EL VÍDEO DE LA DETENCIÓ

Vídeo | Així van capturar al guru de la secta que va captar la Patricia

Félix Steven Manrique compareix aquest dilluns davant del jutge. Se li comunicarà la pròrroga de la seva detenció fins al 12 de juliol

La noia espanyola i la resta de víctimes presenten "desnutrició crònica", segons els primers exàmens mèdics

vdeo-de-ernestalosmartinez / periodico

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

"¿Però què feu? Un mometet, deixeu-me un segon". Així va reaccionar Félix Steven Manrique quan dos policies peruans van entrar a la seva habitació, en un casalot de la selva de San Martín de Pangoa, per detenir-lo dijous a la matinada, acusat d’un delicte de tràfic de persones. Els agents van sorprendre dormint el presumpte guru del grup sectari amb el qual estava l’espanyola Patricia Aguilar, tal com s’observa en el vídeo de la intervenció policial al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Manrique es va mostrar "poc col·laborador" i "va intentar escapolir-se dels policies" durant la seva detenció

Segons els investigadors, Manrique es va mostrar "atordit i poc col·laborador" i "va intentar escapolir-se dels policies" diverses vegades. Fins i tot van haver de reduir-lo i tombar-lo de cap per avall al terra, com s’observa en les imatges. A continuació, el presumpte capturador de la Patricia assegura als agents: "No em resistiré". Però finalment van haver d’emportar-se'l per la força.  

"Repoblar el món després de l’apocalipsi"

Al seu costat la policia va trobar a dues de les seves "dones", dues noies que hauria captat, com a la Patricia, fa anys i amb les quals pretenia, segons les indagacions, "repoblar el món després de l’apocalipsi", en el marc d’una missió adquirida després de ser nomenat "un dels set reis de la creació". Tot indica que l’autoproclamat "Príncep Gurdjieff" ja havia posat en marxa el seu pla, perquè hores després de la seva detenció, els agents van localitzar i van rescatar en una altra cabana a quaranta-cinc minuts de casa de Manrique, la Patricia, al costat de quatre nens i un nadó de tot just un mes, tots nascuts en el grup.

EL PERIÓDICO ha conegut els primers resultats de l’examen mèdic practicat tant a la Patricia com a les altres dues dones i als menors, que eren a Lima, sota la tutela del Ministeri de la Dona, i estan sent atesos i avaluats psicològicament per un programa per a víctimes de tràfic. Tots presenten símptomes de "desnutrició crònica", a més d’altres seqüeles derivades de les condicions insalubres en les quals estaven vivint.

Els portaven menjar una vegada a la setmana

Notícies relacionades

Els seguiments de la policia van revelar que la Patricia i les criatures només rebien menjar una vegada a la setmana. Quan arribava aquell dia, un membre del grup, normalment una de les dones que vivien amb Manrique, es desplaçava a la casa per portar els aliments. L’avaluació mèdica també haurà de confirmar les malalties infeccioses que hagin pogut contreure durant la captura. La pitjor parada podria haver sigut el nadó de la Patricia, que "estava plena de picades de mosquit" quan la van trobar. 

Manrique ha de comparèixer per primera vegada davant del jutge que instrueix el cas aquest dilluns, segons informen fonts jurídiques a aquest diari. El magistrat del jutjat penal de Lima Est l’ha citat per informar-lo formalment de la decisió de prolongar la seva detenció fins dijous vinent, 12 de juliol, tal com havia sol·licitat la fiscal. Aleshores, el Ministeri Públic ha de presentar les proves obtingudes contra Manrique i el jutge decidirà si l’envia a la presó. Serà una vista curta, a porta tancada, en la qual l’instructor podrà interrogar l’acusat "sobre qüestions formals o de tràmit, o requerir-li dades que el jutjat no tingui", segons fonts del cas. Per exemple, podrà requerir-li dades sobre la seva situació personal.