ESCRIT AL TRIBUNAL

'La manada' reclama ser al carrer en els pròxims Sanfermines

L'advocat demana la seva llibertat al cap de dos anys a la presó basant-se en els casos d'Undargarín i la dona de Bárcenas

Els jutges hauran de decidir abans del 7 de juliol si els deixen a la presó

undefined35697445 violadores chica en san fermines en pamplona julio 2016  los180508130637

undefined35697445 violadores chica en san fermines en pamplona julio 2016 los180508130637

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El pròxim Sanfermín farà dos anys que són a la presó. Els cinc membres de 'La manada', condemnats a nou anys de presó per abusos sexuals a una jove reclamaran la seva llibertat en una vista que tindrà lloc abans del 7 de juliol. L’advocat de quatre dels cinc condemnats, Agustín Martínez Becerra, demanarà, en un escrit que entregarà dilluns a l’Audiència de Navarra, la llibertat per a tots ells.

Un dels seus arguments és que "tots els espanyols som iguals davant la llei". I en aquesta línia el seu escrit al tribunal referirà expressament diversos exemples de ciutadans condemnats en primera instància que no són a la presó. Entre ells, el de Rosalía Iglesias, dona de Luis Bárcenas, condemnada a 15 anys de presó pel ‘cas Gürtel’ i que està en llibertat sota fiança després de passar una nit a la presó.

L’escrit del defensor de 'La manada' incorpora fins i tot les interlocutòries de llibertat d’alguns d’aquests condemnats mediàtics i recull també l’exemple d’Iñaki Urdangarin, condemnat a sis anys i tres mesos, que no ha entrat a la presó i està pendent de la decisió del Tribunal Suprem. També demanarà que es tinguin en compte com a exemples els casos de l’expresident del Sevilla Futbol Club, José María del Nido, i el professor Andrés Díez, acusat d’abusos sexuals a 14 alumnes a l’escola Valdeluz de Madrid.

La llei espanyola contempla que el tribunal ha de revisar la situació dels presos que compleixin dos anys en presó preventiva o sense sentència ferma. De manera que el mateix tribunal que va condemnar els cinc homes de 'La manada' haurà de decidir abans del 7 de juliol si prorroga la seva presó dos anys més o si els posa en llibertat.

Un altre error judicial

D’altra banda, totes les parts ja han presentat els seus recursos contra la sentència de l’Audiència de Navarra, que condemna Jesús Escudero, Angel Boza, José Ángel Prenda, Antonio Manuel Guerrero (guàrdia civil) i Alfonso Cabezuelo (militar) a nou anys de presó per abús sexual amb prevalença. Els advocats dels membres de 'La manada' demanen la seva absolució i totes les acusacions (la que representa a la víctima, l’ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra) demanen al Tribunal Superior de Justícia de Navarra que els augmenti les condemnes per agressió sexual continuada a 18 anys i 9 mesos de presó per a cada un.

Les acusacions també reclamen en els seus recursos que se’ls condemni per un delicte contra la intimitat de la víctima, a l’haver gravat els abusos sexuals amb dos telèfons mòbils. Aquesta nova condemna afegiria, reclamen, tres anys i tres mesos més de presó per als acusats. La fiscalia només demana aquesta condemna per a dos dels membres de 'La manada', el guàrdia civil i el perruquer Jesús Escudero, que són els que van fer físicament els enregistraments.

Però totes les fonts consultades pel PERIODICO adverteixen que serà molt difícil que prosperi aquesta petició. La sentència contra 'La manada' ja deixa clar que ningú els va acusar d’aquest delicte durant tota la investigació, tal com obliga la llei espanyola. "Va ser un error evident. En la denúncia de la víctima no es feia referència a aquest delicte contra la seva intimitat. Però tampoc el van incorporar durant l’any i mig que va durar la instrucció del cas ni la fiscal ni altres acusacions ni el jutge", remarca un dels advocats. Un error que el representant legal del guàrdia civil de 'La manada', Jesús Pérez, atribueix en el seu recurs que la denúncia de la noia "es va focalitzar en el delicte d’agressió sexual, eliminant un altre motiu que pogués suposar una animadversió de la presumpta víctima cap als presumptes agressors".

El lletrat de la víctima, al contrari, assegura en el seu recurs la jove "va denunciar en el seu moment els fets dels quals ella havia tingut coneixement" i critica que: "exigir-li un plus, consistint en una ampliació de la denúncia respecte a l’enregistrament que es va fer sense el seu consentiment, ens sembla desproporcionat, sobretot quan totes les parts intervinents en el procés, des del jutge d’instrucció, passant pel ministeri fiscal, l’acusació particular, les acusacions populars i el que és més cridaner, les defenses, mai han qüestionat que els enregistraments formessin part del patrimoni acusatori del procediment".

El primer atac

En aquesta línia, aquesta setmana la jove de Pozoblanco (Còrdova), que va ser víctima d’altres abusos i un altre enregistrament en vídeo per part de quatre dels cinc integrants de 'La Manada' abans de l’atac als Sanfermines, va anar al jutjat per ampliar el seu testimoni i evitar que es repetís l’error del procediment de Pamplona.

Aquest primer atac es va conèixer gràcies a la denúncia de la víctima dels Sanfermines. La policia foral navarresa va trobar al telèfon mòbil del guàrdia civil dos vídeos, de 46 i 27 segons de durada respectivament. En ells es veu una jove de 21 anys a la part del darrere d’un cotxe, "inconscient", segons els informes de la policia i que pateix "reiterats tocaments en la seva zona mamària i petons a la boca" per part dels membres  de 'La manada'.

Notícies relacionades

La jove va denunciar que, després d’anar l’1 de maig de 2016 a les festes de Torrecampo (un poble veí), va conèixer els quatre homes i que un d’ells es va oferir a portar-la a casa al final de la nit. Assegura que no recorda el que va passar llavors, però que quan es va despertar estava nua a la part de darrere d’un cotxe. Que el militar, Alfonso Cabezuelo, li va exigir que li fes una fel·lació i que ella s’hi va negar. Llavors, segons la seva versió, la va colpejar a la cara i al braç i la va tirar del cotxe mentre li deia "puta".

Aquesta vegada sí, els membres de 'La manada' seran acusats des del primer judici, a més d’un delicte d’abusos sexuals, d’un delicte contra la intimitat.