CARTA REIVINDICATIVA

El pare de Diana Quer insisteix en la presó permanent revisable

Juan Carlos Quer assegura que és la millor manera de protegir «els éssers més indefensos»

Aquest dimecres es compleix el segon aniversari de l'assassinat de la jove madrilenya

dos-aos-diana-quer / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pare deDiana Quer, Juan Carlos Quer, va tornar a reivindicar elsentit comúde mantenir lapresó permanent revisable. Aquest dimecres es compleix el segon aniversari de l’assassinat de la jove madrilenya segon aniversari de l’assassinat de la jove madrilenyaquan tornava a casa de les festes patronals del poble gallec, A Pobra Do Caramiñal.

En una carta titulada‘El llegat de Diana Quer’, Juan Carlos ha incidit que aquesta pena ha sigut avalada pel Tribunal Europeu de Drets Humansi “és vigent en la immensa majoria dels països” de l’entorn. Segons ell, contribueix a“protegir els éssers més indefensos i vulnerables”de la societat, “com les dones, els menors i les persones amb discapacitat”.

“Simplement estableix una cosa desentit comú: que no es posi al carrer criminals extremadament perillosos fins que no s’hagi acreditat per experts, a través d’exàmens rigorosos i criteris objectius, que estanplenament rehabilitatsi que la seva posada en llibertat no suposa un perill per a la societat», ha subratllat a la missiva.

Quer ha saludatl’acord de les forces polítiques sobre la necessitat de reformar el Codi Penal per emparar i protegir els drets de la dona davant els violadors, després de la publicació de la sentència que condemna els cinc membres de ‘La manada’ per un delicte d’abús sexual i els absol del d’agressió. Segons ha argumentat, ell es va afegir a aquesta demanda “perquè comparteix l’objectiu essencial” de la campanya que va iniciar el mes de gener passat contra la derogació de la presó permanent revisable.

Així, ha tornat a lamentar que la iniciativa del PNB per derogar la presó permanent revisable segueixi el seu curs al Congrés dels Diputats després de rebutjar-se les esmenes de totalitat del PP i de Ciutadans que pretenien mantenir aquesta màxima pena que va instaurar el Govern de Mariano Rajoy el 2015, quan tenia majoria absoluta.

Quer ha apuntat directament cap al PNB –impulsor de la iniciativa per a la derogació–, Units Podem i el PSOE per retreure a “alguns” dels seus dirigents que demanin “públicament 22 anys de presó per a casos de violació com el de ‘La manada’” mentre “qualifiquen de manera incomprensible d’‘inhumana’ la pena de presó permanent revisable”, que preveu 25 anys de condemna quan la víctima, a més de ser violada és assassinada.

Endurir les penes per delictes sexuals “no servirà”

A més, Quer creu que els polítics “haurien de ser conscients” que “no servirà de res introduir noves reformes” en el Codi Penal per endurir els delictes de caràcter sexual “si els condemnats per aquests fets, violadors amb altíssim risc de reincidència, són posteriorment posats en llibertat abans de certificar-se per experts i criteris objectius la seva plena reinserció”.

“El caràcter preventiu de la presó permanent revisable és clar: si potser no pugui evitar el primer crim, sí evitarà el segon, o el tercer, o el quart”, ha dit, per després esmentar el cas de Guillermo Fernández Bueno, que va ser condemnat a 26 anys de presó per dos delictes de violació i assassinat d’una de les seves víctimes i recentment va fugir durant un permís penitenciari de cap de setmana. “Disfrutava de permisos de sortida des de l’any 2012, tan sols 10 anys després de la comissió dels seus brutals crims. ¿És això justícia?”, ha qüestionat.

Quer espera que l’Executiu de Pedro Sánchez –“que protegeix i empara la dona i que escolta i representa el sentir dels ciutadans”, ha afegit– “en conseqüència i per coherència canviï la seva actitud per mantenir vigent la pena de presó permanent revisable”. Així, ha esmentat la petició que ja suma el recolzament de més de tres milions de persones a la plataforma Change.org i ha asseverat que la derogació d’aquesta pena compta amb el “sentir majoritari”.

“Va dir ‘no’ i va pagar amb la seva vida”

“La meva filla Diana va dir no, i va pagar amb la seva vida la defensa de la seva integritat com a dona. Que el seu llegat contribueixi a evitar noves víctimes innocents. Aquest seria el seu desig”, ha manifestat, per després remarcar que el seu assassinat “no pot ni ha de quedar en una pàgina de successos”. “El seu llegat, i el de tants altres nens, nenes i joves innocents assassinats, ha de contribuir almenys a fer un pas endavant per crear una societat més justa i segura per als nostres fills”, afirma.

Notícies relacionades

El pare de la jove agraeix de nou l’“extraordinari treball d’investigació” dut a terme per la Guàrdia Civil que “va possibilitar la troballa del cos” de Diana i la detenció del responsable “de tan brutal i inhumà assassinat”, malgrat que van transcórrer fins a la seva aparició 500 dies. José Enrique Abuín Gey, ‘El Chicle’,va assassinar la jove i va ocultar el seu cos al fons d’un pou a Rianxo.

“En aquest trist aniversari de la seva mort, a més de recordar amb emoció Diana, vull reconèixer de nou l’extraordinari treball de la Guàrdia Civil i altres cossos de seguretat de l’Estat, així com agrair a tots els ciutadans espanyols les seves mostres d’afecte i solidaritat”, ha apuntat.