COMPAREIXENÇA

'El Chicle' declara que va escanyar Diana Quer "involuntàriament"

Admet per primera vegada davant del jutge que va causar la mort de Diana Quer

"No ha estat capaç de sostenir-me la mirada", diu el pare de la víctima, que ha estat a la vista

zentauroepp41437640 jos enrique a g el chicle detenido por la desaparici n180502134022

zentauroepp41437640 jos  enrique a  g   el chicle   detenido por la desaparici n180502134022
zentauroepp43177554 graf8522  ribeira  a coru a   04 05 2018   el autor confeso 180504170807

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'advocat dels pares de Diana Quer, Ricardo Pérez Lama, ha comunicat que José Enrique Abuín Gey, ‘el Chicle', autor confés de la mort de Diana Quer, ha admès aquest divendres davant del jutge haver matat la noia al afirmar que "la va escanyar però involuntàriament".

José Enrique Abuín Gey, traslladat des de la presó d'A Lama (Pontevedra) on roman en presó preventiva, va arribar a les dependències judicials de Ribeira (la Corunya) pocs minuts abans del migdia.

Un cop allí el titular del Jutjat número 1 li ha comunicat, com a la resta de les parts, que serà jutjat per un jurat popular pels delictes d'homicidi o assassinat, detenció il·legal i contra llibertat sexual per la desaparició i mort de Diana Quer.

L'1 de gener aquest mateix jutjat va decretar l'ingrés a presó del ‘Chicle' després que, un dia abans, ell mateix conduís la Guàrdia Civil a la nau d'Asados (Rianxo) on es trobava ocult el cos de la desapareguda.

Primera declaració judicial

‘El Chicle' ha declarat per primera vegada davant del jutge i, segons el lletrat de l'acusació particular, ha donat una "declaració absolutament contradictòria" a la sostinguda davant de la Guàrdia Civil, en què havia fet referència a un atropellament.

"Passem d'una mentida a un altra, res més", ha reiterat l'advocat.

A més, durant la seva declaració, segons aquest advocat, ha negat la implicació d'una tercera persona en el crim, "ha exonerat totalment" qualsevol altra persona en la participació dels fets que "assumeix (ell) sol", ha apuntat Pérez Lama.

D'altra banda, l'advocat ha demandat la pràctica de noves diligències durant la instrucció, entre les quals, una reconstrucció dels fets, reconstrucció que considera "fonamental".

També ha demandat davant del jutge "una recreació virtual" que sigui aportada per part de la Guàrdia Civil per conèixer els moviments de l'acusat el dia dels fets.

El pare, present a la vista

A la vista en què ha prestat declaració ‘El Chicle' hi va assistir el pare de Diana, Juan Carlos Quer. Visiblement emocionat, va assegurar a la sortida dels jutjats que ha estat cara a cara amb l'autor confés de la mort de la seva filla Diana, encara que sense aconseguir el seu objectiu de "mirar-li als ulls": "No ha estat capaç de sostenir-me la mirada".

Quan va arribar, Juan Carlos Quer ja va assegurar que era allà "en nom" de la Diana i va expressar el desig de poder "mirar als ulls" a ‘El Chicle'. Finalment, el jutge ha permès que assistís a la vista, però aquesta mirada no s'ha produït.

"Ha abaixat el cap en tot moment, encara que he intentat creuar la mirada amb ell. No ha estat capaç de sostenir-me la mirada, perquè no té capacitat de fer-ho", ha dit Juan Carlos Quer, que ha qualificat aquest tràngol de "molt dolorós". "Aquests depredadors sexuals només actuen contra éssers que no es poden defensar", ha sentenciat.

Al·legat per la presó permanent revisable

El pare de la víctima ha viatjat fins a Galícia "representant" la Diana i "totes les dones i noies d'aquest país". "Per dir que ja n'hi ha prou", ha destacat, i ha reclamat de nou el manteniment de la presó permanent revisable per no"continuar traient al carrer delinqüents que, sistemàticament, reincideixen".

Notícies relacionades

Per a Juan Carlos Quer, un sistema judicial excessivament "garantista" està "desprotegint" les víctimes, per la qual cosa ha demanat "a tots els ciutadans espanyols que vulguin protegir els seus fills" que donin suport a la seva causa pel manteniment de la presó permanent revisable.

En aquest sentit, ha desitjat que la mort de la seva filla marqui "un abans i un després" en aquesta qüestió i que en surti "un moviment civil, al marge de posicionaments polítics" per "demanar protecció per als nostres fills". "Aquest és el llegat de la Diana, valdrà la pena el seu tràgic desenllaç si amb això aconseguim evitar posar nous cadàvers a sobre de la taula", ha sentenciat.