Copiaven marques conegudes

Desmantellada a Girona una fàbrica que envasava llet falsa per a nadons

Intervingudes vuit tones amb què s'omplien caixes de cartró amb noms de marques internacionals

El producte era enviat principalment a la Xina a través d'una empresa de transports polonesa

image001

image001

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional, en una operació amb l'Europol, ha desmantellat a Girona una fàbrica d'envasament de llet falsa per a nadons. S'han intervingut vuit tones de llet en pols amb les quals omplien caixes de cartró impreses amb noms de conegudes marques internacionals. La substància no era nociva per a la salut, però no tenia els nutrients necessaris per a l'alimentació efectiva d'un lactant. El producte havia sigut comprat a l'engròs -a un euro el quilo- en una pàgina web polonesa que va establir punt d'entrega la ciutat de Barcelona. El producte era enviat principalment a la Xina a través d'una empresa de transports polonesa. Tres dels quatre detinguts en l'operació han ingressat a la presó.

La investigació, segons ha informat aquest dissabte la Policia Nacional, va començar gràcies a una informació remesa per Europol en què alertava d'una organització criminal, composta per ciutadans polonesos, especialitzada en la falsificació de llet per a nadons. Segons sembla, les autoritats poloneses havien desmantellat una planta d'envasament falsa en aquell país sense aconseguir detenir a ningú. Això va propiciar que l'organització canviés la seu de producció al nostre país.

Els agents van detectar que, a través d'un portal web de Polònia i fora dels canals legals de distribució, s'estava oferint aquest producte a l'engròs, i que s'havia establert Barcelona com a punt d'entrega de la mercaderia. Després de diverses gestions, es va tenir coneixement que dos membres de l'organització tenien previst viatjar a Barcelona des de Polònia.

Palets plens de caixes preparades per vendre

Una vegada a Espanya, es va saber que els investigats s'havien desplaçat fins a una localitat de Girona on es van reunir amb un possible comprador amb qui van accedir a una nau. Els agents van decidir desplegar un operatiu amb urgència per entrar a la nau i registrar-la. Van localitzar palets plens de caixes amb la llet falsa per a nadons. En total els agents van trobar 30 palets amb 13.320 caixes de llet en pols de diferents marques falses preparades per a la seva distribució i venda, 12.090 caixes de cartró que contenien packs de llet i 15.000 caràtules de cartró, entre altres. En una vivenda de Lloret de Mar (Girona) es va localitzar nombrosa documentació relacionada amb la il·lícita activitat.

Els agents van arrestar quatre individus, tots de nacionalitat polonesa i amb antecedents a Alemanya i Polònia, un catalogat com a extremadament perillós per la seva vinculació amb delictes contra les persones al seu país d'origen. Tres han ingressat a la presó.

Adaptat al país de comercialització

Els agents han constatat que l'organització adquiria la substància a granel a Polònia, a un cost d'un euro/quilogram, i era importada fins al nostre país juntament amb caixes de cartró impreses amb noms de conegudes marques internacionals i els seus embalatges interiors. Una vegada al magatzem, i sense complir cap requisit de salubritat i higiene, omplien de forma manual els embalatges interiors amb 600 grams de producte i els introduïen en caixes que imitaven conegudes marques especialitzades. Les caixes eren segellades amb pega i decapadores tèrmiques per ser emmagatzemades fins al moment de la seva distribució.

Notícies relacionades

El producte era anunciat a través de canals digitals. La Xina era la seva principal destinatària i la distribució es feia a través d'una empresa de transports polonesa. Els arrestats adaptaven la comercialització amb el país demandant, de manera que envasaven en diferents formats i utilitzaven diverses marques en funció de la popularitat. El preu de la venda per caixa era de 10 euros/600 grams.

Greu risc per a la salut dels nadons

L'anàlisi i el peritatge del producte han donat com a resultat que és un producte falsificat tant en el seu contingut com en el seu continent, i posa en greu risc la salut dels nadons. Encara que la substància no és nociva per a la salut, no té els nutrients necessaris perquè l'alimentació dels lactants sigui efectiva. A més, l'absència d'higiene i de mesures de seguretat en la seva manipulació pot ocasionar la ingesta d'altres productes o rastres no controlats en nadons al·lèrgics o amb qualsevol altra afecció.