Deliri erotomaníac

Deneguen la llibertat a l'agressora de la família de Paco González

Lorena Gallego va demanar perdó en una audiència el mes passat i va prometre no reincidir

Seguirà almenys durant un any més al psiquiàtric penitenciari de Fontcalent (Alacant)

 

  / EL PERIÓDICO

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El jutge Celso Rodríguez ha decidit "prorrogar la situació d’internament" de Lorena Gallego, l’agressora de la família del periodista esportiu Paco González. Gallego, que va ser condemnada a passar un màxim de 20 anys d’internament en un centre psiquiàtric penitenciari, havia demanat al juliol la seva llibertat en una audiència amb el jutge de vigilància penitenciària i en una carta que va enviar al magistrat que va presidir el tribunal que la va condemnar per l’atac a la dona i la filla gran del periodista. Ara, el magistrat, basant-se en els informes mèdics, rebutja les seves pretensions, i prorroga almenys durant un any més el seu internament a Fontcalent (Alacant), segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

El 5 de febrer del 2014, Lorena Gallego, una higienista dental de Valladolid, va acudir amb el seu nòvio, Iván Trepiana, a l’entrada de l’escola de Boadilla del Monte (Madrid), on la dona de Paco González acabava de deixar el seu fill petit. La parella anava armada amb ganivets i va assaltar el cotxe. L’home es va col·locar al seient del copilot i va apunyalar l’esposa del periodista, a qui va anunciar: "T’he de matar". Mentrestant, des de la part del darrere, Lorena Gallego apunyalava la dona i també la filla gran de González, que va sortir en defensa de la seva mare. L’esposa va rebre cinc ganivetades i la filla, dos.

Grillons i ganivets

Totes dues van lluitar contra els seus agressors i van salvar així la vida, perquè els atacants tenien en un cotxe aparcat al costat del cementiri de Boadilla unes motxilles amb grillons, més ganivets i un sac que podia servir, segons la Guàrdia Civil, per traslladar un cadàver.  El maig del 2016, l’Audiència Provincial de Madrid va condemnar a Trepiana a 22 anys de presó i a Lorena Gallego a 20 anys d’internament. El Tribunal Suprem va confirmar la condemna el gener del 2017.

La dona va evitar la presó perquè patia, segons la sentència, un "deliri erotomaníac", una "autèntica i exagerada obsessió" per unir-se al periodista esportiu, del qual va començar sent una simple seguidora. La jove vivia en una "realitat paral·lela", segons va dictaminar el tribunal. Creia que el periodista estava també enamorat d’ella i pensava que eliminant la seva esposa s’acabarien els obstacles entre tots dos.

Penedida

El mes de juliol passat, la dona condemnada per intent d’assassinat, va comparèixer davant del jutge de vigilància penitenciària. Va explicar el seu penediment i va manifestar que desitjava abandonar el centre d’internament i recuperar la llibertat. Es va comprometre a no reincidir. En el mateix sentit, havia enviat una breu carta manuscrita al jutge de Madrid que va presidir el tribunal que la va condemnar i que havia de decidir sobre el seu futur.

Però, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, els informes mèdics realitzats per l’equip que l’atén en el psiquiàtric de Fontcalent desaconsellaven la seva posada en llibertat. De fet, afirmaven que, malgrat que Gallego havia fet progressos i rebia medicació diària, l’agressora no compleix encara les condicions per abandonar amb garanties el règim d’internament i tornar a ser lliure. De fet, la dona no ha disfrutat de cap permís temporal de sortida fins ara.

Cinc sicaris

Contra Gallego pesaven també dos esdeveniments més. Un, anterior a l’atac a les dues familiars de Paco González, quan va pagar 10.000 euros a diversos sicaris (dos ciutadans búlgars i un rus) perquè ho fessin al seu lloc. Llavors la van enganyar i es van quedar amb els diners. Més tard, ja detinguda i mentre va ser a la presó esperant el judici, la dona va escriure successivament a uns altres dos delinqüents coneguts de companyes seves a la presó i els va oferir fins a 6.000 euros perquè matessin l’esposa del periodista.

La sentència de l’Audiència de Madrid ja recollia "la naturalesa duradora de la seva malaltia mental" i el risc vital que continuen corrent les víctimes, ja que no es tracta d’una patologia episòdica, sinó permanent, constant, encapsulada, que no desapareix". La resolució judicial reconeix la possibilitat que "amb tractament adequat i medicació, pugui estabilitzar-se, tot i que sense confiar a assolir la curació", el que implica un alt risc de perillositat.

"L’home de la meva vida"

Notícies relacionades

Davant del tribunal, Gallego va assegurar sentir-se "molt culpable". "Era l’home de la meva vida i em vaig enamorar excessivament d’ell", va afirmar en la seva declaració, amb referència al periodista esportiva. També es va dirigir a la família de Paco González: "Vull demanar disculpes a les víctimes i a tot aquell que hagi sigut ferit, em sento molt culpable, estic molt, molt penedida, no paro de penedir-me cada dia de la meva vida".  

La decisió del jutge Rodríguez implica que Lorena Gallego passarà almenys un any més en el psiquiàtric. D’aquí a 12 mesos, el jutge estudiarà els informes mèdics sobre l’evolució de la dona i decidirà si prorroga, de nou, la seva estada allà. Pot fer-ho fins a un màxim de 20 anys, segons la sentència.