Un psiquiatre analitzarà la ment d'Ana Julia Quezada

L'assassina confessa manté davant el jutge que la criatura la va amenaçar amb una destral

La Guàrdia Civil no la creu i pensa que va actuar de manera premeditada i molt estudiada

fcasals42511271 rodalquilar  almer a   14 03 2018   finca familiar donde apa180314175746

fcasals42511271 rodalquilar almer a 14 03 2018 finca familiar donde apa180314175746 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano

Un psiquiatre analitzarà la ment d'Ana Julia Quezada, la dona que va matar el petit Gabriel Cruz el 27 de febrer passat a la finca de Rodalquilar (Almeria). Fonts del cas van indicar que la intenció de la defensa de Quezada és que un expert elabori pròximament un informe psiquiàtric sobre la dona. Les mateixes fonts van indicar que Quezada es va presentar davant el magistrat “destrossada” pels fets i van confiar que un examen mental aporti una mica més de llum sobre el terrible succés.

Aquest examen haurà de repassar altres episodis foscos del passat de la dona, que va arribar a Espanya amb 19 anys i la filla gran de la qual va morir al caure des de la finestra d'un setè pis a Burgos, el març del 1996. La nena, Ridelca Josefina, tenia tot just 4 anys i feia tres mesos que havia anat a viure amb la seva mare i l'home que l'havia retirat d'un club de cites. Aquell succés va ser arxivat com una mort accidental per la policia i el jutge.

No es contradiu

Quezada, que era la parella del pare del nen des de fa un any i mig, va mantenir ahir davant el jutge Rafael Soriano, encarregat del cas, la mateixa versió sobre la mort del Gabriel que va donar als investigadors. “No va caure en contradiccions i en essència va explicar el mateix que a la Guàrdia Civil”, van comentar fonts del cas.

La dona va declarar que la tarda del crim, el 27 de febrer, i cap a dos quarts de quatre va sortir de la casa de l'àvia del nen a Las Hortichuelas. Que es va trobar el Gabriel jugant “amb una branqueta” i li va oferir anar amb ella en cotxe fins a la finca familiar de Rodalquilar, que la dona estava pintant.

Després d'arribar a la finca, i sempre segons la seva versió, va tenir lloc una discussió i el nen, de 8 anys, va agafar una destral amb què va arribar a atacar-la. Quezada va assegurar al jutge que, després d'un forcejament, va aconseguir prendre-li la destral i va acabar donant un cop al cap a la criatura amb la part roma de l'objecte.

Aleshores el Gabriel va caure inconscient i ella, espantada, va decidir matar-lo. Ho va fer, va confessar, tapant-li el nas i la boca amb les mans. Posteriorment, va assegurar que va despullar la criatura i la va enterrar, segons va dir, per no fer mal a Ángel, el pare del nen. Es va endur la roba, que després va llençar en un contenidor de vidre de la barriada almerienca de Retamar. No obstant, la dona va afegir que es va guardar la samarreta interior blanca que duia posada el Gabriel quan el va matar.

És la mateixa samarreta que després ella va deixar entre uns joncs i “va trobar” el 3 de març, quatre dies després de matar el nen, mentre passejava per la zona de la depuradora del barranc de Las Águilas, a gairebé nou quilòmetres d'on havia deixat el cos del Gabriel. En les seves declaracions davant la Guàrdia Civil i el jutge, Ana Julia va admetre que hi va deixar la samarreta “per despistar”, però els investigadors creuen que tenia un altre motiu.

No es creuen la seva versió

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil no es creu la versió de la dona, que tornarà a anar al jutjat a les dotze del matí. La hipòtesi de la Guàrdia Civil és que Quezada va premeditar el crim, va sortir darrere del Gabriel quan ells anava cap a casa d'uns cosins a jugar, el va convèncer per pujar al cotxe i després le va traslladar a la finca de Rodalquilar.

Un cop allà, la Guàrdia Civil sosté que la dona va donar un cop i després va matar el Gabriel amb tota consciència i voluntat. Després, le va enterrar. A mitja tarda va rebre la trucada de l'àvia del nen dient-li que no havia arribat a jugar a casa dels cosins. Aleshores Ana Julia va començar la seva representació de dona afligida que va acabar diumenge passat, quan va ser detinguda a l'entrada d'un garatge de Vícar amb el cos sense vida de Gabriel Cruz dins del maleter.

Amb la samarreta intentava implicar-hi el pare 

La samarreta que Ana Julia Quezada va simular que trobava en un camí de Las Negras el 3<br/> de març passat era la que duia posada Gabriel Cruz el dia que va desaparèixer. L'assassina confessa<br/> va reconèixer que hi havia col·locat la peça del nen “per despistar”. Però el lloc que va triar per a la<br/> fingida troballa no és casual. Es tracta d'un sender pròxim a un embassament de la zona, a prop<br/> de la depuradora del barranc de Las Águilas.