Investigació pionera

Cau una xarxa que blanquejava diners de narcotràfic amb criptomonedes

L'organització operava des d'Espanya i Colòmbia i hauria blanquejat més de vuit milions d'euros

zentauroepp42852919 sociedad   la guardia civil desarticula una organizaci n cri180409093556

zentauroepp42852919 sociedad la guardia civil desarticula una organizaci n cri180409093556

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al blanqueig de capitals procedents del narcotràfic mitjançant l'ús de criptomonedes en una operació que s'ha saldat amb 11 persones detingudes i 137 investigades. La xarxa operava des d'Espanya i Colòmbia, i s'estima que ha pogut blanquejar més de vuit milions d'euros mitjançant mètodes tradicionals i de compravenda de bitcoins.

És l'operació Tulipán Blanca, coordinada per Europol, que es va iniciar gràcies a la col·laboració mantinguda per la Guàrdia Civil amb el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units.

Com a resultat d'aquesta operació, s'han portat a terme un total de vuit entrades i registres al nostre país, en què s'ha intervingut abundant material informàtic, documentació i altres efectes indiciaris de la comissió d'aquest tipus de delictes, entre ells una gran quantitat de bosses d'embalatge de diners i màquines comptadores.

S'ha pogut demostrar la bancarització de diners procedents del narcotràfic per valor de 8.369.867 euros en efectiu, mitjançant l'ús de 174 comptes corrents oberts amb l'única finalitat de crear una gran estructura de blanqueig de capitals. Dins de les múltiples metodologies de blanqueig detectades per part dels investigadors, destaquen principalment l'ús de targetes de crèdit i la compravenda de criptomoneda.

Targetes de crèdit

Respecte a l'ús de targetes, la part de l'organització criminal establerta a Espanya dedicada a la venda de substàncies estupefaents aportava grans quantitats de diners en efectiu al grup de blanquejadors, que disposaven de la infraestructura per portar a terme la denominada bancarització d'aquests diners.

Aquest blanqueig de capital es produïa mitjançant l'ingrés dels diners en efectiu en petites quantitats en diferents caixers automàtics d'Espanya, i per fer-ho comptaven amb una àmplia xarxa de testaferros.

De manera paral·lela, membres de l'organització criminal es desplaçaven a Colòmbia amb les targetes de crèdit associades als comptes corrents d'ingrés, des d'on es realitzaven retirades d'efectiu de caixers automàtics en diverses ciutats colombianes com Cali, Bogotà, Medellín i Cucuta, així com a la ciutat de Panamà.

Compravenda de criptomoneda

A causa de la pressió de les entitats bancàries i del rastre que deixen aquestes transaccions, l'organització va optar per intentar trencar aquest seguiment dels seus moviments de capitals amb la compra de criptomonedes, principalment bitcoins, en una coneguda plataforma de venda de moneda virtual.

Malgrat la dificultat d'investigar aquests moviments, la Guàrdia Civil  ha pogut reconstruir íntegrament tota la traçabilitat del capital gràcies a la col·laboració judicial amb les autoritats de Finlàndia, país de la seu social de la citada casa de canvi, fins a poder determinar l'origen i el destí dels diners.

Notícies relacionades

D'aquesta manera es va poder constatar que totes les partides de diners convertides en bitcoins procedien d'Espanya, concretament de l'organització investigada, i que el seu destí, després de les corresponents operacions pantalla de compravenda, van ser comptes corrents d'entitats colombianes, on es procedia a la retirada d'efectiu en pesos colombians.

La investigació ha sigut pionera al nostre país, a l'haver quedat demostrat el moviment internacional d'efectiu d'una organització criminal dedicada al blanqueig de capitals mitjançant l'ús combinat de sistemes de bancarització i moviments de fons tradicionals amb el de nous sistemes com és el món virtual de les criptomonedes des del seu origen fins al destí final dels diners en efectiu.