La Guàrdia Civil denuncia l'arribada de "ferralla" per lluitar contra el narco

Es tracta de sis tot terrenys de l'any 1992 sense sistemes de seguretat per combatre les envestides

El ministre d'Interior acudeix al Camp de Gibraltar per trobar-se amb les coordinadores antidroga

whatsapp-image-2018-07-09-at-132854

whatsapp-image-2018-07-09-at-132854
whatsapp-image-2018-07-09-at-132902

/

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Ferralla amb rodes per lluitar contra els potents vehicles moderns delsnarcotraficants. L’Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) al Camp de Gibraltar ha denunciat l’arribada de sis vehicles de reforç de més de 20 anys d’antiguitat i amb “mancances mecàniques i de seguretat”.  L’organització insisteix en la necessitat de tenir més mitjans tècnics de qualitat per fer front a un conflicte enquistat a la zona però, sobretot, reclamen un augment estable de la plantilla. “Volem fer front als narcotraficants si no en igualtat de condicions, almenys millor del que estem ara”, lamenta José Encinas, responsable de l’AUCG a Cadis. A través de la coordinadora antidroga de la zona, l’associació tractarà de fer arribar altre cop les seves reivindicacions al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que visita avui la comarca per abordar la lluita contra el narcotràfic amb administracions i plataformes civils.

La sensació que tenen, no obstant, és que les seves protestes cauen en sac foradat després de fer un cop d’ull a l’últim dispositiu de reforç. Sis vehicles Nissan Patrol que van entrar en servei l’any 1992 i que “es van utilitzar en l’Expo de Sevilla”, retreu Encinas. Tots acumulen entre 250.000 i 300.000 quilòmetres, no tenen ABS o sistemes de seguretat bàsics per resistir els envits dels narcos, com un ‘airbag’. “A més, el sistema d’aire condicionat és de dubtós funcionament”, diu resignat, “són taüts amb rodes”.

Notícies relacionades

Els agents van arribar a pensar que es tractava d’una broma, perquè “són taüts amb rodes”: taques d’òxid, interior destrossat per l’ús, problemes mecànics... “Potser la Direcció General de la Guàrdia Civil es pensa que millor que els narcos destrossin els vehicles vells i no els nous”, ironitza el delegat de l’AUGC per mostrar la indignació dels guàrdies de la zona aquests dies.

A l’escassetat de mitjans s’hi afegeixl’escassa plantilla, que es manté similar a la de fa una dècada. Encinas explica que l’airejat reforç d’Interior al Camp de Gibraltar després dels incidents dels últims mesos amb els narcos ha consistit en un Grup d’Acció Ràpida de la Guàrdia Civil, uns 40 agents temporals, i una altra unitat amb 30 efectius de reforç a les Duanes per a l’operació Pas de l’Estret. Mentrestant, la plantilla estable veu com les vacants no es cobreixen i fins i tot alguns companys aprofiten per demanar el trasllat quan poden a unitats menys conflictives o directament altres províncies. “No només no augmenta, sinó que, a més, decreix”, reitera, motiu pel qual torna a reclamar la necessitat de declarar la comarca zona d’especial singularitat perquè s’incentivi als agents a anar a aquest àrea.

Trets a l’aire per evitar una agressió 

Agents de la Policia Nacional van haver de fer aquest dilluns <strong>diversos trets a l’aire per evitar ser agredits</strong> per un grup de veïns de La Línea de la Concepción que van sorprendre descarregant haixix en una platja entorn de dos quarts de set del matí. Quan els agents van arribar al lloc, els narcos van sortir fugint amb moto o a peu fins a les cases més pròximes, mentre que els agents intervenien sis farcells de droga i el vehicle amb què la volien transportar.