missiva a la presentadora de Telecinco

La víctima de 'La manada' crida en una carta Ana Rosa Quintana a denunciar les violacions

«No us quedeu callats. Perquè, si ho feu, els esteu deixant guanyar a ells», adverteix la noia

zentauroepp43910379 manada180622204253

zentauroepp43910379 manada180622204253 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La víctima de ‘La manada’ ha tret forces d’on no n’hi ha per alçar la veu i fer una crida a la ciutadania a denunciar les violacions i evitar, així, que els delinqüents se surtin amb la seva. La noia ha volgut fer aquesta reclamació a través d’una carta a la presentadora de Telecinco Ana Rosa Quintana en què mostra una maduresa i un aplom encomiables, tant a l’hora d’agrair el recolzament rebut com a l’hora de reclamar un canvi de xip en la societat que permeti evitar atrocitats com la qual va patir.

A la carta, la víctima dels cinc condemnats a nou anys per abusos sexuals (i no per violació), que a més van sortir en llibertat provisional la setmana passada, fa un avís als seus conciutadans: “Us puc assegurar que tot el camí que cal recórrer no és cap plat de bon gust. Però què hauria passat si jo no ho hagués denunciat”. 

“No us quedeu callats. Perquè si ho feu, els esteu deixant guanyar a ells”, acaba l’escrit, en què empeny les víctimes de violacions a explicar-ho (“a un amic, a un familiar, a un policia, en un tuit..., com vulgueu, però expliqueu-ho”) i fins i tot reserva unes línies per animar-los: “Te’n pots sortir. Deveu pensar que no teniu forces per lluitar, però us sorprendria saber la força que tenim els éssers humans.

“Partícips del canvi”

La noia va descriure en el judici la “por” que va sentir durant una agressió que “només volia que s'acabés”. “Jo estava en estat de xoc, em vaig sotmetre i qualsevol cosa que m’haguessin dit l’hauria fet”, va rememorar la noia davant del jutge. Però ara ha tret forces de flaquesa perquè cap violador no quedi impune i ha cridat a posar denúncia. “Està molt bé condemnar uns fets, però tots hem de ser partícips del canvi. Personalment, que el meu cas hagi remogut la consciència d’una persona o hagi donat forces a altres persones per lluitar, em satisfà”.  

"No us quedeu callats. Perquè si ho feu, els esteu deixant guanyar a ells”

Víctima de ‘La manada’

La jove agraeix als seus pares, a la seva família i a les seves amistats que hagin estat “sempre” al seu costat. “Vosaltres m’alceu”, afirma, per afegir un altre agraïment a les persones públiques i anònimes: “Sense conèixer-me, van prendre Espanya i em van donar veu quan altres me la volien treure. Gràcies per no deixar-me sola, germanes”.

“Ningú ha de passar per això”

Notícies relacionades

“Gràcies per no deixar-me estar sola –escriu–. M’heu fet sentir una altra vegada part de la societat, en què sembla que si et violen has de portar el cartell de ‘violada’ al front”. Perquè també aprofita per llançar un toc d’atenció per reclamar una renovació mental a la ciutadania. “Ningú ha de passar per això. Ningú no s’ha de lamentar de beure, de parlar amb gent en una festa. D’anar sola a casa o de portar minifaldilla. Ens hem de lamentar de la mentalitat que té aquesta societat, en què això li pot passar a qualsevol, us ho asseguro”, remarca.

En aquesta mateixa línia, la noia avisa que “de la mateixa manera que estem mentalitzats i no fem broma amb malalties, no podem fer broma amb una violació. És indecent. Està a les nostres mans canviar-ho”. I afegeix: “Tingueu cura del que dieu. No soc ‘la noia dels Sanfermines. Soc la filla, neta, amiga... i potser aquest ‘de’ sou un de vosaltres’. Així que, sisplau, penseu abans de parlar”.