REACTIVACIÓ PROGRESSIVA

Susqueda recupera el turisme després de la baixada pel doble crim del pantà

L'assassinat de la parella del Maresme va provocar un descens de l'ocupació del 30%

L'ajuntament té plans per reactivar les visites que els allotjaments rurals han perdut

jcarbo42333190 susqueda magenti180227171140

jcarbo42333190 susqueda magenti180227171140 / Jordi Ribot Punti ICONNA

3
Es llegeix en minuts

La Setmana Santa ha marcat un punt d'inflexió en la ocupació del turisme rural a Susqueda (Selva). El municipi, que té tres nuclis separats pel pantà del mateix nom, ha notat una caiguda de l'ocupació del 30% aquest tardor i hivern. El principal motiu, segons reconeixen l'ajuntament i alguns empresaris, és el doble assassinat d'una parella del Maresme l'agost passat a l'embassament. Un crim que s'ha traduït en anul·lacions de reserves a les cases rurals del poble.

"Et diuen que tenen un accident o que estan malalts", explica el propietari d'un dels allotjaments del municipi, Israel. Aquesta Setmana Santa han omplert, tot i que els ha costat més de l'habitual. El consistori ha posat en marxa un pla de dinamització econòmica per ajudar el poble a girar full. L'alcaldessa, Eva Viñolas, critica el tractament que alguns mitjans han fet dels crims ja que creu que s'ha fet "mal a tot el poble".

"Ens han crucificat"

Susqueda confia que ha arribat l'hora de girar full. El municipi es va convertir en el centre de l'especulació mediàtica al voltant de qui era l'autor del crim de la parella del Maresme, que va morir assassinada al pantà. "Ens han crucificat", lamenta l'alcaldessa Eva Viñolas.

Viñolas critica que alguns mitjans apuntessin que darrere del crim hi podria haver habitants del municipi i que donessin una visió salvatge del pantà. Això, segons l'alcaldessa, fa que la gent "tingui por" de passejar per l'entorn natural. Les conseqüències de les especulacions també les han pagat els negocis turístics d'aquest municipi, que té 97 habitants censats (dels quals uns 60 viuen regularment en els diferents nuclis).

Els restaurants, no tan malament

La pitjor part se l'han emportat els allotjaments -dues cases rurals i un apartament- mentre que els restaurants no n'han sortit tan malparats. Israel explica que no havia tingut mai tantes cancel·lacions com les d'aquesta temporada, malgrat que la seu casa de turisme rural està oberta des del 1998. Considera que els assassinats i, sobretot, "el tractament mediàtic" dels crims, n'han sigut els responsables.

També explica que, quan algú li cancel·lava una reserva, li amagava que el doble crim fos el motiu real que els portava a fer-ho. "Mai t'ho diuen directament: t'expliquen que han tingut un accident o que estan malalts", diu. Un altre empresari, que gestiona l'apartament turístic de Susqueda, també admet que hi ha hagut un descens de reserves des de l'estiu. Però no sap si està lligat als crims del pantà o a les pluges i el mal temps de la tardor i hivern.

La detenció de Magentí, clau

El punt d'inflexió ha sigut per Setmana Santa. Precisament, just després que els Mossos d'Esquadra detinguessin al febrer el veí d'Anglès (Selva) Jordi Magentí, a qui consideren autor del doble assassinat. Israel sí que hi veu la relació: va ser després de l'arrest quan les reserves es van començar a recuperar. Aquest any, per Setmana Santa, les cases rurals i l'apartament han tornat a omplir tot i que els ha costat més.

"L'any passat teníem molt marge, perquè molt abans de Setmana Santa ja ho teníem ple, i aquest any hem omplert l'última setmana", explica. Una situació similar ja havia passat el 31 de desembre. A més de l'arrest de Magentí, l'alcaldessa afegeix que un altre factor que ha impulsat el canvi de tendència és la celebració dels 50 anys de la construcció de l'embassament de Susqueda.

Actes per al 50 aniversari

Notícies relacionades

Per commemorar l'efemèride ja s'han fet diversos actes (com la projecció d'un documental o la inauguració d'una exposició). El calendari d'activitats encara preveu més propostes. Per exemple, al juny s'instal·larà una illa flotant al pantà. Segons expliquen des dels allotjaments turístics, l'arribada del bon temps i el ritme de reserves que ja entren per als mesos d'estiu fan esperar que la situació millori.

El consistori, amb el suport del Consell Comarcal de la Selva, ha posat en marxa un pla de dinamització comercial i empresarial. Un tècnic assessorarà les empreses del municipi, la majoria de les quals amb un o dos treballadors. "Anirà a veure quines són les seves inquietuds, què poden fer per donar a conèixer el seu producte i quina és la millor manera de fer-ho ", explica l'alcaldessa. "El que nosaltres podem oferir a la gent és naturalesa i tranquil·litat", explica Viñolas. Ara, des de Susqueda, esperen que haver deixat de ser focus mediàtic permeti que el poble torni a la normalitat.