GUERRA EN L'APARELL JUDICIAL

El CGPJ exigeix a Catalá que no qüestioni la "professionalitat" de la Justícia

Jutges i fiscals reclamen la dimissió del ministre pel cas de 'La manada'

El membre del Govern assenyala que el jutge que va redactar el vot particular "té algun problema"

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les set associacions de jutges i fiscals han sol·licitat en bloc aquest dilluns la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, per unes declaracions sobre el jutge que va emetre un vot discrepant en la sentència deLa manada, en què ha insinuat que «té algun problema singular» que «tots saben». Alhora, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en un to menys contundent, ha reclamat al membre del Govern que no qüestioni la "professionalitat" de la Justícia. 

"La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial apel·la a la moderació, prudència i mesura i  a la responsabilitat institucional per evitar la utilització política de la Justícia o el qüestionament de la independència, la imparcialitat i la professionalitat dels jutges i jutgesses i magistrats i magistrades que integren el Poder Judicial i que treballen per aconseguir una Justícia de qualitat. Sembla evident  que els esdeveniments viscuts en les últimes jornades ens han de fer reflexionar i incrementar els esforços per treballar per una societat més igualitària, però aquests mateixos esdeveniments fan igualment evident que és necessari dirigir aquest esforç pels cursos de reflexió prudent de què s'ha dotat la societat espanyola, pel respecte dels quals han de vetllar els responsables públics", assenyala l'organisme encarregat de vetllar per la independència dels jutges, després que el ministre hagi mostrat la seva sorpresa per la falta d'"actuació" amb Ricardo González, el jutge que va emetre un vot particular en què advocava per l'absolució dels membres de .  

Hores abans, en un comunicat conjunt, les quatre associacions de jutges i tres de fiscals han considerat que les manifestacions de Catalá representen una intromissió del Govern en les resolucions judicials, quan, a parer seu, simplement s'hauria de limitar a "vetllar pel respecte del funcionament de les institucions".

«La intromissió de l'Executiu en les tasques que li corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial (com ara la tutela o l'impuls de la tasca disciplinària) i els comentaris sobre la capacitació o no d'un magistrat són una temeritat per qui exerceix com a ministre de Justícia», opinen les associacions.

Creuen que Catalá ha sembrat «públicament dubtes sobre la capacitat i condició» del jutge Ricardo Xavier González, que va emetre un vot particular discrepant i en contra de la sentència majoritària, que els va condemnar per abusos sexuals i no per agressió sexual, a una jove madrilenya durant els Sanfermines del 2016.

Interessos electorals

El «veritable perill», afirmen les associacions, és «la utilització de les resolucions judicials per part de l'Executiu i la confusió intencionada d'interessos electorals amb el que hauria de ser la seva tasca".

Jutges i Jutgesses per a la Democràcia ja va demanar dissabte passat el cessament de Catalá per les seves «inadmissibles declaracions», en les quals demanava la revisió del vot particular del magistrat pel CGPJ. Una actitud a la qual ara s'han unit la resta d'associacions.

Notícies relacionades

Catalá, que va ser reprovat pel Congrés l'any passat, ha manifestat aquest matí en declaracions a la COPE la seva sorpresa perquè el Consell General del Poder Judicial no hagi actuat «preventivament» contra aquest magistrat que, ha dit, té «alguns expedients ja oberts».

Poc després, el CGPJ ha informat que Ricardo Xavier González va ser sancionat per l'òrgan de govern dels jutges el juliol del 2001 per retards injustificats i reiterats en les seves funcions.