Va ser captada per internet quan era menor d'edat

El pare de l'espanyola Patricia Aguilar rescata la seva filla d'una secta al Perú

Alberto Aguilar fa un mes que és a Lima i ha aconseguit impulsar la investigació contra el guru Félix Steven Manrique

Detingut el líder del grup, que proclama l'apocalipsi i assegura que Déu l'ha triat per repoblar el món

patricia

patricia

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El pare de Patricia Aguilar ha aconseguit localitzar la seva filla després d’un any i mig desapareguda. Alberto va viatjar al Perú el 9 de juny passat i des d’aleshores va aconseguir impulsar la investigació oberta en aquest país per la Fiscalia de Tràfic de Persones contra Félix Steven Manrique, el guru d’un "grup gnòstic" que, segons va denunciar la família de la noia al jutjat, va captar la seva filla a través d’internet quan encara era menor d’edat i la va convèncer per deixar casa seva, a Elx (Alacant), el 7 de gener del 2017 i seguir-la Lima després de fer els 18 anys.

Félix Steven Manrique, el guru detingut. / EL PERIÓDICO

La policia peruana va detenir aquest dimecres Manrique en una casa de camp ubicada a la selva de San Martín de Pangoa, a gairebé 500 quilòmetres d’on es va veure Patricia per última vegada, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Amb ell hi havia dues dones peruanesmés i els seus fills, menors d’edat, els familiars dels quals també havien denunciat la seva desaparició. Els agents van localitzar Patricia a una hora de distància, en una altra casa. Allà es cuidava dels fills d’aquestes dones i també d’un nadó, el seu fill, que va néixer el 28 de maig. El pare de Patricia acaba d’assabentar-se que té una neta.

Teories apocalíptiques

La noia passava per un "moment de vulnerabilitat" després de la mort d’un familiar quan va marxar de casa. Els seus pares, Alberto Aguilar i Rosa Poveda, van descobrir que havia viatjat al Perú i van aconseguir saber que estava amb Manrique, un home de 34 anys que havia conegut per internet quan ella encara tenia 16 anys, com va destapar la revista ‘Interviú’.

Segons va esbrinar l’entorn de la noia espanyola, Manrique es fa anomenar Príncep Gurdjieff, predica teories apocalíptiques en diverses pàgines d’internet, en què també ofereix ajuda espiritual, “allotjament i regals” i fins i tot retocs estètics a noies joves "que vulguin canviar de vida i mudar-se amb ell" per viure a Lima. A canvi, segons assegura en un d’aquests anuncis, elles han d’estar disposades a mantenir relacions.

Diversos objectes de pregària i fotos de carnet de Patricia trobats durant l’operació. / EL PERIÓDICO

Amb l’ajuda de SOS Desaparecidos

La família de Patrícia i l’advocada de SOS Desaparecidos, Maite Rojas, van aconseguir que un jutjat d’Elx obrís diligències contra el guru després de presentar proves que semblava que havia "captat" la noia quan encara era encara menor d’edat. És l’única escletxa legal que tenen per provar de recuperar-la, perquè el Codi Penal espanyol no reconeix com a delictel’abús de debilitat exercit per grups coercitius, però la investigació es va encallar en espera d’un informe de la Interpol que no va arribar mai. Per això, el pare va decidir intentar recuperar la seva filla al Perú, on ja va viatjar una primera vegada el gener passat per conèixer les famílies d’altres desaparegudes a qui els familiars també situaven amb Manrique.

El pare de Patricia acaba d’assabentar-se que té una neta. Quan la policia la va trobar, es cuidava de diversos nens i un nadó

Amb la detenció de Manrique s’obre un horitzó esperançador però complicat per a la família de Patricia, que reconeix que ara queda un llarg camí per recórrer amb la noia: "Després de tant temps en el grup està totalment anul·lada, és una altra persona. L’hem rescatat, però no l’hem recuperat, el mal ja està fet", assegura la cosina de Patrícia i portaveu de la família, Noelia Bru. Amb els pares de la noia, ella ha lluitat des del primer dia perquè la noia tornés.

El febrer de l’any passat, Patrícia, que ja té 19 anys, va assegurar que estava al Perú "voluntàriament" i no pertanyia a cap secta. Així ho va comunicar al consolat espanyol a Lima, on es va presentar acompanyada de Manrique. Un funcionari els va prendre declaració a tots dos.

Al juny, Patrícia i Manrique van concedir entrevistes a diversos mitjans de comunicació espanyols i peruans. Des d’aleshores, ni la família de la noia ni les autoritats del Perú no coneixien el seu parador. Diversos testimonis la van situar durant un temps vivint en un pis de Lima, amb Manrique i altres dones "submises" a ell.

"Dopada" i en mal estat

En aquest any i mig sense Patricia, les notícies que arribaven des del Perú eren cada vegada més preocupants. La tripulació d’un vol que feia la ruta entre Lima i Santiago de Xile fa uns mesos va avisar a la Interpol que la noia anava a bord amb Manrique i que semblava estar "dopada" i en mal estat. Poc després, el Jutjat d’Elx va rebre el testimoni de diverses exseguidores de Manrique que alertaven que el peruà les obligava a prendre ‘ayahuasca’ (una substància al·lucinògena) i a realitzar altres pràctiques de risc. Una d’elles va explicar que Manrique assegurava que era "un dels set reis de la creació" i que Déu li havia encarregat "crear un nou món" amb diverses esposes quan aquest arribés a la seva fi.  

Notícies relacionades

L’octubre passat, l’Ertzaintza va esbrinar, gràcies a la família de Patricia, que Manrique havia intentat "reclutar" per internet una altra noia espanyola, de 16 anys, que viu a Guipúscoa. Les indagacions van revelar que la menor anava a seguir els passos de Patricia, volia convertir-se en una altra de les dones del Príncep Gurdjieff i repoblar el món amb ell després de l’apocalipsi. Una denúncia a temps ho va evitar.