La seguretat a les presons

Alta tensió entre els funcionaris i el director de la presó Brians

Apareixen dures pintades contra Josep Font en un centre clau per a l'administració penitenciària catalana

brians-1-pintada-dep--vesturarios-1

brians-1-pintada-dep--vesturarios-1

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Llaços blaus a les parets i pintades del mateix color amb eslògans com Font, ves-te'n ja  van apareixent, des de fa 20 dies, en murs i racons del centre penitenciari Brians I de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat, Barcelona), un dels principals del Departament de Justícia de la Generalitat.

Són el reflex d'un fort enfrontament entre la plantilla de funcionaris d'aquesta presó i el director, Josep Font, que fa un any que és al capdavant. El motiu, canvis en les estructures, funcions i departaments de la presó que Font ha emprès sense negociar-los amb els treballadors afectats i en un clima de marcat distanciament amb els tècnics que es troben sota la seva direcció.

Àrees clau

Han suscitat especial polèmica interna la reassignació de funcionaris en tres àrees clau de la presó per la seva incidència a la seguretat: el Gabinet d'Identificació (on es registren entrades i sortides d'interns), la Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària (UHPP) i el Departament Especial de Règim Tancat (DERT), a què pertanyen treballadors especialitzats a reduir presos en moments de violència o desordres, i l'equip del qual "ha quedat totalment canviat posant persones no especialitzades en grups molt delicats -diuen fonts properes a la plantilla d'aquesta presó-, quan aquí és molt important que hi hagi gent amb experiència i que ens coneguem tots entre nosaltres, i que tots siguem capaços, per exemple, d'equipar-nos per a una situació d'urgència en només dos minuts". Un profà o un funcionari desentrenat triga un quart d'hora a col·locar-se l'equipament especial antiavalots de presons. 

Aquesta pintada contra el director, Josep Font, ha aparegut al centre penitenciari barceloní Brians I. / EL PERIÓDICO

Va ser detonador del conflicte una ordre del desembre per canviar la manera de realitzar els escorcolls als presos, que "portava implícita una acusació de mala praxi als funcionaris, perquè el director donava credibilitat a denúncies falses dels interns i la negava a la plantilla", explica Francesc López, coordinador del sindicat de funcionaris de presons ACAIP a Catalunya.

Centre clau

Des del tancament de la Presó Model de Barcelona, l'any passat, Brians I s'ha convertit en un centre de preventius, la gestió del qual és molt més complexa  que la d'un penal, o centre de penats, que era la seva categoria anterior. De fet, i també des del tancament de la Model, Brians I s'ha convertit en el centre de referència a què envien els presos provisionals gairebé tots els jutjats de la província de Barcelona.

Josep Font és un clàssic de la direcció en l'administració penitenciària catalana. Psicòleg de formació, ha dirigit abans presons molt rellevants per a la Generalitat, com Quatre Camins (just abans del motí de 2004), Lledoners i la gironina de Puig de les Basses.

Notícies relacionades

La seva trajectòria al departament de Serveis Penitenciaris és gairebé tan llarga com la dels seus enfrontaments amb diverses plantilles de presons. El 2014, durant una compareixença dels sindicats penitenciaris davant de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, UGT es va manifestar entorn de la figura de Font, assegurant: "No és del nostre grat, ni de bon tros, ni creiem que ho sigui de totes les plantilles de tots els centres penitenciaris dels quals ha estat director". El sindicat ACAIP, en aquesta mateixa comissió, va manifestar: "Pràcticament tots els professionals que han treballat a les seves ordres tenen una opinió negativa".

El 29 de març, ACAIP Catalunya va interposar al jutjat de guàrdia a Martorell una denúncia després que el director Font negués l'accés a Brians I d'un grup de delegats d'aquesta central sindical. Ara Francesc López, el coordinador ACAIP a Catalunya, creu que "la plantilla de Brians I està reaccionant a la gestió despòtica i autoritària de Font", i anuncia possibles mobilitzacions.   

Temes:

Brians 1