JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE NAVARRA

Els jutges exculpen 'La manada' de violació i desencadenen la indignació social

El tribunal imposa només nou anys de presó als cinc processats, 13 anys menys dels que sol·licitava la fiscalia

Els jutges rebutgen que els acusats utilitzessin violència i intimidació per doblegar la voluntat de la noia

manada-sin-pxel

manada-sin-pxel

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Abús sexual continuat amb prevalença. Res d'agressió sexual, ni violació, malgrat que la van obligar a fer fel·lacions i la van penetrar. La secció segona de l'Audiència  de Navarra ha condemnat aquest dijous els cinc  membres del grup 'La manada' a nou anys de presó per l'atac a una jove madrilenya de 18 anys a Pamplona als Sanfermines del 2016. Els processats estan en presó provisional des del juliol del 2016 i podrien sortir aviat de la presó. El tribunal descarta que els acusats utilitzessin violència i intimidació.

És una pena molt menor a la sol·licitada per la fiscalia, que va reclamar més de 22 anys de presó. Un dels tres magistrats del tribunal ha emès un vot particular perquè considera que els processats no són culpables. A les portes de l'edifici judicial desenes de manifestants han mostrat el seu descontentament amb la sentència i han intentat trencar el cordó policial, fet que ha provocat moments de tensió. Aquesta indignació s'ha estès ràpidament per tot Espanya, on milers de ciutadans han sortit al carrer en nombroses ciutats.

Així, s'ha condemnat els joves sevillans José Ángel Prenda, Ángel Boza, Jesús Escudero, Antonio M. Guerrero i Alfonso Cabezuelo a nou anys de presó i al pagament d'una indemnització a la víctima de 50.000 euros per abús sexual. També se'ls ha imposat la prohibició d'apropar-se a la víctima i cinc anys de llibertat vigilada. A un dels processats se l'ha condemnat a una multa pel furt del mòbil de la noia. Se'ls absol d'agressió sexual i d'un delicte contra la integritat moral (l'acció va ser gravada). La resolució es pot recórrer.

¿ 'La manada': sentència i última hora en directe

La sentència recull que les "acusacions no han provat l'ús d'un mitjà físic per doblegar la voluntat de la denunciant, que, d'acord amb la doctrina jurisprudencial, implica una agressió real més o menys violenta, o per mitjà de cops, empentes, estrips; és a dir, força eficaç i suficient per vèncer la voluntat de la denunciant i obligar-la a realitzar actes de naturalesa sexual, integrant d'aquesta manera la violència com a element normatiu del tipus d'agressió sexual".

En aquest sentit, afegeix que les lesions que es van apreciar a l'hospital a la noia "no revelen l'existència de la violència" que exigeix el delicte d'agressió sexual i només indiquen que hi va existir penetració. Tampoc consideren que hi hagués intimidació, ja que per a això es requereix que "sigui prèvia, immediata, greu i determinant del consentiment forçat".

Els jutges ressenyen que els processats, això sí, "van formar de manera voluntària una situació de preeminència" sobre la víctima i van aprofitar la seva "superioritat per pressionar-la" i abusar-ne sexualment. La noia, d'aquesta manera, "no va prestar el seu consentiment lliurement, sinó viciat, coaccionat o pressionat per la situació". Per tant, insisteixen, els actes sexuals es van realitzar «sense l'aquiescència» de la jove, que es va veure sotmesa als acusats, que van crear una "atmosfera coactiva".

Els fets es remunten al 7 de juliol del 2016 a les 2.50 hores, quan els cinc condemnats per abusos estaven a la plaça del Castell de Pamplona a un concert amb motiu de Sat Fermí. Un d'ells estava assegut en un banc quan es va apropar la jove madrilenya, que havia anadit a Pamplona per gaudir de les festes. Tots dos van iniciar una conversa.

Al cap de poca estona, van anar-hi la resta dels processats. Transcorreguts uns minuts, la noia va dir que volia anar a a dormir al vehicle amb què havia arribat a Pamplona. Els cinc condemnats es van oferir a acompanyar-la. Pel camí, un d'ells va preguntar a un conserge d'hotel si hi havia habitacions "per cardar". Com que van rebre una resposta negativa, el grup va seguir la seva ruta. En el trajecte, un d'ells va besar la noia

Cap a les 3.08 de la matinada un dels acusats va veure que una dona trucava per l'intèrfon del portal número 5 del carrer Paulino Caballero i va accelerar el pas per arribar fins a la porta i accedir a l'edifici, cosa que va aconseguir. Per entrar-hi, va mantenir una conversa amb la dona i va simular que s'allotjava en un dels pisos. Va pujar a l'ascensor, va tornar a baixar i va obrir la porta a la resta amb crits de«vinga, vinga».

Vídeos i fotos amb els telèfons mòbils

Notícies relacionades

El grup es va dirigir a un passadís d'accés a la sala de comptadors, d'unes dimensions de 2,72 metres de llarg per 1,02 metres a la part més estreta i 1,63 metres a la part més ampla. Una vegada allà, els processats van envoltar la jove, li van treure la ronyonera i el jersei i li van abaixar les malles i el tanga i, segons el tribunal, van abusar d'ella. No només la van obligar a fer fel·lacions, sinó que també la van penetrar. Dos dels processats van gravar vídeos i van fer fotografies amb mòbils. Després, se'n van anar del lloc.

La sentència destaca que la noia, com que estava en un "lloc recòndit i estret", amb una sola sortida i envoltada de cinc homes d'"edats molt superiors i complexió robusta", es va sentir "impressionada i sense capacitat de reacció". Relaten que quan els processats van començar a treure-li els sostenidors, la víctima "va experimentar la sensació d'angoixa", que va augmentar quan un d'ells li va apropar el penis a la boca. "La denunciant va sentir un aclaparament i desassossec que li va produir estupor i li va fer adoptar una actitud de submissió i passivitat, que li va determinar fer el que els processats li deien que fes, mantenint la majoria del temps els ulls tancats," descriu. Però no considera que fos una violació.