TENSIÓ

Emboscada amb barricades, còctels molotov i pedres d'un grup de menors a la Policia a La Línea

Els nois, uns dels quals està detingut, van trucar alertant d'una falsa partida de tabac

zentauroepp43718649 esto ten an preparado en el barrio  san bernardo en la l nea180612150034

zentauroepp43718649 esto ten an preparado en el barrio san bernardo en la l nea180612150034

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Guerrilla urbana, kale borroca... Els agents del Sindicat Unificat de la Policia (SUP) a Cadis no escatimen qualificatius per descriure la situació de tensió que es viu al Camp de Gibraltar entre els narcotraficants i les forces de seguretat. L’últim incident es va registrar aquest dimarts a la matinada, quan un grup de menors va parar una emboscada a diverses patrulles en un dels barris més conflictius, i va rebre els agents amb barricades, pedres còctels molotov. Un menor de 15 anys, que va ser detingut la setmana passada per aldarulls amb la Policia i que ja estava en llibertat, ha tornat a ser arrestat.

La investigació continua oberta per provar d’identificar el grup de persones que van participar en l’enfrontament, expliquen des del sindicat policial. Els fets van succeir cap a la una de la matinada després que el 091 rebés una trucada sol·licitant un servei policial per atendre una urgència a la zona de San Bernardo, coneguda pels agents per diversos operatius contra el tràfic de drogues i tabac, i on la setmana passada es va detenir el líder d’un dels principals clans de narcos de l’Estret, Antonio Tejón, “el Castaña”. Pel que sembla,  aquesta trucada alertava de la presència d’una partida de tabac i reclamava la presència policial al carrer.

Fins al lloc hi van acudir una patrulla policial tipus Zeta i un cotxe camuflat, que van trobar la zona a les fosques perquè la llum del barri havia estat tallada i una barricada, segons descriuen des del SUP. Al parar davant d’aquesta barrera per fer mitja volta i adonar-se de la trama, als agents els va caure a sobre“una pluja de pedres”de grans dimensions, que van trencar les llunes dels cotxes i van causar algunes rascades lleus als agents, tot i que cap de gravetat.

Diversos equips de l’UPR es van desplaçar fins al lloc i van realitzar un desplegament de seguretat per dispersar les persones que estaven llançant objectes als policies. Els agents de la Policia van aconseguir detenir un dels participants de l’emboscada, un nano de 15 anys amb antecedents policials que va oferir gran resistència a l’arrest, i van trobar fins a vuit ampolles preparades com a còctels molotov, múltiples pedres de grans dimensions i una bengala.

Notícies relacionades

“Amb aquest últim episodi estem en una situació semblant a la que vivia el País Basc fa anys amb el terrorisme i la guerrilla urbana”, va denunciar Carmen Velayos, delegada provincial del SUP, lamentant que “tenien preparats els còctels molotov amb la intenció de lesionar i cremar els agents”. El sindicat expressa, a més, la seva preocupació per la violència que demostren els més joves, “potser amb la intenció d’escalar i promocionar-se en les seves bandes”, i considera que aquest incident “és un pas més en aquesta escalada de violència” amb la qual els narcos estan reaccionant per protegir el seu negoci “amb dents i ungles”.

El SUP insisteix a reclamar més mitjans tècnics i humans perquè estan “venuts”, i consideren que els reforços puntuals no serviran de res. Així, reclamen que s’ampliï i es cobreixi el catàleg de llocs de treball a la zona, i que es declari el Camp de Gibraltar zona d’especial incidència per poder incentivar els agents a quedar-s’hi. “En l’últim concurs, hi ha hagut places d’inspectors que han quedat desertes, ningú no vol venir aquí”, assegura Velayos. Així mateix, apunten que una vegada recuperat el principi d’autoritat, és el moment d’adoptar un altre tipus de mesures socials i econòmiques, a més d’incentivar la lluita contra el blanqueig de capitals i explorar noves vies judicials que impedeixin que els narcos quedin en llibertat poc temps després de pagar una fiança.