LA JUTGE AIXECA EL SECRET DE SUMARI

L'assassí de Vilanova: "Que em matin o que m'entreguin a la família"

L'home, que afirma que no recorda res perquè anava drogat, ha estat imputat de delictes d'agressió sexual, assassinat i detenció il·legal

El detingut assegura que no recorda haver matat la nena perquè havia consumit cocaïna

zentauroepp43644758 l advocat del detingut pel crim de la nena de vilanova i la 180607154738

zentauroepp43644758 l advocat del detingut pel crim de la nena de vilanova i la 180607154738 / Laura Figuls

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Juan Francisco López, l’home de 42 anys detingut per l’assassinat de Laia, 13 anys, el passat dilluns a la nit a Vilanova i la Geltrú, ha declarat davant de la jutge que no recorda res del que va succeir perquè en el transcurs d’aquell dia va comprar cocaïna fins a quatre vegades a més de beure nombroses cerveses. Durant la declaració, i responent únicament a les preguntes del seu advocat defensor, ha afirmat que només quan va recuperar la consciència es va adonar que la nena estava morta al seu pis, i després d’intentar reanimar-la es va posar “nerviós” i va esperar que tornés el seu pare de l’hospital, on la seva mare estava ingressada en estat terminal, abans de trucar a la policia. L’home, per a qui la jutge ha dictat presó provisional sense fiança, ha declarat investigat pels delictes d’assassinat, detenció il·legal i agressió sexual, ja que l’informe forense preliminar ha trobat indicis de “manipulació genital” al cadàver de la nena. 

El detingut,  durant la declaració, “s’ha ensorrat”, en paraules del seu advocat, i ha afirmat que s’està “tornant boig”. Preguntat sobre si va violar o no la menor, ha respost que no es veu a si mateix “capaç de fer una cosa així” i ho ha negat. “Jo no sé si soc o no un monstre”, ha arribat a dir. “No recordo res però que em matin o que m’entreguin a la família”, ha exclamat. 

Els indicis s’acumulen

Tanmateix, a mesura que transcendeixen detalls del crim, els indicis que descriuen un assassinat brutal s’amunteguen sobre Juan Francisco. Les proves que l’acusen, també. El sospitós feia pocs dies que havia tornat de la Xina i els investigadors dels Mossos proven d’esbrinar si havia planificat aquest atac. Un extrem que ell també ha negat assegurant que no tenia cap relació amb Laia.

El detingut ha acceptat aquest dijous entregar voluntàriament mostres d’orina, cabells i saliva a un metge forense present al jutjat on ha declarat al llarg de tot el dia. Els resultats permetran redactar dos informes: un de toxicologia i un altre del seu perfil de l’ADN. El primer l’ha sol·licitat la seva pròpia defensa, representada per l’advocat Álex Zaragüeta, que pretén acreditar la seva addicció a la cocaïna per aconseguir un atenuant. El segon, la fiscalia, que mira d’obtenir informació genètica que permeti contrastar les proves biològiques obtingudes tant a l’escena del crim pels investigadors dimarts passat com a l’autòpsia practicada al cadàver de la menor. 

Material confiscat a la vivenda

Els agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) es van emportar de casa de Juan Francisco, durant la inspecció de dimarts passat, ganivets, roba i dispositius electrònics: telèfon mòbil, ordinador i tauletes. Després de la seva declaració, ahir a la nit, els Mossos tenien previst passar de nou per casa seva per retirar altres objectes que podrien ser d’interès per a la investigació.

La jutge de Vilanova i la Geltrú va aixecar ahir el secret de sumari. La família de la menor s’ha personat com a acusació particular en la causa. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també valora exercir l’acusació popular.

Els fets

Notícies relacionades

Laia, de 13 anys, va sortir a les 19.00 hores de la casa dels seus avis, en el segon primera del número 26 de l’avinguda de Cubelles, i es dirigia al carrer, on l’esperava el seu pare dins del cotxe. Per fer aquest trajecte, va haver de creuar per davant del primer primera, la casa en la qual Juan Francisco es trobava sol, ja que el seu pare era a l'hospital al costat de la seva dona –que moriria hores després. En aquell instant, l’home va haver d’agafar per la força la menor per obligar-la a entrar al seu domicili. Les ferides per arma blanca que presentava el cos de la noia podrien significar que l’home es va valer d’un ganivet domèstic per espantar-la, encara que la mort de la menor va ser causada per asfíxia.

Després de matar-la, l’home es va posar a netejar el pis, fins i tot va passar el pal de fregar, sense gaire èxit, amb l’objectiu d’esborrar les pistes. Això va provocar que la reconstrucció del crim que els policies van dur a terme dimarts en presència del sospitós s'allargués molt més del previst. Després de provar de netejar la casa, Juan Francisco es va dutxar. La primera vegada que els oncles de Laia, en companyia de dos agents dels Mossos, van trucar a la seva porta, cap a les 21.30 hores, ell els va obrir únicament amb una tovallola. Segons fonts policials, quan la menor va ser trobada pels seus oncles, que van entrar per la força al domicili de Juan Francisco després de desconfiar de la seva actitud, ella estava seminua. La Policia Local de Vilanova i la Geltrú va haver d'intervenir per impedir que familiars i veïns acabessin linxant-lo.