3.003 hectàrees cremades

L'incendi de Llutxent afecta 50 cases

El foc ha cremat 3.003 hectàrees després de dos dies d'activitat, mentre s'espera que la baixada de temperatures alleugi la situació

llutxent / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent (València) després de la caiguda d’un llamp ha arrasat 3.003 hectàrees a la comarca de la Vall d’Albaida, ha afectat almenys 40 cases i n’ha deixat deu en estat de ruïna, totes en urbanitzacions de Gandia, al cap de dos dies d’avançar pels municipis de Gandia, Llutxent, Pinet (els tres més afectats), Ador, Barx i Quatretonda,  ajudat per vents de fins a 70 quilòmetres per hora

En la reunió de coordinació celebrada a les 20 hores, el director del post de comandament avançat de l’incendi ha mostrat un "moderat optimisme" davant de l’evolució del foc gràcies a l’evolució favorable de les condicions meteorològiques, amb una previsió de vents fluixos i humitat alta per a la nit. Fins aquell moment, el temor que s’aixequés vent de llevant va fer que el president de la Generalitat demanés ser prudent davant de la imprevisibilitat de la situació. Al capvespre s’han retirat els mitjans aeris, però els terrestres han continuat treballant per delimitar el perímetre de l’incendi. 

Després d’assistir a la reunió del Post de Comandament Avançat de l’incendi de Llutxent, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha descartat que fossin necessaris més mitjans aeris (se n’han desplegat 27, a més de 700 efectius a terra), ja que concentrar-los en un espai aeri tan limitat seria perillós, i en aquest cas la prioritat és "la seguretat, dels pilots i dels qui treballen en terreny amb condicions climatològiques terribles", a qui ha sol·licitat que "no assumeixin més riscos dels necessaris". Pel mateix motiu han sigut desallotjades prop de 3.000 persones de manera preventiva, entre elles tota la població de la localitat de Pinet i la gent gran de la residència Mondúber, de Barx, reallotjats al Convent de les Esclaves de Benirredrà.

Puig ha assegurat que les persones que tinguin una primera residència afectada rebran una "solució habitacional de forma immediata" i "no es quedaran al carrer”. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha anunciat que el ple municipal ha demanat al Govern que declari les zones afectades com a "zona de catàstrofe" per poder accedir a "tots els ajuts" i ha agraït als ciutadans de Gandia i als responsables d’hotels, càmping i hostals del municipi la seva "preciosa reacció" solidària en l’acollida a les persones desallotjades de les seves llars. 

Notícies relacionades

Durant aquests dies "hem vist com hi ha hagut una sèrie de concatenacions climatològiques, juntament amb la situació de la mateixa massa forestal, que han fet totalment impossible poder donar tota la resposta que en altres condicions es pot donar", ha afirmat Puig, que ha recordat que durant dimarts es van produir "vents huracanats i amb multidirecció que feien impossible aturar el foc en cap direcció".

Urbanitzacions afectades

També és evident, ha dit Puig, que les llengües de foc properes a algunes urbanitzacions "han fet que sigui molt difícil donar una resposta perquè, si en alguns casos s’hagués intentat donar més s’hauria posat en perill moltes persones".