus ramats. Calvet s’ha reunit a Vielha amb el Síndic d’Aran, Carles Barrera, i ha afirmat que vol "continuar treballant en la protecció de la biodiversitat, fent-la compatible amb l’activitat humana, tant la ramaderia extensiva com el turisme”.

En la reunió, el conseller ha posat en relleu que s’ha de desenvolupar un protocol nou per traslladar Goliat de la zona atès que és una espècie que "està molt protegida" i qualsevol actuació és seguida de prop per les institucions europees. El responsable va remarcar que en els 23 anys que està en marxa el programa de reintroducció cap os havia arribat a generar tanta tensió com Goiat.

Calvet va posar l'accent en el fet que el programa de reintroducció de l’os al Pirineu inclou "mesures preventives i reactives", ha destacat "l’agrupació de ramats de bestiar petit, que funciona perfectament", i ha recordat que quan es produeix un atac, indemnitzen els ramaders. "Tot el que sigui avançar en aquests procediments, que hem de parlar amb el territori i amb el sector de la ramaderia, permetran aconseguir una millor convivència", ha assenyalat.

Mesures de dissuasió

Notícies relacionades

Calvet ha anunciat que en els pròxims mesos la Generalitat treballarà en un estudi per delimitar el territori de l’os "en funció del nombre d’exemplars, els usos del terra, el nombre d’hectàrees i l’extensió i tipologia de l’activitat humana". Des del mes d’abril passat s’hanregistrat més d’una dotzena d’atacs de l’os, un dels quals a França. A la Vall d’Aran, Goiat ha causat una quinzena de baixes en la ramaderia, i ha obligat a la recent posada en marxad’una sèrie de mesures per dissuadir l’animal d’atacar els ramats. 

El dispositiu, pactat entre la Generalitat, el Consell General de Aran i l’Office Nationale de la Chasse et de la Faune Sauvage de França, preveu l’ús de bales de goma o cautxú, sorolls, llums i l’ús de repel·lents i electricitat a prop de les preses per intentar modificar el comportament de Goiat. L’equip de seguiment transfronterer va diagnosticar que l’os presenta un "comportament predador anòmal".

Temes:

Óssos