DELINQÜÈNCIA AL LÍMIT

Narcos encaputxats intenten cremar llanxes de Vigilància Duanera a Algesires

Unes hores abans, un guàrdia civil fora de servei va ser apedregat al descobrir un grup descarregant droga

zentauroepp42378847 narcos algeciras180306175457

zentauroepp42378847 narcos algeciras180306175457 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La campanya d'atacs iniciada per les bandes de narcotraficants a la comarca del Camp de Gibraltar segueix sense aturar-se, i al punt de mira hi ha ara les llanxes amb què Vigilància Duanera persegueix per mar les planadores. Un parell de persones encaputxades es van colar dimarts a la matinada a la zona portuària d'Algesires on s'amarren les llanxes i després de ruixar-les amb gasolina, van intentar calar-hi foc, encara que van ser descoberts a temps pel vigilant i van fugir. Unes hores abans, un guàrdia civil havia sigut apedregat quan va sorprendre un grup d'individus descarregant droga a La Línea (Cadis).

Fonts policials emmarquen el que ha passat en l'escenari de tensió que viu en aquests moments la comarca gaditana, on fa un mes una vintena d'encaputxats van assaltar un hospital per alliberar un narco detingut unes hores abans en un control. L'home encara no ha sigut localitzat. Segons han indicat, l'intent de sabotatge va tenir lloc dimarts a primera hora del matí, quan a bord d'una embarcació almenys dues persones es van acostar fins a les instal·lacions de l'Agència Tributària al Port d'Algesires, situades a prop de les d'altres administracions públiques. Un cop allà, es van dirigir a les patrulleres, que es van estrenar fa una setmana, i les van ruixar amb gasolina amb la intenció de calar-hi foc. No obstant, van ser sorpresos pel vigilant de les instal·lacions, que va anar fins al lloc i va provocar que el grup fugís abans que aconseguissin el seu objectiu.

Prohibir les planadores

Les llanxes ràpides, amb un cost d'un milió d'euros, formaven part de l'augment de dotació i reforç de seguretat compromès pel Govern després dels últims incidents a la zona. Va ser dimecres passat quan es van presentar aquestes dues embarcacions semirígides, Félix I i Félix II, d'entre 11 i 12 metres d'eslora i dotades amb tres motors forabord que els permeten arribar a uns 60 nusos per hora (uns 111 quilòmetres hora), que es van estrenar amb la incautació d'una partida de tabac i la detenció de quatre narcos després d'una persecució.

Segons van explicar llavors els responsables de Vigilància Duanera, les llanxes arribaven per “igualar forces” amb els narcos en aquestes persecucions per la badia i l'estret de Gibraltar. “Seran un important punt d'inflexió en les actuacions contra el narcotràfic per la versatilitat superior que aporten”, va dir llavors el responsable de Vigilància Duanera. Una àrdua tasca tenint en compte que les últimes embarcacions confiscades a la zona disposen de cinc motors cada una, i per tant són molt més veloces que les de les forces de seguretat, especialment quan no van amb càrrega. Per aquest motiu, i tal com demanen sindicats i col·lectius antidroga de la zona, la intenció del Govern és modificar la normativa per prohibir l'ús d'aquestes embarcacions, de manera que puguin ser confiscades, fins i tot a terra, amb independència de si transporten o no alguna càrrega il·lícita, segons va avançar fa uns dies el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido.

Agressió a un agent

Notícies relacionades

L'intent de sabotatge de les llanxes se suma a l'agressió soferta la matinada de diumenge a dilluns per un agent de la Guàrdia Civil fora de servei, que va ser atacat per un grup de traficants quan els va sorprendre descarregant droga. Segons va explicar el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, l'agent havia acabat el seu torn i quan tornava a casa seva va coincidir amb els narcos en el moment que rebien una partida a la carretera. Els narcos van reconèixer el cotxe particular, que segons l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) tenien fitxat, i encara que el guàrdia va desviar el seu cotxe per no atropellar a ningú, els narcos el van apedregar i li van trencar el vidre del darrere.

Sanz va indicar que en altres ocasions els narcos han actuat de forma similar perquè “el que pretenen és aturar el trànsit” quan estan descarregant la droga. Per això, el delegat del Govern va reiterar el seu suport als agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que estan treballant al Camp de Gibraltar "i que ofereixen resultats diaris amb una eficàcia molt important a la zona”. Per la seva banda, des de l'AEGC van reiterar la seva preocupació per la seguretat dels agents, “assenyalats i amenaçats per aquests delinqüents” i en un comunicat van instar Interior a reforçar “d'una vegada per sempre” la plantilla policial a la zona.