Possibles negligències

Les armilles antibales dels dos agents assassinats per 'Ígor el Rus' tenien orificis

L'Associació de Guàrdies Civils demana obrir una investigació sobre aquestes proteccions

zentauroepp41322263 graf1551  albalate del arzobispo  teruel   14 12 2017   el o171215123309

zentauroepp41322263 graf1551 albalate del arzobispo teruel 14 12 2017 el o171215123309 / Antonio Garcia

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un informe del grup de criminalística de la Guàrdia Civil recull que les armilles antibales que portaven els dos agents assassinats per Norbert Feheràlies Ígor el Rus Ígor el Rus, al costat d'una masia rural d'Andorra (Terol), presentaven orificis i taques de sang.

Aquest fet ha portat a l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), personada en la causa com a acusació popular, a anunciar la intenció de sol·licitar a la Direcció General de la Guàrdia Civil obri una investigació sobre aquests armilles.

L'informe de criminalística va ser elaborat a partir de les dades obtingudes l'endemà dels crims, és a dir, el 15 de desembre del 2017, a l'Institut de Medicina Legal d'Aragó, on van ser traslladats els cadàvers dels dos agents i de l'agricultor assassinat, José Luis Iranzo. Efe ha tingut accés al sumari instruït per la titular del Jutjat d'Instrucció número 2 d'Alcanyís, que ara ha aixecat.

Segons indica el document, l'armilla marca Fedur que portava l'agent Víctor Romero Pérez presentava tres impactes de bala, amb un orifici a la part del davant exterior i el corresponent de sortida a la part interior.

Aquest agent, però, presentava signes de les ferides més greus a la seva vestimenta (parts altes de la dessuadora i la samarreta, així com als pantalons i els calçotets), sense que se sàpiguen, a falta d'un informe definitiu de l'autòpsia, les possibles trajectòries ascendents o descendents de les bales.

Per la seva banda, l'armilla Fecsa que duia l'agent Víctor Jesús Caballero Espinosa presentava cinc orificis de bala (tres a la part baixa del davant i dos a la mateixa altura de la posterior), així com taques de sang.

A més, la seva samarreta tenia vuit orificis (quatre a davant i quatre a darrere), el mateix nombre que als seus pantalons.

Totes aquestes dades confirmen l'existència d'un tiroteig en què el criminal serbi, Ígor el rus, va disparar fins a 17 vegades, segons va admetre en la seva pròpia declaració davant la jutge.

Responsabilitats

Arran d'aquest informe, l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), personada en la causa com a acusació popular, ha anunciat que sol·licitarà a la Direcció General de la Guàrdia Civil que s'obri una investigació sobre aquests armilles.

En un comunicat, l'AUGC considera necessari determinar si les armilles dels agents assassinats estaven en les "condicions adequades" per garantir la seva seguretat o si presentaven un estat deficient, fet que revelaria una "gravíssima negligència per la qual, sens dubte, s'haurien de reclamar responsabilitats".

A més, aquesta organització ha reclamat obrir una altra investigació respecte a l'operatiu desplegat per a la captura del criminal serbi.

Notícies relacionades

L'Associació Unificada de Guàrdies Civils assegura que el fet que 10 dies abans dels crims Ígor el Rus ja hagués disparat contra dues persones més en una altra masia pròxima i que continués amb els seus robatoris "semblava requerir un desplegament d'altres característiques en la seva recerca, molt més especialitzada que l'enviament de dues simples patrulles de seguretat ciutadana".

"Estem al davant, per tant -subratlla el comunicat-, de dues possibles greus negligències sense les quals, possiblement, avui no estaríem lamentant aquesta tragèdia. Per això confiem que l'obertura dels informes que sol·licitem contribueixi a aclarir els fets i impedir errors similars en el futur".