CONDEMNATS I EN LLIBERTAT

Tres membres de 'La manada' reclamen cobrar un subsidi del Ministeri de Treball

Es tracta de l'ajuda per als "alliberats de la presó" que els permetria cobrar 430,27 euros al mes

El Govern decidirà al setembre si els hi concedeix

zentauroepp44367158 graf2389  sevilla  espa a   18 07 2018   jos   ngel prenda  180807190011

zentauroepp44367158 graf2389 sevilla espa a 18 07 2018 jos ngel prenda 180807190011 / Raul Caro

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Els integrants de 'La manada’ que no tenen feina s’han apuntat a l’atur i han reclamat al Ministeri de Treball començar a cobrar els 430,27 euros al mes del subsidi per als alliberats de la presó. José Ángel PrendaJesús Escudero i Ángel Boza van sol·licitar l’ajuda aquest mes, segons van confirmar fonts pròximes a ells. Antonio Guerrero i Alfonso Cabezuelo, els altres dos condemnats per abús sexual a una noia en els Sanfermines del 2016, cobren gairebé el 75 per cent del seu sou com a guàrdia civil i militar a l’exèrcit de terra, respectivament.

El Ministeri de Treball haurà de respondre al setembre si concedeix l’ajuda als tres integrants de 'La manada’. Un d’ells, Ángel Boza, a qui anomenen 'el Cachorro’, l’ha perdut de moment perquè ha tornat a la presó després de robar unes ulleres de sol i sortir fugint d’un centre comercial a Sevillaha tornat a la presó després de robar unes ulleres de sol i sortir fugint. Els altres dos, Prenda i Escudero, aspiren a cobrar el subsidi d’excarceració que l’Estat paga a tots els presos que han passat més de sis mesos a la presó i no tenen feina quan surten en llibertat.

No per a tots els presos

Els integrants de 'La manada’ van complir gairebé dos anys de presó preventiva i esperen en llibertat provisional que es resolguin els recursos contra la sentència de l’Audiència de Navarra que els va condemnar a nou anys de presó. L’advocat de quatre d’ells, Agustín Martínez Becerra, ha demanat la seva absolució; les acusacions reclamen que siguin condemnats per agressió sexual (violació) i no per abusos.

Fonts de Presons van explicar que aquest subsidi es dedica només a ajudar els reclusos que van complir condemna quan surten en llibertat, no els que van estar en presó preventiva; en canvi, fonts pròximes a 'La manada’ van indicar que en els requisits per cobrar l’ajuda no es fa menció a aquest detall. Serà el Ministeri de Treball qui decideixi finalment si procedeix concedir-los aquest subsidi que reclamen.

Si se’ls concedeix l’ajuda, la cobraran almenys durant sis mesos i podran fer-ho fins a un màxim d’un any i mig. Tots els presos que recuperen la llibertat poden cobrar aquesta ajuda tret dels condemnats per terrorisme o per agressió sexual a menors de 13 anys. Aquests han d’haver pagat les quantitats de diners com a responsabilitat civil o indemnització que haguessin sigut establertes per la justícia. Els terroristes, a més, han d’haver demanat perdó a les seves víctimes.

En llibertat des del 22 de juny, els delinqüents de 'La manada’ segueixen amb la seva vida i sense feina. Jesús Escudero ha sigut acomiadat de la perruqueria familiar del barri de Triana on treballava per "la pressió social", segons fonts properes a ell. Escudero segueix amb la seva nòvia, que anava a veure’l a la presó i va mantenir amb ell diversos vis-a-vis. Anava a demanar cobrar l’atur, però ha decidit canviar-lo pel subsidi per als alliberats de la presó. Ángel Boza i José Ángel Prenda no tenen ofici conegut. L’últim havia fet un curs de frigorista. Boza ha tornat a la presó i Prenda al seu barri, on està rebent el recolzament de la seva família.

En una altra situació laboral estan els dos funcionaris de 'La manada’. Alfonso Cabezuelo, que donava servei a la Unitat Militar d’Emergències (UME), està sense destí per ordre del Ministeri de Defensa. Fins que sigui ferma la sentència contra ell, cobra el 75  per cent del seu sou i és a casa. Cabezuelo és, segons una persona que el coneix bé, "reservat, inexpressiu, el més reflexiu de tots, el més callat". La mateixa font explica que va ser ell que va trencar la relació amb la seva nòvia després de ser empresonat per l’atac a la noia a Pamplona. "És guapo, atractiu, té molt de múscul i poc cervell", afegeixen els qui asseguren que feien sovint broma que, pel seu físic, era un candidat perfecte per anar al programa ‘Mujeres, hombres y viceversa’.

També sense destí i cobrant el 75 per cent del sou està el guàrdia civil Antonio Guerrero, condemnat per abús sexual i per robar el telèfon mòbil de la víctima en aquell portal de Pamplona. Guerrero és, afirmen els qui coneixen a 'La manada’, "el líder del grup, el triomfador per a tots ells a l’haver aconseguit ser guàrdia civil". És el que procedeix d’una família més benestant i té una germana que és metge. Després de ser empresonat, va deixar embarassada la seva nòvia durant un vis-a-vis a la presó. Avui és pare d’una nena i viu amb la seva dona i la seva sogra a Dos Hermanas (Sevilla).

Fonts del cas recorden que Guerrero va actuar a tota hora "amb altivesa" després de ser detingut a Pamplona. Fins i tot, durant la seva primera declaració va arribar a avisar la resta de 'La manada’ que estava "desitjant parlar", cosa que finalment no va fer. Quan va participar en l’atac a la noia estava destinat a Pozoblanco (Còrdova), on ara quatre dels cinc membres de 'La manada’ estan acusats per abusar sexualment d’una altra noia.

Cartes de fans

Els integrants de 'La manada’ van rebre a la presó desenes de cartes recolzant-los i assegurant-los que creien en la seva innocència. El més popular al seu barri, José Ángel Prenda, va haver fins i tot de fer un quadrant per organitzar les visites que rebia a la presó. "Es va produir un cert efecte crida", explica una font penitenciària. Algunes d’aquestes cartes anaven firmades per joves i adolescents amb qui després alguns d’ells han contactat per internet i amb qui ha sorgit, en algun cas, "certa relació d’amistat", confessen fonts pròximes als condemnats. Els criminòlegs parlen d’"hibristofília" al referir-se a l’atracció pel mal que senten algunes persones.

Notícies relacionades

Continua unint-los a quatre d’ells la passió pel Sevilla Futbol Club, del qual alguns ja eren seguidors ultres abans de convertir-se en delinqüents. "Si no van expulsar [José María] Del Nido, no els faran fora a ells", comenta un conegut en al·lusió a l’advocat i expresident del Sevilla, que va ser condemnat per malversació i prevaricació a set anys de presó.

Confiats en rebre un subsidi de l’Estat i amb la sentència definitiva sobre l’atac a Pamplona encara pendent, un altre abús a una noia a Pozoblanco i dos casos de robatori d’ulleres de sol, un a Sant Sebastià i un altre a Sevilla, els plans dels membres de 'La manada’ són "suportar la pluja fins que s’aclareixi". A un d’ells, Prenda, li fan bromes sobre el seu futur en el seu cercle més proper: "Si et fiques a ‘Gran Hermano’ o a l’illa aquella de famosos, arrases".

Temes:

La Manada