Un cas del 2008

Penes de només 4 anys per la violació grupal d'una jove a Torrevella

L'Audiència d'Alacant ha imposat condemnes només de sis mesos més del mínim legal

zentauroepp38030009 mazo de juzgado justicia juez juicio tribunal foto 123180509113030

zentauroepp38030009 mazo de juzgado justicia juez juicio tribunal foto 123180509113030

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres acusats han sigut condemnats a penes de quatre anys de presó per abusar sexualment en grup d’una noia en un cotxe estacionat a l’aparcament d’una discoteca de Torrevella (Alacant). És inevitable veure en aquest cas similituds amb la sentència de 'la Manadat’.

La sentència, a què ha tingut accés Efe i ha avançat ‘El País’, els declara autors d’un delicte d’abús sexual continuat amb accés carnal, però els aplica l’atenuant de dilacions indegudes pelsretards i paralitzacions patits pel procés durant la seva tramitació.

Els fets van passar durant la matinada del 24 d’agost de 2008, quan els processats, que estan des d’aleshores en llibertat provisional, van conèixer la víctima a la discoteca Barlovento i la van convèncer perquè els acompanyés a l’exterior.

La decisió serà recorreguda

La decisió –que serà recorreguda en cassació per la defensa davant del Tribunal Suprem, segons fonts jurídiques– detalla que els implicats la van introduir al seient posterior d’un vehicle, on la van despullar i es van succeir per torns per penetrar-la vaginalment fins a ejacular al seu interior sense utilitzar preservatiu.

La Secció Setena de l’Audiència Provincial d’Alacant, que té la seva seu a Elx, afirma que la noia estava afectada per la ingesta d’alcohol i alguna substància que no ha pogut ser determinada durant la investigació, cosa que “anul·lava la seva voluntat i li impedia comprendre el que succeïa”.

D’acord amb el relat judicial, mentre un dels acusats abusava d’ella al cotxe, els seus amics convidaven a altres joves que eren per l’aparcament a sumar-se a la seva acció amb expressions com “Entreu, que hi ha barra lliure”, “Mireu-la, si s’està quedant adormida amb la cigala a la boca” o “Vinga, que no s’assabenta de res”.

Diversos testimonis

Alguns d’aquests joves, que coneixien la víctima perquè eren del seu mateix poble, van veure que no era conscient del que passava i la van treure del cotxe després de recriminar als agressors el seu comportament.

Un d’aquests testimonis va arribar fins i tot a intentar agredir un dels delinqüents després de comprovar que la jove estava com “adormida” mentre patia els abusos, i així ho va declarar ell mateix en el judici.

L’endemà, la perjudicada no recordava res, però una cosina seva, que també havia presenciat l’escena de l’aparcament, li va explicar el que havia passat i la va acompanyar a un centre de salut i a una caserna de la Guardia Civil per posar la denúncia.

La víctima va haver de sotmetre’s a tractaments anticonceptius i per prevenir possibles malalties de contagi sexual durant diversos mesos i actualment encara “té por de sortir sola al carrer”, segons la resolució, que estableix una indemnització total per a ella de 30.000 euros.

Tant la Fiscalia com l’acusació particular, que exerceix la mateixa afectada, atribuïen a cadascun dels acusats tres delictes d’abús sexual, un en grau d’autoria i els altres com a cooperadors necessaris de les comeses pels seus amics.

A prop del mínim establert

Les acusacions van sol·licitar per als ara condemnats penes de fins a 11 anys de presó en el transcurs de la vista oral, que es va celebrar en diverses sessions diàries i va acabar a finals del mes d’abril passat.

No obstant, l’Audiència els culpa d’un únic delicte continuat després de citar jurisprudència del Tribunal Suprem relativa a abusos sexuals comesos en grup, on els implicats “contribueixen a la configuració de la situació en la qual es produeixen els fets i intercanvien els papers en les pràctiques sexuals”.

Notícies relacionades

Després d’apreciar l’atenuant de dilacions indegudes, els magistrats fixen les condemnes en quatre anys de presó, sis mesos més del mínim legal en aquestes circumstàncies i tres anys menys dels set anys de màxim al qual podien arribar.

Al seu judici, “tot i que a prop del mínim del marc penal”, aquesta condemna, que inclou també sis anys d’allunyament, és “adequada” i reflecteix el “desvalor dels abusos que de manera continuada es van produir”.