A CADIS

Detingut 'el Castaña', el narco que movia el 60% de l'haixix que arriba de l'Àfrica

Antonio Tejón, considerat per la policia un dels majors traficants d'Europa, s'havia escapat al Marroc l'any passat i ha sigut arrestat a La Línea de la Concepción

f9712066-f5de-4a26-b5c2-60b020b0cb4d-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Dijous va ser un dia de somriures i abraçades a la Comissaria de La Línea de la Concepción (Cadis). Al caient de la mitjanit queia Antonio Tejón, el líder d’un delsprincipals clans de narcotraficants de la zona, els ‘Castañas’. Un arrest llargament desitjat i que no només suposa un dur cop contra les xarxes criminals al Camp de Gibraltar, sinó també per a aquest entorn social que els protegia fins al punt que ‘el Castaña’, o “el rei de l’haixix”,com també era conegut, se sentís més segur al seu poble que escapat en un altre país.

Tejón, de 34 anys i considerat al costat del seu germà Francisco, ‘Isco’, el cap del clan que mou el 60% de l’haixix que arriba des de l’Àfrica fins al sud d’Espanya, portava fugit des de feia dos anys, tot i que els agents sospiten que hauria pogut tornar des del Marroc o Gibraltar en diverses ocasions. Va ser arrestat la nit de dimecres en un vivenda de La Línea en la qual s’havia de reunir amb la mare de dos dels seus fills gràcies a un impressionant dispositiu de més de 100 agents amb mitjans terrestres aeris per evitar disturbis al barri. Un operatiu precís, gairebé quirúrgic, dedicat únicament a detenir ‘el Castaña’. Sobre ell pesava una ordre de crida i cerca que ha fet que passi directament del calabós a la presó.

El capo portava vigilat des de feia més d’un mes, però diumenge es va decidir llançar l’operació. Tejón havia tornat a La Línea, casa seva, gràcies a un dispositiu digne de qualsevol sèrie sobre l’hampa. Mai dormia més d’una nit al mateix domicili, i tenia a la seva disposició unes quantes vivendes amb una mateixa característica: proporcionar una fuga senzilla mitjançant  patis del darrere, finestres que donaven a teulades, carrers estrets... ‘El Castanya’ se sentia segur envoltat dels seus, una xarxa de lloctinents i subalterns a qui se sumava el silenci del carrer i la connivència amb una activitat les engrunes de la qual arriben a molta gent. “Se sentia una mena de Robin Hood”, relaten les fonts.

Malgrat la fuga, en cap moment va deixar de controlar l’organització. En els últims temps, per reduir costos i minimitzar pèrdues en cas d’intercepció, va optar per portar la droga a Espanya al costat de partides d’altres clans en una mateixa embarcació. La major part, tot i això, continuava sent dels ‘Castaña’, que no ocultaven la bonança del negoci i mostraven un altíssim nivell de vida, fent viatges d’alt cost, acudint a grans esdeveniments esportius, allotjant-se en hotels de gran luxe o adquirint cotxes d’alta gamma i vivendes de luxe.

Notícies relacionades

Per això, la seva detenció era ja una “qüestiód’orgull” per als agents destinats a les diferents comissàries del Camp de Gibraltar, especialment des que sabien que havia tornat a la comarca. Fins ara s’havien hagut de conformar amb importants cops contra l’organització, una de les més violentes de la zona. Precisament el noi que va ser rescatat a pals pels seus companys d’un hospital de La Línea , després de ser capturat en una operació rutinària, ava resultar ser un dels lloctinents d’aquest grup delictiu. Els agents tenien constància a més que els encarregats de transportar la droga una vegada a terra tenien l’ordre d’envestir qualsevol vehicle que intentés interceptar-los, ja fossin forces de seguretat o altres clans.

Fonts policials reconeixien aquest dijous que la detenció de Tejón representa una “fita important” en la lluita contra el narcotràfic i la principal xarxa criminal del Camp de Gibraltar, que de fer transports de drogues havia ampliat mercat i ja cobrava també elevades sumes de diners desarregant tones d’haixix per a diferents organitzacions criminals, gràcies a l’àmplia infraestructura que posseeixen a la zona de La Línea de la Concepción per dur a terme amb èxit aquest tipus d’operacions. Però també remarcaven el seu impacte en la“cobertura social” d’alguns veïns que permet la impunitat dels narcos, sobretot després de l’increment policial a la zona que s’ha plasmat en continus cops als narcos.