LA CONFESSIÓ

'El Chicle', assassí de Diana Quer: «La vaig agafar pel coll i vaig veure que tenia els ulls en blanc»

José Enrique Abuín nega haver agredit sexualment la seva víctima: "No la vaig tocar, la roba l'hi vaig treure al pou, ja estava morta"

Afirma que va trucar dues vegades a la policia per dir on era el cadàver però li van demanar un correu electrònic i es va fer enrere

zentauroepp41437577 jos  enrique a  g   el chicle   detenido por la desaparici n180502134012

zentauroepp41437577 jos enrique a g el chicle detenido por la desaparici n180502134012

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

José Enrique Abuín, àlies ‘el Chicle’, va confessar davant del jutge que ell havia matat la jove Diana Quer el 22 d’agost del 2016, quan la noia tornava a la casa on s’estava de vacances d’A Pobra do Caramiñal (la Corunya). Però ho va fer amb molts matisos. En la seva declaració, feta el 4 de maig davant del jutge Félix Alonso i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, Abuín assegura que després de trobar-se fortuïtament amb la noia madrilenya, quan ell estava provant de robar gasoil a les caravanes dels firaires que havien acudit a les festes del poble, la va atacar. “Li vaig posar la mà al coll, la mà dreta”, va explicar al jutge. L’assassí confés, actualment empresonat a la presó d’A Lama, arriba a lamentar en la seva declaració que llavors encara tenia molta força a la mà i al braç, després afectats per una lesió.

Sempre segons la seva versió, ‘el Chicle’ va estrènyer el coll de Diana Quer fins que en un moment donat “vaig veure que no movia els ulls”. “«En aquell moment –va afirmar– li vaig donar dos o tres cops a la cara” per veure si reaccionava i “vaig veure que no es movia”. [Diana] “tenia els ulls en blanc, tenia els ulls oberts i em mirava”, va explicar Abuín en la seva declaració al jutjat de Ribeira. L’autòpsia ha confirmat que Diana Dianava morir asfixiada.

Tirar-la al mar

Després de matar Diana Quer, ‘el Chicle’ assegura que va recollir el telèfon mòbil de la noia, “que havia caigut a terra”. Llavors la va ficar al cotxe i va sortir d’A Pobra do Caramiñal en direcció a Taragoña. La seva intenció, segons va confessar al jutge, era “llançar el cos al mar”, però finalment no ho va fer. Va arribar amb ella fins a la fàbrica abandonada de gasoses d’Asados, molt pròxima a la casa dels seus pares a Rianxo, on la va despullar i la va llançar en un pou.

Abans, ‘el Chicle’, un delinqüent veterà implicat en tràfic de drogues i acusat de la violació de la germana de la seva dona, s’havia desfet del telèfon mòbil de Diana. “El vaig llançar per la finestreta del copilot perquè vaig suposar que si no ho feia acabarien enxampant-me”, va raonar davant del jutge. Un mariscador va trobar el telèfon a la ria de Taragoña el 27 d’octubre del 2016.

Pel que fa a l’agressió sexual, el mòbil de l’atac segons la hipòtesi dels investigadors, Abuín va provar de desmarcar-se’n davant del jutge. “Jo a Diana no la vaig tocar. No vaig parlar gens amb ella. La roba l’hi vaig treure al pou. Ja estava morta”, va insistir. No obstant, els seus antecedents i el seu comportament posterior, així com algunes proves obtingudes, desmenteixen aquesta versió.‘El Chicle’ va ser detingut després d’atacar la Nit de Nadal passada una altra noia a Boiro i provar de ficar-la al maleter del cotxe.Dos veïns es van enfrontar a ell i la van salvar. La noia, terroritzada, havia gravat l’assalt al seu telèfon mòbil.

Una brida al costat dels cabells

A més, els investigadors van descobrir, al costat dels cabells de Diana, una brida submergida al pou. La hipòtesi és que potser es va fer servir per escanyar-la i que després es va deixar anar durant els 16 mesos que el cos de la noia va estar submergit fins que el mateix assassí va conduir allà la Guàrdia Civil.

Davant del jutge, ‘el Chicle’ va provar de mostrar que tot va ser un accident, que no volia matar Diana. I desmenteix una altra declaració impactant que consta en el sumari del cas. Un vell conegut seu va relatar davant del jutge que solien “caçar” noies joves a través de la xarxa social Facebook o fins i tot anant físicament a la porta d’alguns instituts de la zona on viuen. Abuín desmenteix radicalment aquesta acusació.

"Vaig trucar a la policia"

Notícies relacionades

Entossudit a mostrar cert penediment, l’assassí de Diana Quer demana perdó a la mare de la noia i arriba a declarar que va estar a punt de dir on era el cadàver de Diana en dues ocasions. "Vaig trucar dues vegades a la policia per denunciar i dir on era el cos". ‘El Chicle’ assegura que ho anava a fer de forma anònima perquè no el descobrissin. I que quan finalment ho va fer els funcionaris que el van atendre li “van demanar un correu electrònic”. “Llavors jo vaig pensar que sabrien que havia sigut jo i vaig penjar el telèfon”, diu.

La declaració davant del jutge va ser la segona versió que va donar ‘el Chicle’ sobre el crim de Diana Quer. En un primer moment va assegurar que l’havia atropellat de forma involuntària. Aquest matí, Abuín tindrà oportunitat de matisar o ratificar la seva història sobre com i per què va matar Diana. Des de les deu del matí participa en una reconstrucció sobre el terreny del que va fer aquella matinada.